ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 3 - Νοέμβριος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διεθνές Cours Εγκληματολογίας

 

της Έφης Κουκούτση,
κοινωνιολόγου- εγκληματολόγου


Στις 20 και  21 Νοεμβρίου 2006 διεξήχθει το διεθνές συνέδριο εγκληματολογίας με θέμα «Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου», με φορείς διοργάνωσης τη Διεθνή Εταιρία Εγκληματολογίας, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας. Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου παρευρέθηκε ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας, όπου απηύθυνε τους χαιρετισμούς του μαζί με το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας και Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γαλλίας κ. G. Picca και την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Α. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου.
 
Η γενική προβληματική που κυριάρχησε στην πλειονότητα των εισηγήσεων του σεμιναρίου αφορούσε τη διερεύνηση των ορίων μεταξύ της προάσπισης και της παραβίασης των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου. Η συμμετοχή ομιλητών τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από το χώρο άσκησης και εφαρμογής της αντεγκληματικής πολιτικής, ανέδειξε τις διάφορες και διαφορετικές οπτικές και παραμέτρους που συνθέτουν το επίκαιρο αυτό ζήτημα, καταλήγοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.
 
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «γενική προβληματική για αντεγκληματική πολιτική και δικαιώματα του ανθρώπου- μερικά επιμέρους θέματα», ξεκίνησε με την ομιλία του κ. G.  Picca, ο οποίος με σαφήνεια παρουσίασε τα βασικά ερωτήματα που επρόκειτο να απασχολήσουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ακολούθησαν, υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξειδίκευσαν σε μερικότερα ζητήματα της αντεγκληματικής πολιτικής και στον τρόπο που επηρεάζουν – συνήθως προσβάλλουν – τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Κουράκη, πως η «σχετικότητα» στα κριτήρια για την επιβολή και την επιμέτρηση της ποινής προσδίδει πρακτικά έναν υποκειμενικό χαρακτήρα στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταχείριση των ατόμων που προσάγονται ενώπιον της. Με τη σειρά του ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ι. Φαρσεδάκης, ανέλυσε το ρόλο των νέων τεχνολογικών μέσων που διατίθενται, όχι μόνο στη διάπραξη αλλά και στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, στον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών. Ιδιαίτερα επιμορφωτική χαρακτηρίστηκε η εισήγηση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Σπινέλλη «Η αυτοκτονία στις φυλακές υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ», μέσα από την αναφορά της στα ειδικότερα άρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος για την προστασία των κρατουμένων, αλλά και τις μορφές πρόληψης και αντίδρασης απέναντι σε ενδεχόμενες αυτοκτονίες κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα. «Οι νέες μορφές πρόληψης και ΔΑ» με εισηγήτρια την κ. Α. Τσήτσουρα, διευθύντρια της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Προβλημάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και «η ιδιωτική ασφάλεια και ΔΑ» του καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου κ. Α. Μαγγανά, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των εισηγήσεων που αφορούσαν τη συγκεκριμένη ενότητα, αφήνοντας περιθώριο παρεμβάσεων από το ακροατήριο.
 
«Η διεθνοποίηση της εγκληματικότητας – Οργανωμένο έγκλημα – τρομοκρατία και αντιτρομοκρατία κλ.» αποτέλεσε την αμέσως επόμενη θεματολογία του διεθνούς cours, με αρχικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Granz κ. Benedek, ο οποίος εξέτασε τη σχέση μεταξύ ανθρώπινης ασφάλειας και οργανωμένου εγκλήματος. Η κ. Καϊάφα – Γκμπάντι, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ακολούθησε, τόνισε, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του οργανωμένου εγκλήματος, τόσο ως προς το αξιόποινο της πράξης, όσο και ως προς τον ακριβή ορισμό που δίδεται στα διάφορα Δίκαια διεθνώς. Σύμφωνα με την εισήγησή της, η συγκεχυμένη, πολλές φορές, οριοθέτηση του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνδυασμό με παραλείψεις στοιχειωδών παραμέτρων που θα αποσαφήνιζαν την έννοια της εγκληματικής δράσης υπό τους όρους του οργανωμένου εγκλήματος σε μία ομάδα, ελλοχεύει τον κίνδυνο να ποινικοποιηθούν οργανώσεις ιδεολογικής έκφρασης ή ακόμα και να συμπεριληφθούν στον εν λόγω ορισμό ομάδες κοινού εγκλήματος. Με την εισήγηση δε της κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου, επίσης καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κατέστη σαφές πως οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος διεθνώς, αποτέλεσαν ουσιαστικά μοχλό αποδυνάμωσης των ατομικών ελευθεριών. Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα χρωματίστηκε ιδιαίτερα από το χειμαρρώδη και ευθύ λόγο της κ. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου. Αναφερόμενη στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και στην πολιτική που εφαρμόστηκε από τις Η.Π.Α, κατέδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο πως τα εφαρμοζόμενα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα είχαν ως μοναδικό στόχο τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Η προβληματική του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με την τρίτη θεματική ενότητα « Η παράλληλη διεθνοποίηση της προστασίας από το έγκλημα», υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κακκαλή. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματολογίας αναφέρθηκαν μερικές χαρακτηριστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από τον δικαστή του ΕΔΔΑ κ. Λ. Λουκαϊδη, ενώ ο καθηγητής του National University of Ireland κ. W. Schabas αναφέρθηκε στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τα όργανα εποπτείας διεθνών συμβάσεων ως οιονεί δικαστήρια».
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε η διατύπωση των συμπερασματικών προτάσεων από τον ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου του Montreal κ. D. Szabo, που διέγειρε έναν εποικοδομητικό διάλογο των συμμετεχόντων. Κοινή πεποίθηση όλων, κατέστη η βασική θέση του σεμιναρίου, πως η αποτελεσματικότητα της διεθνούς αντεγκληματικής πολιτικής προϋποθέτει την εισαγωγή και εφαρμογή των αρχών και των κανόνων των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά το σχεδιασμό και την άσκησή της αντίστοιχα. Ειδάλλως, αναιρείται ο καθαυτός σκοπός της διαμόρφωσης αντεγκληματικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος, από την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.
 
Αξίζει να σημειωθεί εν κατακλείδι, η αθρόα προσέλευση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, γεγονός που αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και υπαγορεύει την ανάγκη για περαιτέρω υλοποίηση ανάλογων προσπαθειών.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA