ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 20 - Νοέμβριος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ανοικτή εκδήλωση με θέμα:
«Τα ατομικά δικαιώματα απέναντι στην κρίση»
 
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Γιάννη Μανωλεδάκη
 
 
της Μάρθας Λεμπέση,
Kοινωνιολόγου, υπ. Δρ. Εγκληματολογίας
τμήματος ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Σύνταγμα και οι νόμοι καταπατούνται από τους ίδιους τους θεσμικούς φορείς υποστήριξής τους (…) Φτάνει πια η «νομιμοποίηση» από τους νομικούς αυτού του εμπαιγμού των ελλήνων πολιτών. Ως εδώ.
(Ιωάννης Μανωλεδάκης στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/05/2009 στον ιστότοπο  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=267462)

Το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών, που κατοχυρώνονται συνταγματικά για όλους τους ανθρώπους, αλλά και το ζήτημα της διατήρησης ή της αλλοίωσης του νομικού μας πολιτισμού δεν τίθενται σε ψηφοφορία, και μάλιστα υπό καθεστώς φοβίας ή άλλων συναισθημάτων.
 (Ιωάννης Μανωλεδάκης σε: Αντώνης Μανιτάκης-Ανδρέας Τάκης: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, σελίδα  25, Εκδόσεις  ΣΑΒΒΑΛΑΣ, 2004).
 
 
Στις 27 Ιουνίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο κατά κοινή παραδοχή κορυφαίος Έλληνας Ποινικολόγος Καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης υπήρξε εξέχουσα μορφή της ακαδημαϊκής κοινότητας και πρότυπο επιστήμονα και δασκάλου. Ίδρυσε μια ολόκληρη σχολή στο ποινικό δίκαιο, αφιερώνοντας την επιστημονική του προσπάθεια στην προώθηση ενός ποινικού δικαίου που σέβεται χωρίς συμβιβασμούς τις ελευθερίες του πολίτη, τους θεσμούς και το πολίτευμα. Υπερασπίστηκε ως έμπρακτη αξία ζωής την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία.[1]
 
 
Ο καθηγητής Μανωλεδάκης υπήρξε ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος που πάσχισε να αναδείξει τη φιλελεύθερη λειτουργία του ποινικού δικαίου ως μέτρου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός ενός κράτους δικαίου. Ζώντας μέσα σε μια εποχή, όπου η λατρεία του χρήματος αποθεώνεται και οι αξίες διαστρέφονται, παρέμεινε πιστός στο Πανεπιστημιακό του έργο χωρίς να χάνει την επαφή του με την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία παρενέβαινε συστηματικά- με άρθρα του ή με διαλέξεις και με πολύτιμες θεσμικού χαρακτήρα δημόσιες εισηγήσεις, με τις οποίες στηλίτευε με γνώμονα πάντα την αλήθεια και τη δικαιοσύνη τις κάθε είδους εκτροπές, ερχόμενος σε σύγκρουση με την εκάστοτε εξουσία, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό κόστος. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γρηγόρης Καλφέλης, ο Ιωάννης Μανωλεδάκης ενδιαφερόταν πάντα για τους αδύνατους αυτής της κοινωνίας και κήρυττε παθιασμένα την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η απουσία του θα είναι ακόμη πιο εμφανής, ιδίως σήμερα που η Ελλάδα βιώνει και μια απίστευτη χρεοκοπία αξιών.[2]
 
 
Η εκδήλωση

 
Στις 2 Νοεμβρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, το "Κέντρο Ευρωπαϊκού  Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου" διοργάνωσε ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Τα ατομικά δικαιώματα απέναντι στην κρίση», αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Μανωλεδάκη, με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές, τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Χρήστο Μυλωνόπουλο, τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Πανούση, τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Γιώργο Σωτηρέλη και τον Ομότιμο καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος
 
Ο κος Αργυρόπουλος πήρε πρώτος το λόγο και τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης μέσα στους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα και εξήρε τον κορυφαίο θεωρητικό του Ποινικού Δικαίου, Γιάννη Μανωλεδάκη, για την ευαισθησία του πρωτίστως ως ενσυνείδητου πολίτη. Για την αντίληψη του δικαίου και την κοινωνία. Για τον Μανωλεδάκη όπως ανέφερε, το κράτος δικαίου δεν είναι ούτε πραγματικότητα, ούτε φενάκη, είναι μία συνεχής διεκδίκηση.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Μυλωνόπουλος ο οποίος ασχολήθηκε κατά κόρων με την κρίση των ατομικών δικαιωμάτων κάνοντας, μέσα από την παράθεση σύντομων παραδειγμάτων, μία περιπλάνηση στην τοπολογία των ρυθμίσεων που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα όπου και παρατηρούνται κρούσματα αποδόμησης της αναγνώρισής τους, διάσταση και ασυμβατότητες στις ρυθμίσεις που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα (ιδιαίτερα σε αυτές που είναι αμερικάνικης εμπνεύσεως).  Τέλος μίλησε για το μεγάλο δίδαγμα που έδωσε στις επόμενες γενεές ο καθηγητής Γιάννης Μανωλεδάκης και δεν είναι άλλο από την αντίσταση σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας και καταπάτησης των αρχών του δικαίου.
 
Έπειτα ήρθε η σειρά του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Πανούση ο οποίος έθιξε ένα σημαντικό πρόβλημα της συγκυρίας όπου η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τείνει (ενώ δεν πρέπει) να νομιμοποιεί ξεσπάσματα βίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του καθηγητή κ. Πανούση η κρίση της δημοκρατίας ή ακόμη και τα λάθη της δεν νομιμοποιούν την ένοπλη κατάλυσή της από αυτόκλητους σωτήρες. Η διαφωνία είναι προφανώς συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Καμία όμως διαφωνία δεν νομιμοποιείται να γίνει ένοπλη εξέγερση για να λύσει τη διαφορά της με Δημοκρατία. Η βία επιφέρει αλλοιώσεις στα νοήματα της ελευθερίας και των δικαιωμάτων, στις χρήσεις  και καταχρήσεις, στην επιδείνωση και όχι στη βελτίωση της ζωής του συνόλου. Η κοινωνική ελευθερία προϋποθέτει νομικό οπλισμό δικαιωμάτων και ελεύθερη δραστηριότητα του ενός που δεν εμποδίζει την ελεύθερη δραστηριότητα του άλλου ή του συνόλου. Δεν μπορεί συνεπώς η ελευθερία να είναι χωρίς όρια και χωρίς ρυθμιστή.  Προσοχή. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση στη δημοκρατία και στη μη-βίαιη αντίσταση. Δει δη κανόνων και ορίων. Χωρίς κανόνες και όρια ούτε υπακοή ούτε ανυπακοή νοούνται. Ούτε βέβαια Ελευθερία ή Ελευθερίες.

 
Μετά από το καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση πήρε το λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανέδειξε τη σχέση της κρίσης με τα ατομικά δικαιώματα σ’ ένα χώρο προνομιακό, στο χώρο της ποινικής καταστολής. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Παρασκευόπουλο στη μετανεωτερική εποχή με τη στροφή που παρατηρήθηκε με την παγκοσμιοποίηση και με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά τα ατομικά δικαιώματα τίποτα δεν είναι το ίδιο. Σε παλαιότερες εποχές κόλαση ήταν οι άλλοι. Όταν όμως στην κόλαση πλέον βρισκόμαστε όλοι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Υπάρχει ανασφάλεια. Ο ύποπτος πλέον είναι άνευ προσδιορισμών. Ύποπτος είναι αυτός που υποψιαζόμαστε και στο βωμό της ασφάλειας παρατηρείται μία ανοχή σε θεσμούς που εκφεύγουν τελείως των αρχών του ποινικού διακαίου. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου ο φόβος και η ανασφάλεια εντείνονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών τίθενται σε δοκιμασία και αλλάζει και ρόλος της δικαιοσύνης. Από δικαιοσύνη καθεστώς οδηγούμαστε στην εποχή όπου η δικαιοσύνη θα αποτελεί αίτημα και διεκδίκηση.
 
Στη συνέχεια τη σκυτάλη από τον καθηγητή Παρασκευόπουλο πήρε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Σωτηρέλης ο οποίος είπε λίγα λόγια για τον καθηγητή Μανωλεδάκη, για τον καθηγητή πρότυπο δημοκρατικού ήθους, επιστημοσύνης, συνέπειας και αξιοπρέπειας. Ύστερα από αυτή τη σύντομη εισαγωγή ο καθηγητής κ. Σωτηρέλης αναφέρθηκε στην ιστορία των ατομικών δικαιωμάτων που είναι ένα πεδίο διαχρονικής σύγκρουσης του χώρου της ελευθερίας και του χώρου της εξουσίας. Τα ατομικά δικαιώματα αποτέλεσαν μία προωθημένη θέση μάχης του χώρου της ελευθερίας αλλά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Έτσι έχουμε πλέον τις αγορές κόντρα στη δημοκρατία (οι πολίτες υποκαθίστανται από καταναλωτές) και την ασφάλεια κόντρα στην ελευθερία. Επίσης παρατηρείται ριζικός μετασχηματισμός των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών και ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε είναι ο συνταγματικός πατριωτισμός, η οχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων.
Τέλος την εκδήλωση έκλεισε με το μεστό λόγο του ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο όποιος με τη σειρά του αφού αναφέρθηκε σύντομα στον   άνθρωπο Μανωλεδάκη που συνδύασε κατά τρόπο υποδειγματικά αρμονικό την ιδιότητα του επιστήμονα και του πνευματικού δασκάλου με τη συνεχή και μαχητική υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των συνταγματικών δικαιωμάτων, αναφέρθηκε σ΄ έναν κόσμο, στον σύγχρονο κόσμο που αναπαράγεται ερήμην των λαών και εις πείσμα των πολιτών. Ο κυρίαρχος λαός σύμφωνα με τον καθηγητή Τσουκαλά καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις απέναντι σε μία Δημοκρατία σωτηριολογίζουσα. Η οικουμένη ολόκληρη άρα και η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα σταυροδρόμι πρωτόγνωρο. Ανοίγεται μπροστά μας ένας καινούριος κόσμος δίχως κοινωνίες και κοινωνική συνέχεια. Αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Για τον καθηγητή κ. Τσουκάλα φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης από το οποίο θα βγούμε κάποια στιγμή.
 
[1] βλ. Δελτίο Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στον ιστότοπο http://www.dsth.gr/web/guest/kentrotipou?p_p_id=bs_news&p_p_action=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=3&p_p_col_count=5&_bs_news_struts_action=%2Fext%2Fnews%2Fload&_bs_news_mainid=1240&_bs_news_loadaction=view&_bs_news_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fkentrotipou)
[2] βλ. Γρηγόρης Καλφέλης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ:  28/6/2011
 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA