Επιμέλεια: Μαριαλένα Καμήλου,
δικηγόρος
Με τον πρόσφατο Ν. 4205/2013 προβλέπεται πλέον η δυνατότητα απόλυσης ενήλικων αλλά και ανήλικων καταδίκων από τα σωφρονιστικά καταστήματα υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κατόπιν αίτησής τους και υπό την προϋπόθεση να έχουν ήδη εκτίσει συγκεκριμένο μέρος της ήδη επιβληθείσας ποινής και εξαιρούμενων αυτών στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας για ιδιαίτερες και διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, βιασμό, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής, ληστεία με καλυμμένα πρόσωπα, θανατηφόρα ληστεία, ληστεία που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα και ανθρωποκτονία από πρόθεση για την οποία επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Το δε κόστος του ηλεκτρονικού μέσου επιτήρησης βαρύνει τους ενδιαφερόμενους κρατούμενους.
Διερευνώντας την άποψη των πολιτών για το συγκεκριμένο μέτρο, τέθηκε το εξής ερώτημα: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον πρόσφατο νόμο σχετικά με τον κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) σε καταδίκους που δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια;»
Βαγγέλης, 27, στρατιωτικός
Διαφωνώ γενικά με τον κατ΄ οίκον περιορισμό, καθώς θεωρώ ότι η τεχνολογία σήμερα είναι τόσο εξελιγμένη που μπορεί κάποιος να δημιουργήσει έναν αρκετά ρεαλιστικό κόσμο εντός της οικίας του (Facebook, Skype, ανταλλαγή εικόνας σε real time κ.λπ.) οπότε ο εγκλεισμός του δεν θα συμβάλλει στο σωφρονισμό του.
Κατερίνα, 21, φοιτήτρια
Ναι συμφωνώ αλλά μόνο για περιπτώσεις που ο κατάδικος δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να παραβιάζει το σύστημα επιτήρησης.
Νίκη, 26, ασκούμενη δικηγόρος
Είμαι υπέρ του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση διότι στη ρύθμιση αυτή δεν υπάγονται τα διάφορα ειδεχθή εγκλήματα, για τα οποία ακόμα και ο πολυετής εγκλεισμός σε φυλακές δεν είναι αρκετός. Ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικά εγκλήματα στο πλαίσιο των τωρινών κοινωνικών δεδομένων (χρέη σε εφορία, ΙΚΑ κ.λπ.) φαίνεται ένας ικανοποιητικός τρόπος έκτισης ποινής, χωρίς να επιβαρύνεται με έξοδα το κράτος αφού η διαδικασία οικονομικά βαρύνει τον εκάστοτε κρατούμενο που ταυτόχρονα βοηθά στον αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Παναγιώτα, 40, νοσηλεύτρια
Διαφωνώ γενικά με οποιοδήποτε είδος παρακολούθησης διότι πιστεύω ότι αυτό που γίνεται σε όλους μέσω των δορυφόρων είναι απαράδεκτο και καταπατά τα δικαιώματά μας.
Χρήστος, 22, νοσηλευτής
Διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι το μέτρο αυτό δεν έχει σωφρονιστικό χαρακτήρα.
Άρης, 25, στρατιωτικός
Συμφωνώ αλλά να εφαρμοστεί μόνο σε ανήλικους κρατούμενους, στους οποίους καλό θα ήταν να δίδεται μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που δεν έχουν διαπράξει κάποιο βαρύ έγκλημα. Όλοι γνωρίζουμε πως το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας δεν επιβεβαιώνει το όνομα του και έτσι τα νέα παιδιά που καταλήγουν στη φυλακή «μορφώνονται» σε πληθώρα νέων εγκληματικών πράξεων.
Ιωάννα, 25, εκπαιδευτικός
Διαφωνώ με τη λήψη του μέτρου αυτού. Θεωρώ σωστότερο να παραμένουν στη φυλακή γιατί μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να σωφρονιστούν πραγματικά.
Σόφη, 29, νηπιαγωγός
Διαφωνώ διότι πιστεύω ότι συμμορφώνονται ευκολότερα όταν βρίσκονται στο περιβάλλον της φυλακής αντί στο περιβάλλον του σπιτιού.
Εύη, 25, νοσηλεύτρια
Διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι έχουν φτιάξει το μέτρο αυτό όπως τους βολεύει! Για παράδειγμα σε όσους έχει επιβληθεί ποινή για υπεξαίρεση χρημάτων, όπως σε διάφορους πρώην υπουργούς, που θα μπορούν να φορούν το βραχιολάκι αυτό, πιθανότατα θα «λαδώνουν» τους υπεύθυνους για την παρακολούθησή τους και τελικά θα κάνουν ό,τι θέλουν.
Λίτσα, 26, επαγγελματίας οπλίτης
Διαφωνώ γιατί ορισμένοι μπορεί να προβούν σε κάποιο αδίκημα πιο εύκολα σκεπτόμενοι ότι θα έχουν την δυνατότητα να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από το σπίτι τους. Σίγουρα αυτός ο νόμος βολεύει το κράτος από οικονομική άποψη γιατί θα ταΐζουν λιγότερους αλλά όταν κάποιος διαπράττει κάποιο αδίκημα θα πρέπει να εκτίει την ποινή του στην φυλακή και όχι στο σπίτι του με όλες τις ανέσεις!
Άννα, 25, ιστορικός
Συμφωνώ με τον κατ’ οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση των καταδίκων που δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια διότι αυτό είναι ένα μέσο αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι το πρόβλημα χωρητικότητας των φυλακών τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται.
Τάσος, 29, επαγγελματίας οπλίτης
Διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι ναι μεν αυτοί θα είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό αλλά πιθανόν από το σπίτι τους να μπορούν να συνεχίσουν να διαπράττουν αδικήματα έχοντας τη βοήθεια ενδεχόμενων συνεργών.
Αδαμαντία, 27, ιδιωτική υπάλληλος
Συμφωνώ. Με αυτό το μέτρο εξασφαλίζεται μείωση εξόδων του κράτους και θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Εξάλλου από τις φυλακές οι κατάδικοι τις περισσότερες φορές βγαίνουν «χειρότεροι» από αυτό που ήταν όταν μπήκαν.
Κωνσταντίνος, 31, εκπαιδευτικός
Διαφωνώ. Για οποιοδήποτε αδίκημα πρέπει να καθορίζεται ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο διαφορετικά είναι σαν να κρίνεται αθώος ο κατηγορούμενος. Είμαι υπέρ της κατασκευής νέων φυλακών ακόμα κι αν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και υπέρ της αναβάθμισης του σωφρονιστικού συστήματος.
Γιάννης, 30, ιδιωτικός υπάλληλος
Δεν θεωρώ πως θα αποτραπούν από την διάπραξη νέου εγκλήματος μόνο και μόνο επειδή θα έχουν ένα βραχιόλι. Ο μοναδικός λόγος που προωθείται αυτό το μέσο, είναι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Αφροδίτη, 60, συνταξιούχος
Διαφωνώ κάθετα. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται «τιμωρία» ο περιορισμός στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας;
Μαριάννα, 52, ιδιοκτήτρια καταστήματος
Συμφωνώ. Είναι καιρός να εκσυγχρονιστεί το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Καλύτερα να κρατούνται στα σπίτια τους και να επιτηρούνται παρά να στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στις φυλακές! Η τιμωρία δεν πρέπει να μεταφράζεται ως εξαθλίωση!
Μελίνα, 36, λογίστρια
Συμφωνώ γενικά με το μέτρο αυτό αλλά διατηρώ επιφυλάξεις για το εφικτό της εφαρμογής του στην Ελλάδα. Όταν καθημερινά βλέπουμε να δραπετεύουν οι κρατούμενοι από τις φυλακές όπου υποτίθεται πως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια τι περιμένουμε να κάνουν αν τους περιορίσουν σπίτι τους;
Παναγιώτης, 47, αγρότης
Διαφωνώ και πιστεύω πως αν το πρόβλημα είναι η χωρητικότητα των φυλακών και τα έξοδα που κάνει το κράτος για τη λειτουργία τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρατούμενους ως εργάτες για την κατασκευή νέων φυλακών με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής τους.
Αχιλλέας, 29, εργοθεραπευτής
Διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι μιλάμε για «πολυτελή τιμωρία» που απευθύνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένη κατηγορία κρατούμενων, δηλαδή σε όσους αντέχουν οικονομικά να καλύψουν το κόστος του βραχιολιού. Προσωπικά νιώθω ότι είναι πολύ φωτογραφική η ρύθμιση αυτή γιατί είναι λίγοι και γνωστοί οι κρατούμενοι που μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν.
Δήμητρα, 49, οικιακά
Διαφωνώ και αναρωτιέμαι ποιος είναι τελικά ο σκοπός; Να μειωθεί ο αριθμός των κρατούμενων στις φυλακές για να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες; Να εξασφαλίσει χρήματα το κράτος; Να βγουν έξω όσοι έχουν χρήματα και διασυνδέσεις; Ο σκοπός του κράτους θα έπρεπε να είναι η τιμωρία των εγκληματιών ώστε να μην επαναλάβουν τα εγκλήματα αλλά το συγκεκριμένο μέτρο δεν νομίζω στοχεύει εκεί!