ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Καθηγητής Χρήστος Τσουραμάνης
 
 

"...δεν νομίζω πως εκτός από τον «πατριωτισμό» των ερευνητών μπορούμε να προσβλέπουμε και σε κάτι άλλο..."
 
 
συνέντευξη στον Φώτη Σπυρόπουλο
δικηγόρο - οικονομολόγο
υπ. Δρ. Ποινικού Δικαίου - Εγκληματολογίας
 
 
Είναι τουλάχιστον αμήχανο να προσπαθείς να προλογίσεις έναν από τους μέντορες των περισσότερων μελών της συντακτικής ομάδας του www.theartofcrime.gr. Όσοι των γνωρίζουν, πάντως, μιλούν για έναν πρωτοπόρο και ακούραστο εργάτη της επιστήμης, χαμηλών τόνων και πάντοτε γενναιόδωρο σε συμβουλές και στήριξη. Πέρα, όμως, απ΄ αυτά, ο Καθηγητής Χρήστος Τσουραμάνης είναι ένας επιστήμονας με πολύπλευρη προσωπικότητα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με ιδιαίτερη αγάπη για τους νέους και με επιστημονικά ενδιαφέροντα τα οποία φρόντισε να βασίζονται αλλά και να βγαίνουν έξω από το στείρο περιβάλλον μιας βιβλιοθήκης. Με λόγο πάντοτε επίκαιρο, ο κ. Χρήστος μεταδίδει στους αναγνώστες του περιοδικού τις πολύπλευρες εμπειρίες του, μιλά για το μέλλον της επιστημονικής έρευνας και της διδασκαλίας στην Ελλάδα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η συνέντευξη από μέρους μας άργησε να πραγματοποιηθεί!!!



Αγαπητέ κ. Τσουραμάνη, τι σας «γοήτευσε» στην Εγκληματολογία;  

Mε γοήτευσε το γεγονός της πολυεπίπεδης εξέτασης του εγκληματικού φαινομένου που αυτή επιχειρεί. Η δυνατότητα να «δω» το έγκλημα όχι μόνο σαν μια αφηρημένη νομική έννοια αλλά και σαν ένα πραγματικό κοινωνικό γεγονός που για την προσέγγισή του θα ήσαν χρήσιμες οι γνώσεις και από τους χώρους άλλων επιστημών όπως της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της βιολογίας κλπ. αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο για την ενδελεχή ενασχόλησή μου με την επιστήμη αυτή.


Είναι γνωστό ότι μετά την Νομική έχετε σπουδάσει και πολιτικές επιστήμες. Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ πολιτικής επιστήμης και εγκληματολογίας;

Δεν το νομίζω, γενικά. Ίσως ειδικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η πολιτική επιστήμη «συμπαρίσταται» στην εγκληματολογία στην προσπάθειά της να μελετήσει το πολιτικό έγκλημα και την τρομοκρατία και τους εμπλεκόμενους με αυτά.


WHO IS WHO

Ονομα: Χρήστος
Επώνυμο: Τσουραμάνης
 
Ιστοσελίδα: teimes.academia.edu/ChristosTsouramanis
 
Διαχειρ. σελ. facebook: Criminologyfb
 
Τόπος γέννησης: Αθήνα
 
Επάγγελμα–ιδιότητα: Καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου - Εγκληματολόγος
 
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Εγκληματολογικές θεωρίες – Ψηφιακά εγκλήματα
 
Αγαπημένες ταινίες: «Δυο ξένοι στην ίδια πόλη»
 
Αγαπημένο βιβλίο: «Μικρός που είναι ο κόσμος» του Ντ. Λότζ
 
Είδος μουσικής που προτιμά: 60’ς,Country
 
Αν δεν ήταν εγκληματολόγος-δικηγόρος θα ήταν...: Αστροφυσικός
 
Στον ελεύθερο χρόνο του διασκεδάζει με: την παρακολούθηση  αθλητικών γεγονότων και ντοκιμαντέρ
Στη σημαντική πορεία σας έχετε διατυπώσει καινοτόμες ιδέες για τη μελέτη και τη διδασκαλία της εγκληματολογίας (π.χ. χρήση πολυμέσων κ.λπ.) – έχετε εξάλλου βραβευτεί και από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Να περιμένουμε κι άλλες προτάσεις από εσάς;...!

Πιστεύω ακράδαντα στη θετική συμβολή που μπορεί να έχει η λελογισμένη χρήση των εποπτικών μέσων διδασκαλίας στην υποβοήθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εγκληματολογία είναι μια επιστήμη που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Η αναπαράσταση των γεγονότων αυτών για διδακτικούς σκοπούς με τη χρήση πολυμέσων, ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικών ταινιών υψηλού επιπέδου κλπ. θα τα φέρει πιο κοντά σε εκείνους που τα μελετούν και θα τους βοηθήσει να τα κατανοήσουν αλλά και να τα ερμηνεύσουν ακόμα καλύτερα.


Είναι, ωστόσο, δεδομένο πλέον ότι η επιστημονική δραστηριότητα και έρευνα στην Ελλάδα σήμερα δεν χρηματοδοτείται. Έχουμε εναλλακτικές ή άλλους τρόπους πίεσης; 

Με τα σημερινά δεδομένα της καταβαράρθρωσης της οικονομίας μας δεν νομίζω πως εκτός από τον «πατριωτισμό» των ερευνητών μπορούμε να προσβλέπουμε και σε κάτι άλλο.


Είναι κοινός τόπος ότι στο ΑΤΕΙ Μεσολογγίου έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Εγκληματολογίας το 2009. Θεωρείτε ότι το ΑΤΕΙ έχει περισσότερες δυνατότητες σε αντίθεση με τα κεντρικά Πανεπιστήμια και αν ναι ποιες;

Λυπάμαι που το λέω αλλά η σημερινή δυσχερής οικονομική κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν μπορεί να βοηθήσει ένα μικρό περιφερειακό εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως είναι το ΤΕΙ Μεσολογγίου, να κάνει πράγματα που μέχρι χθες έκανε καλύτερα – ίσως - από κάποια κεντρικά ιδρύματα. Αν ανακάμψουμε όμως, το παρελθόν μας έχει δείξει ότι μπορούμε να σταθούμε με αξιώσεις στον επιστημονικό χώρο.


Πόσο έχει επηρεάσει η δημοσιονομική κρίση τη διδασκαλία και την έρευνα στο ΑΤΕΙ; Υπάρχουν προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών;

Τις έχει επηρεάσει σημαντικά. Προσπαθούμε όλοι μας – διδάσκοντες, διδασκόμενοι, διοικητικό προσωπικό - να κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται με τα υπάρχοντα πλέον μέσα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό μας γιατί η μοιρολατρεία δεν μας αρμόζει. Όσο για προτάσεις, ναι πάντα υπάρχουν αλλά τώρα πλέον στερούμεθα τα υλικά μέσα για την πραγματοποίησή τους.


Επιπρόσθετα, διδάσκετε και το μάθημα «σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα». Με δεδομένη την οικονομική κρίση, έχει διαρραγεί και αν ναι σε ποιο βαθμό η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας; Ποια είναι σήμερα κατά τη γνώμη σας τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα;

Σαφώς και έχει διαρραγεί και σε ανησυχητικό βαθμό, μάλιστα. Ας αισιοδοξούμε όμως, για το αύριο. «Σφαίρα είναι και γυρίζει…..», λέει ο λαός. Ο κατάλογος των κοινωνικών προβλημάτων – φτώχεια, κρίση των θεσμών της οικογένειας, εκπαίδευση, βία, εγκληματικότητα, υγεία, χρήση απαγορευμένων ουσιών κλπ. – είναι θα έλεγα, διαχρονικά ο ίδιος. Στη σημερινή πραγματικότητα που ζούμε στη χώρα μας, η έντασή τους όμως είναι ιδιαίτερα μεγάλη και φοβάμαι πως αν δεν ανακοπεί η παραπέρα πρόοδός της, θα έχουμε πιθανότατα, απρόβλεπτες συνέπειες.


Τι εντυπώσεις και εμπειρίες σας έχει αφήσει η πορεία σας ως μάχιμος δικηγόρος;

Ήταν μια πραγματικά καλή εμπειρία που με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τα προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης.


Είναι γνωστό σε όλους ότι είστε βαθύς γνώστης του διαδικτύου. Πειτε μας, κ. Τσουραμάνη, τί καινούριο έχετε ανακαλύψει στο διαδίκτυο αναφορικά με την Εγκληματολογία;

Θα έλεγα πως έχω «ανακαλύψει» πλήθος ιστοσελίδων που αναφέρονται σε οτιδήποτε αφορά τον χώρο της εγκληματολογίας. Στο βιβλίο που έχουμε γράψει με τον κ. Β. Χαϊνά "Η Εγκληματολογία στο Διαδίκτυο" παραθέτουμε έναν σημαντικό αριθμό από αυτές.


Αυτή η ιδιαίτερη σχέση σας με το διαδίκτυο φαίνεται και από το ότι ένα από τα βασικά επιστημονικά και συγγραφικά ενδιαφέροντά σας είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα. Προτείνετέ μας συνοπτικά τρόπους πιο «εύρυθμης» λειτουργίας της «ψηφιακής κοινωνίας»...

Με δυο κουβέντες θα έλεγα πως οι μεν παλαιότεροι θα πρέπει να την γνωρίσουν καλύτερα γιατί μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από αυτή, οι δε νεότεροι να αποκτήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται την ωριμότητα που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος για τη λελογισμένη χρήση της.      


Το ηλεκτρονικό έγκλημα στη χώρα μας βλέπουμε συνήθως να εκδηλώνεται με αυτές τις τρεις πτυχές του: ασφάλεια πληροφοριών, σχόλια και ανωνυμία και παιδική προνογραφία. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τις απόψεις σας για τη φαινομενολογία και την αντιμετώπιση αυτών των μορφών εκδήλωσης του ψηφιακού εγκλήματος στην Ελλάδα...

Η αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος – ή ψηφιακού εγκλήματος όπως το προτιμώ – σε κάθε χώρα θα πρέπει να γίνεται με τη λήψη μέτρων που θα βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, με νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει επακριβώς τον αξιόποινο χαρακτήρα των ειδικότερων μορφών του και τέλος, με αστυνομικά μέτρα που θα αποσκοπούν στην ταχεία εξιχνίαση των συγκεκριμένων περιστατικών.      


Η «ψηφιακή κοινωνία» έχει αναπτυχθεί πλέον σε σχέση με τις λειτουργίες του web2 και τη συμμετοχή του χρήστη στη διαμόρφωση του περιεχομένου. Κ. Τσουραμάνη, ποια είναι η γνώμη σας για τα κοινωνικά δίκτυα και πως μπορούμε να ξεχωρίζουμε στο διαδίκτυο την ορθή από τη μη ορθή πληροφορία;

Τα κοινωνικά δίκτυα διευρύνουν κατά τη γνώμη μου, τις δυνατότητες  επικοινωνίας που έχουμε. Κι εδώ οποιαδήποτε υπερβολή νομίζω πως βλάπτει. Αν κάποιον μπορείς να τον δεις από κοντά δεν υπάρχει λόγος την face-to-face επικοινωνία σας να την αντικαταστήσεις με το facebook…. Σχετικά με τη διάκριση των πληροφοριών του διαδικτύου δεν νομίζω ότι τα κριτήριά μας θα πρέπει να είναι διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις που συναντούμε στον πραγματικό κόσμο.


Στο προφίλ σας στο  facebook σχεδόν όλες οι αναρτήσεις σας έχουν να κάνουν με ρήσεις επιστημόνων, συγγραφέων κ.λπ. Εσάς ποια ρήση σας εκφράζει περισσότερο;!

Η ρήση του Σωκράτη που λέει ότι «Δεν μπορώ να διδάξω τίποτα σε κανένα. Το μόνο που μπορώ είναι να τον κάνω να σκεφθεί.» 


Θα θέλαμε την τελευταία ερώτηση στη συνέντευξη να την θέσετε μόνος σας... Τι θα ρωτούσε ο Καθηγητής Χρήστος Τσουραμάνης τον εαυτό του στο οποίο δε θα μπορούσε να απαντήσει;!!!

Θα τον ρωτούσε πολλά πράγματα δεδομένου ότι οι απορίες του εξακολουθούν να είναι πολλές. Ίσως, ένα καίριο ερώτημα θα μπορούσε να ήταν το εξής: «Γιατί ο σύγχρονος ΑΝΘΡΩΠΟΣ εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ;»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

     
 

Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA