ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 20 - Νοέμβριος 2011  
Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης
Ο διευθυντής έκδοσης του theartofcrime μιλά στον Μάνο Τεχνίτη και τη theartofcrime webtv
διαβάστε περισσότερα...
Μια χρονική συγκυρία
Δύο θάνατοι
Ένα μήνυμα

 
του Νέστορα Κουράκη,
Καθηγητή Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Πανεπιστημίου Αθηνών
  
Η χαρμόσυνη είδηση για την έκδοση, σήμερα, του εικοστού - πανηγυρικού - τεύχους μας επισκιάζεται από το πένθος μας για την αδόκητη απώλεια δύο κορυφαίων Ελλήνων ποινικολόγων και Καθηγητών του Ποινικού Δικαίου, που με τη δράση τους και το επιστημονικό τους έργο άνοιξαν νέους ορίζοντες στην πνευματική –και όχι μόνο!- ζωή της χώρας μας: του Ιωάννη Μανωλεδάκη και του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη...
 
διαβάστε περισσότερα...

Και πάλι για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών...

 
Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο για το νέο ¨Νόμο περί ναρκωτικών¨ αποποινικοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, ενώ η εμπορία και η διακίνηση θα φτάνουν να αντιμετωπίζουν μέχρι και με ισόβια κάθειρξη. Ακόμα σημαντικότερη φαίνεται η μεταρρυθμιστική επιλογή τού να προσφέρεται το δικαίωμα στα δικαστήρια να επιβάλουν ως εναλλακτικό μέτρο της ποινής την απεξάρτηση.

Η ερώτηση, επομένως, που σας απευθύναμε είναι η εξής:
 
"Είστε υπέρ ή κατά της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών;"


διαβάστε περισσότερα...

Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης
 
«Προτιμώ τα δύσκολα, όχι τα λαμπερά. Η ζωή πάνω στο νήμα η πιο δύσκολη στιγμή, γι’ αυτό και η πιο άξια. Πώς αρχίζεις; Δύσκολο. Πώς τελειώνεις; Ακόμα πιο δύσκολο. Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δεν με αφορούν, τι θέλω ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά»
 
διαβάστε περισσότερα...
Εγκληματικότητα, Αστυνόμευση και (Αν)ασφάλεια στο Εμπορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας
 
Ο Δήμος Αθηναίων, το ΠΜΣ Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ και το Συνήγορο του Πολίτη σας προσκαλούν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα: Εγκληματικότητα, Αστυνόμευση και (Αν)ασφάλεια στο Εμπορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» (Πειραιώς 100, Αθήνα)
 
 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
 
Το Μουσικό σχήμα «Εκών – Άκων» σας προσκαλεί να δραπετεύσετε μαζί του στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα) στη μουσική παράσταση «Μπαλάντες της Φυλακής» την  Τετάρτη 22/2/2012 - Ώρα 21.00
Είσοδος: 7€ (χωρίς ποτό)
 
Η εκδήλωση γίνεται για την ενίσχυση του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»
 
Αντιμετώπιση του Εγκλήματος της Παιδικής Πορνογραφίας
 
Συνέδριο με θέμα «Αντιμετώπιση του Εγκλήματος της Παιδικής Πορνογραφίας» συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, το Εργαστήριο Ποινικών & Εγκληματολογικών Ερευνών (ΕΠΕΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου στις 23/2/2012 (αλλαγή ημερομηνίας).
 
 
2η προβολή ταινίας εγκληματολογικού ενδιαφέροντος...
 
... με τίτλο  “Capturing the Friedmans” (2003, Σκην.: Andrew Jariecki, 107’) θα λάβει χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Εγκληματολογικές Αναπαραστάσεις στον Κινηματογράφο και στα ΜΜΕ V: Ανασφάλειες, ηθικοί πανικοί και αντεγκληματική πολιτική» το οποίο πραγματοποιείται για το χειμερινό εξάμηνο ακαδ. έτους 2011-2012 ...

 
 
Το τραύμα στο έγκλημα

 
Ο Δημήτριος Λίτης, Δρ Ιατρικής, στην παρούσα μελέτη του καταπιάνεται με τον  χαρακτήρα του τραύματος στο έγκλημα, τον ορισμό, τα είδη του και την αντιστοίχιση με αξιόποινες πράξεις.

Σημασία έχει, όπως ο ίδιος σημειώνει, το προστατευόμενο έννομο αγαθό, η ζωή του ανθρώπου και κατ’ επέκταση η ψυχική του υγεία.
 

διαβάστε περισσότερα...
Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συναφών με την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας
 
της Χριστίνας Ζαραφωνίτου,
Καθηγήτριας Εγκληματολογίας,
Διευθύντριας ΠΜΣ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
 
Η Καθηγήτρια διατυπώνει ουσιαστικές και πάνω απ΄ όλα άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου της Αθήνας, οι οποίες συναρτώνται άμεσα και με την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.
 
διαβάστε περισσότερα...

 
περιοδικό "ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ" - Ειδικό Τεύχος
 
Τον Οκτώβριο 2011 κυκλοφόρησε από το περιοδικό "ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ" (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη) το Ειδικό Τεύχος-Αφιέρωμα σε αγγλική γλώσσα : «Ο Φόβος του εγκλήματος - Μια συγκριτική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο»,  υπό την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της Καθηγήτριας Χριστίνας Ζαραφωνίτου.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Διεθνές συνέδριο με θέμα:
"Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές"

 
... διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου. Οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2011 στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 
διαβάστε περισσότερα...
Τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Ulrich Sieber σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.
 
... έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2011, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την αναγόρευσή του, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τη συνάρτησή του με τις εξελίξεις του ποινικού δικαίου.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Εκδήλωση με θέμα: "Ανωνυμία στο διαδίκτυο"
 
... έλαβε χώρα  στις 2 Νοέμβριου 2011 στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αφορμή για την οργάνωση της συζήτησης στάθηκε η σύσταση από το  Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Αύγουστο 2011 ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το ηλεκτρονικό και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Ανοικτή εκδήλωση με θέμα:
«Τα ατομικά δικαιώματα απέναντι στην κρίση»

 
... διοργανώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011 στο αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ από το "Κέντρο Ευρωπαϊκού  Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου", αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Μανωλεδάκη.
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.
 
Στις ειδήσεις αυτού του τεύχους προτείνουμε δύο εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκπομπές για την κατάσταση της εγκληματικότητας και της δικαιοσύνης στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες και στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τα νέα στατιστικά δεδομένα για την εγκληματικότητα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς και κωμικοτραγικές δικαστικές περιπτώσεις από χώρες του εξωτερικού.
 
διαβάστε περισσότερα...

Λήσταρχος - "μπουρλότο"
 
 
Ο Χρήστος Νάτσιος έζησε το μύθο του στην Αττικοβοιωτία του 1850, είχε συστήσει μια εξαιρετικά αποτελεσματική συμμορία, λήστευε τους πλούσιους και ενίοτε βοηθούσε  τους φτωχούς. Τα έβαζε με την εξουσία της εποχής και συνήθως νικούσε. Γράφονταν τραγούδια για αυτόν, για την ακρίβεια γράφονται ακόμα και σήμερα.
 
Κι αν το όνομά του σας είναι άγνωστο και απορείτε με τα παραπάνω, τότε το παρωνύμιό του αποκλείεται να το αγνοείτε:

Λήσταρχος Νταβέλης, αν έχετε ακουστά!
 
διαβάστε περισσότερα...
Η κοινωνική πρόσληψη του συζυγικού βιασμού - Δεδομένα ερευνών στάσεων στις ΗΠΑ
 
Η νέα αυτή στήλη παρουσιάζει δεδομένα ερευνών ή άλλες άξιες αναφοράς επιστημονικές δραστηριότητες που έχουν λάβει χώρα στο εξωτερικό και "εισάγονται" δι ΄ αυτής στην ελληνική επιστημονική κοινότητα προς εκτίμηση.
 
Στο 20ο τεύχος και πρώτο για την εν λόγω στήλη παρουσιάζονται δεδομένα ερευνών στάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την κοινωνική πρόσληψη του συζυγικού βιασμού.
 
διαβάστε περισσότερα..."Βάτους κι αγκάθια πάτησα Βασίλω μου"

Η ιστορία του ανθρωποκτόνου
που τραγούδησε το έγκλημα πάθους του
 
Η αληθινή ιστορία της ανθρωποκτονίας της Βασιλικής Δημοπούλου από το Τρίκορφο Ναυπακτίας τραγουδιέται ακόμη και σήμερα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.
 
Κάλλιο να ιδώ το αίμα σου στη γη να κοκκινίζει, παρά να δω τα μάτια σου άλλος να τα φιλήσει.
 
Η Μελίνα Στρούγγη επεξεργάζεται από τη σκοπιά των εγκλημάτων ζηλοτυπίας το δημοτικό τραγούδι που έγραψε μέσα στη φυλακή ο Μιλτιάδης Μπούρος μετά τη δολοφονία της αγαπημένης του. Το ερωτικό πάθος και η (δι)εκδίκηση αναλύονται ως κίνητρα μέσα από τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού.
 
διαβάστε περισσότερα...
Όταν μιλάει η φυλακή…
 
Η Αναστασία Χαλκιά επιχειρεί θεματική συνόψιση του λόγου των κρατουμένων, όπως κατεγράφη στη στήλη «εκ των έσω» όλα αυτά τα χρόνια, με παράλληλη παράθεση αποσπασμάτων από συνεντεύξεις κρατουμένων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο  αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του χρόνου μέσα στη φυλακή, την οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία, τη στέγαση, το σεβασμό του ατόμου.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA