ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο...

Τεύχος 26 - Σεπτέμβριος 2014


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |David W. Garland
(1955 - )

"I bumped into some undergraduates... and one of them... asked what I was talking about and I said I was talking about capital punishment. And she said are you talking for it or are you talking against it? And in fact the answer is neither. I’m going to try and talk about capital punishment today as a kind of sociological object to be explained, not a moral issue that we should argue about or even a political question that we have to be for or against but rather as a kind of interesting, one might even say odd, institution that... only really occurs today in the USA, of all the western world."
"American Capital Punishment: Law in the Shadow of Lynching," Lecture at East Kentucky University, Mar. 1, 2007


της Ιωάννας Καρναχωρίτη,
φοιτήτριας Νομικής Αθηνών


Βιογραφικά στοιχεία και ακαδημαϊκή καριέρα

O David W. Garland θεωρείται ευρέως ένας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως κοινωνιολόγων του εγκλήματος και της ποινής. Έχοντας συγγράψει οκτώ βιβλία, περισσότερα από εξήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και δώδεκα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, η συμβολή του στους τομείς της εγκληματολογίας και της κοινωνιολογίας  είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτη.

Γεννημένος το 1955 στην πόλη Ντάντι της Σκωτίας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Δημοτικό σχολείο του Rosebank και στην ακαδημία Harris, έπειτα εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα το 1977, ενώ τον επόμενο χρόνο κατέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην εγκληματολογία από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στις κοινωνιολογικές και νομικές σπουδές ενώ επιπλέον κατέχει διδακτορικό τίτλο τιμής ένεκεν από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Από το 1979 έως το 1997 δίδαξε στο Τμήμα Εγκληματολογίας του Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου αρχικά διετέλεσε λέκτορας, στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής και τελικά απέκτησε δική του έδρα στην Ποινολογία. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στο Βέλγιο ως επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής, στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, στο τμήμα Νομικής και στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ως επισκέπτης καθηγητής, καθώς και στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής και στο τμήμα ιστορίας «Shelby Cullom Davis» του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Επιπλέον έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών των Επιστημών Συμπεριφοράς του Στάνφορντ καθώς και επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο πολιτισμικής Κοινωνιολογίας του Γέηλ. Από το 1997 μέχρι και σήμερα ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου κατέχει την έδρα καθηγητή Νομικής «Arthur T. Vanderbilt» όπως επίσης και την έδρα καθηγητή Κοινωνιολογίας.

Μέχρι και το 2013 έχει παραθέσει σαράντα δυο διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως ενώ είναι αντεπιστέλλον μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και μέλος της Βασιλικής Κοινότητας του Εδιμβούργου. Έχει λάβει επίσης μεταξύ άλλων υποτροφία από την Αμερικανική Εταιρεία Εγκληματολογίας και από το Κέντρο Προχωρημένων Μελετών των Επιστημών Συμπεριφοράς του Στάνφορντ. Το 2006  του απονεμήθηκε η υποτροφία « J.S. Guggenheim» για την έρευνά του σχετικά με τη θανατική ποινή και την αμερικανική κοινωνία.


Συμβολή στην εγκληματολογία και συγγραφικό έργο

O Garland διακρίνεται για την ιδιαίτερη κοινωνιολογική προσέγγιση του στη μελέτη της τιμωρίας και ελέγχου του εγκλήματος, καθώς και για το έργο του σχετικά με την ιστορία των εγκληματολογικών ιδεών. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνιολογίας της τιμωρίας.

Είναι ο συγγραφέας πολλών βραβευμένων μελετών, συμπεριλαμβανομένης της «Ποινή και Σύγχρονη Κοινωνία: Μια μελέτη στην Κοινωνική Θεωρία», η οποία κέρδισε το βραβείο διακεκριμένου βιβλίου από την Αμερικανική Κοινωνιολογική Εταιρεία και την Εταιρεία για τη Μελέτη των Κοινωνικών Προβλημάτων, ενώ η μελέτη του «Ποινή και Πρόνοια: Η Ιστορία των σωφρονιστικών στρατηγικών» κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη μελέτη από τη Διεθνή Εταιρεία Εγκληματολογίας.   

 Ο Garland υπήρξε ο δημιουργός και εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Ποινή & Κοινωνία». Είναι ο συγγραφέας μιας βραβευμένης σειράς βιβλίων για την τιμωρία και τον κοινωνικό έλεγχο καθώς και μιας σειράς από άρθρα σχετικά με την ιστορία και τον χαρακτήρα της εγκληματολογίας. Στο βιβλίο του «O πολιτισμός του Ελέγχου» καταγράφει τις σύγχρονες τάσεις στον ποινικό και κοινωνικό έλεγχο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι πολιτικές της εγκληματικότητας που προέκυψαν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 1975 αποτελούν πολιτικές και πολιτιστικές προσαρμογές στους νέους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το «μεταμοντέρνο» τρόπο ζωής.Aκόμη, έχει επιμεληθεί  από κοινού με άλλους επιστήμονες την έκδοση αρκετών συλλογών και βιβλίων, κυριότερο εκ των οποίων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το έργο «Εγκληματολογία και Κοινωνική Θεωρία». Στο πόνημα αυτό μαζί με τον καθηγητή Richard Sparks επιχειρεί μια σύγχρονη θεώρηση της εγκληματολογίας σε μια συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία. Επιπλέον, κατά καιρούς έχει συγγράψει σχετικά με θέματα όπως ο μεταμοντερνισμός, η κυβερνησιμότητα, o κίνδυνος, οι ηθικοί φόβοι και η έννοια του πολιτισμού. Τα περισσότερα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως: Κινεζικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιαπωνικά, Ιταλικά, Γαλλικά κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από το θεσμό της θανατικής ποινής στην Αμερική, τους νομικούς θεσμούς επιβολής ελέγχου και ποινών, την ιστορία και την κοινωνιολογία της εγκληματολογικής γνώσης, την κοινωνική αλληλεγγύη, το κράτος πρόνοιας καθώς και το έργο του Μισέλ Φουκώ.  


Βιβλιογραφία - Αρθρογραφία του David W. Garland (ενδεικτική αναφορά)

•    Peculiar Institution: America΄s Death Penalty in an Age of Abolition (Belknap/Harvard and Oxford, 2010)
•    America΄s Death Penalty: Between Past and Present (NYU Press, 2010) (ed. with Randall McGowen and Michael Meranze)
•    The Culture of Control: Crime and Social Order in Contemporary Society (2001)
•    Mass Imprisonment: Social Causes and Consequences (2001)
•    Criminology and Social Theory (2000) (with Richard Sparks)
•    A Reader on Punishment (1994) (ed. with A. Duff)
•    Punishment and Modern Society: A Study in Social Theory (University of Chicago Press, 1990)
•    Punishment and Welfare: A History of Penal Strategies (1985)
•    "Criminology, Culture, Critique (A review essay on J. Young’s The Criminological Imagination) ," 52 British Journal of Criminology   417 (2012) (with J. Young)
•    "The Problem of the Body in Modern State Punishment," Social Research   (2011)
•    "Interview with David Garland ," Derecho y Barbarie   (2011)
•    "“A Culturalist Theory of Punishment?” ," 11 (2) Punishment & Society  259 (2009)
•    "“On the Concept of Moral Panic” ," 4 Crime, Media, Culture   9-30 (2008)
•    "“The Peculiar Forms of American Capital Punishment” ," 72/4 Social Research  435-66 (2007)
•    "Concepts of Culture in the Sociology of Punishment," 10/4 Theoretical Criminology  419 (2006)
•    "Penal Excess and Surplus Meaning: Public Torture Lynchings in 20th Century America," 39 Law and Society Review  793 (2005)
•    "“Punishment, Social Control, and Modernity”," published in Italian translation in A. Ceretti (ed) Pena, controllo sociale e modernita nel pensiero di David Garland, Giuffrè, Milano.  (2005)
•    "The Cultural Uses of Capital Punishment," 4 Punishment and Society: The International Journal of Penology  459 (2002)
•    "The Culture of High Crime Societes: Some Preconditions of Recent ΄Law and Order΄ Policies," 3 British Journal of Criminology  40 (2000)
•    "As contradicoes da ΄sociedade punitiva΄ o caso Britanico," 13 Revista de Sociogia e Politica  59 (1999)
•    "Criminology, Crime Control, and ΄The American Difference΄," 1 University of Colorado Law Review  69 (1998)
•    Review of Zedner΄s Women, Crime and Custody in Victorian England," 1 British Journal of Criminology  1 (1993)
•    "Criminological Knowledge and its Relation to Power: Foucault΄s Genealogy and Criminology Today," 32 British Journal of Criminology  1 (1992)
•    "Punishment and Culture: The Symbolic Dimension of Criminal Justice," 11 Studies in Law, Politics and Society  191 (1991)
•    "Review of Bailey΄s Delinquency and Citizenship.," 1 British Journal of Criminology  1 (1988)
•    "Review of Miller and Rose΄s The Power of Psychiatry," 1 Sociology  1 (1987)
•    "Foucault΄s Discipline and Punish: An Exposition and Critique," 4 American Bar Foundation Research Journal  847 (1986)
•    "Review of Jackson΄s The Semiotics of Law," 1 Journal of Legal Studies  1 (1986)
•    "The Punitive Mentality: Its Socio-Historic Development and Decline," 4 Contemporary Crises  305 (1986)
•    "The Criminal and His Science: A Critical Account of the Formation of Criminology at the End of the Nineteenth Century," 4 British Journal of Criminology  109 (1985)
•    "Politics and Policy in Criminological Discourse: A Study of Tendentious Reasoning and Rhetoric," 1 International Journal of the Sociology of Law  1 (1985)


Πηγές
- “Criminology and Social Theory”, edited by David Garland and Richard Sparks, Oxford University Press, 2000
- https://lawschools.justia.com/profile/david-w-garland-1351006
- http://www.havenscenter.org/vsp/david_garland
- http://sociology.fas.nyu.edu/object/davidgarland
- http://deathpenalty.procon.org/view.source.php?sourceID=011863
- https://its.law.nyu.edu/facultyprofiles/profile.cfm?section=bio&personID=19938
- http://en.wikipedia.org/wiki/David_W._Garland
- http://www.princeton.edu/dav/people/past_fellows/#23
- http://www.shsu.edu/~pin_www/T@S/2010/oct1710up.html


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA