ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 25 - Νοέμβριος 2013


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Συμφωνείτε με το "ηλεκτρονικό βραχιολάκι¨;
Επιμέλεια: Μαριαλένα Καμήλου,
δικηγόρος

Με τον πρόσφατο Ν. 4205/2013 προβλέπεται πλέον η δυνατότητα απόλυσης ενήλικων αλλά και ανήλικων καταδίκων από τα σωφρονιστικά καταστήματα υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κατόπιν αίτησής τους και υπό την προϋπόθεση να έχουν ήδη εκτίσει συγκεκριμένο μέρος της ήδη επιβληθείσας ποινής και εξαιρούμενων αυτών στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας για ιδιαίτερες και διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, βιασμό, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής, ληστεία με καλυμμένα πρόσωπα, θανατηφόρα ληστεία, ληστεία που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα και ανθρωποκτονία από πρόθεση για την οποία επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Το δε κόστος του ηλεκτρονικού μέσου επιτήρησης βαρύνει τους ενδιαφερόμενους κρατούμενους.

Διερευνώντας την άποψη των πολιτών για το συγκεκριμένο μέτρο, τέθηκε το εξής ερώτημα: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον πρόσφατο νόμο σχετικά με τον κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) σε καταδίκους που δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια;»

Βαγγέλης, 27, στρατιωτικός
Διαφωνώ γενικά με τον κατ΄ οίκον περιορισμό, καθώς θεωρώ ότι η τεχνολογία σήμερα είναι τόσο εξελιγμένη που μπορεί κάποιος να δημιουργήσει έναν αρκετά ρεαλιστικό κόσμο εντός της οικίας του (Facebook, Skype, ανταλλαγή εικόνας σε real time κ.λπ.) οπότε ο εγκλεισμός του δεν θα συμβάλλει στο σωφρονισμό του.

Κατερίνα, 21, φοιτήτρια
Ναι συμφωνώ αλλά μόνο για περιπτώσεις που ο κατάδικος δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να παραβιάζει το σύστημα επιτήρησης.

Νίκη, 26, ασκούμενη δικηγόρος
Είμαι υπέρ του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση διότι στη ρύθμιση αυτή δεν υπάγονται τα διάφορα ειδεχθή εγκλήματα, για τα οποία ακόμα και ο πολυετής εγκλεισμός σε φυλακές δεν είναι αρκετός. Ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικά εγκλήματα στο πλαίσιο των τωρινών κοινωνικών δεδομένων (χρέη σε εφορία, ΙΚΑ κ.λπ.) φαίνεται ένας ικανοποιητικός τρόπος έκτισης ποινής, χωρίς να επιβαρύνεται με έξοδα το κράτος αφού η διαδικασία οικονομικά βαρύνει τον εκάστοτε κρατούμενο που ταυτόχρονα βοηθά στον αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Παναγιώτα, 40, νοσηλεύτρια
Διαφωνώ γενικά με οποιοδήποτε είδος παρακολούθησης διότι πιστεύω ότι αυτό που γίνεται σε όλους μέσω των δορυφόρων είναι απαράδεκτο και καταπατά τα δικαιώματά μας.

Χρήστος, 22, νοσηλευτής
Διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι το μέτρο αυτό δεν έχει σωφρονιστικό χαρακτήρα.

Άρης, 25, στρατιωτικός
Συμφωνώ αλλά να εφαρμοστεί μόνο σε ανήλικους κρατούμενους, στους οποίους καλό θα ήταν να δίδεται μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που δεν έχουν διαπράξει κάποιο βαρύ έγκλημα. Όλοι γνωρίζουμε πως το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας δεν επιβεβαιώνει το όνομα του και έτσι τα νέα παιδιά που καταλήγουν στη φυλακή «μορφώνονται» σε πληθώρα νέων εγκληματικών πράξεων.

Ιωάννα, 25, εκπαιδευτικός
Διαφωνώ με τη λήψη του μέτρου αυτού. Θεωρώ σωστότερο να παραμένουν στη φυλακή γιατί μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να σωφρονιστούν πραγματικά. 

Σόφη, 29, νηπιαγωγός
Διαφωνώ διότι πιστεύω ότι συμμορφώνονται ευκολότερα όταν βρίσκονται στο περιβάλλον της φυλακής αντί στο περιβάλλον του σπιτιού.

Εύη, 25, νοσηλεύτρια
Διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι έχουν φτιάξει το μέτρο αυτό όπως τους βολεύει! Για παράδειγμα σε όσους έχει επιβληθεί ποινή για υπεξαίρεση χρημάτων, όπως σε διάφορους πρώην υπουργούς, που θα μπορούν να φορούν το βραχιολάκι αυτό, πιθανότατα θα «λαδώνουν» τους υπεύθυνους για την παρακολούθησή τους και τελικά θα κάνουν ό,τι θέλουν. 

Λίτσα, 26, επαγγελματίας οπλίτης
Διαφωνώ γιατί ορισμένοι μπορεί να προβούν σε κάποιο αδίκημα πιο εύκολα σκεπτόμενοι ότι θα έχουν την δυνατότητα να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από το σπίτι τους. Σίγουρα αυτός ο νόμος βολεύει το κράτος από οικονομική άποψη γιατί θα ταΐζουν λιγότερους αλλά όταν κάποιος διαπράττει κάποιο αδίκημα θα πρέπει να εκτίει την ποινή του στην φυλακή και όχι στο σπίτι του με όλες τις ανέσεις!

Άννα, 25, ιστορικός
Συμφωνώ με τον κατ’ οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση των καταδίκων που δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια διότι αυτό είναι ένα μέσο αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι το πρόβλημα χωρητικότητας των φυλακών τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται.

Τάσος, 29, επαγγελματίας οπλίτης
Διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι ναι μεν αυτοί θα είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό αλλά πιθανόν από το σπίτι τους να μπορούν να συνεχίσουν να διαπράττουν αδικήματα έχοντας τη βοήθεια ενδεχόμενων συνεργών. 

Αδαμαντία, 27, ιδιωτική υπάλληλος
Συμφωνώ. Με αυτό το μέτρο εξασφαλίζεται μείωση εξόδων του κράτους και θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Εξάλλου από τις φυλακές οι κατάδικοι τις περισσότερες φορές βγαίνουν «χειρότεροι» από αυτό που ήταν όταν μπήκαν.

Κωνσταντίνος, 31, εκπαιδευτικός
Διαφωνώ. Για οποιοδήποτε αδίκημα πρέπει να καθορίζεται ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο διαφορετικά είναι σαν να κρίνεται αθώος ο κατηγορούμενος. Είμαι υπέρ της κατασκευής νέων φυλακών ακόμα κι αν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και υπέρ της αναβάθμισης του σωφρονιστικού συστήματος. 

Γιάννης, 30, ιδιωτικός υπάλληλος
Δεν θεωρώ πως θα αποτραπούν από την διάπραξη νέου εγκλήματος μόνο και μόνο επειδή θα έχουν ένα βραχιόλι. Ο μοναδικός λόγος που προωθείται αυτό το μέσο, είναι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Αφροδίτη, 60, συνταξιούχος
Διαφωνώ κάθετα. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται «τιμωρία» ο περιορισμός στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας;

Μαριάννα, 52, ιδιοκτήτρια καταστήματος
Συμφωνώ. Είναι καιρός να εκσυγχρονιστεί το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Καλύτερα να κρατούνται στα σπίτια τους και να επιτηρούνται παρά να στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στις φυλακές! Η τιμωρία δεν πρέπει να μεταφράζεται ως εξαθλίωση!

Μελίνα, 36, λογίστρια
Συμφωνώ γενικά με το μέτρο αυτό αλλά διατηρώ επιφυλάξεις για το εφικτό της εφαρμογής του στην Ελλάδα. Όταν καθημερινά βλέπουμε να δραπετεύουν οι κρατούμενοι από τις φυλακές όπου υποτίθεται πως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια τι περιμένουμε να κάνουν αν τους περιορίσουν σπίτι τους; 

Παναγιώτης, 47, αγρότης
Διαφωνώ και πιστεύω πως αν το πρόβλημα είναι η χωρητικότητα των φυλακών και τα έξοδα που κάνει το κράτος για τη λειτουργία τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρατούμενους ως εργάτες για την κατασκευή νέων φυλακών με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής τους. 

Αχιλλέας, 29, εργοθεραπευτής
Διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι μιλάμε για «πολυτελή τιμωρία» που απευθύνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένη κατηγορία κρατούμενων, δηλαδή σε όσους αντέχουν οικονομικά να καλύψουν το κόστος του βραχιολιού. Προσωπικά νιώθω ότι είναι πολύ φωτογραφική η ρύθμιση αυτή γιατί είναι λίγοι και γνωστοί οι κρατούμενοι που μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. 

Δήμητρα, 49, οικιακά
Διαφωνώ και αναρωτιέμαι ποιος είναι τελικά ο σκοπός; Να μειωθεί ο αριθμός των κρατούμενων στις φυλακές για να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες; Να εξασφαλίσει χρήματα το κράτος; Να βγουν έξω όσοι έχουν χρήματα και διασυνδέσεις; Ο σκοπός του κράτους θα έπρεπε να είναι η τιμωρία των εγκληματιών ώστε να μην επαναλάβουν τα εγκλήματα αλλά το συγκεκριμένο μέτρο δεν νομίζω στοχεύει εκεί!


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA