ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
εκ των έσω...

Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μάριου Οικονομάκη (Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού)
 
 
συνέντευξη στον Διονύση Χιόνη,
δικηγόρο - εγκληματολόγο
 

               


 
Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος των σωφρονιστικών υπαλλήλων;

Το επάγγελμα του σωφρονιστικού υπαλλήλου έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα που ασκούνται στον δημόσιο τομέα. Γενικά, στα  επαγγέλματα που περιστρέφονται γύρω από τη διοίκηση ανθρώπων ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της υπέρβασης ή της κατάχρησης εξουσίας. Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα τεχνικά μέσα και μεθόδους για την άσκηση της επιτήρησης των κρατουμένων. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό το επάγγελμα δεν τυγχάνει της ίδιας αναγνώρισης, όπως σε άλλες δυτικές χώρες, από την Πολιτεία και τους πολίτες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται και να διαδίδεται διαχρονικά μια ψευδής εικόνα για το τι είναι φυλακές και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σίγουρα πάντως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια «πολεμική μηχανή» έτοιμη για «κατάληψη εδαφών». Εδώ, για παραδειγμα, να τονίσω ότι στα περισσότερα κράτη του κόσμου το προσωπικό των φυλακών δεν φέρει οπλισμό και δεν έχει αρμοδιότητες καταστολής. Ο ρόλος του προσωπικού των φυλακών – και πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες αυτό - είναι η δίκαιη και ευπρεπής μεταχείριση των κρατουμένων, η εύρυθμη λειτουργία και η διατήρηση της ευταξίας των καταστημάτων κράτησης και, φυσικά, η αποτροπή αποδράσεων.

Ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου σας;

Η μνημονιακή καταιγίδα δυστυχώς οξύνει τα προϋπάρχοντα προβλήματα του κλάδου. Εκτός από το ζήτημα των οικονομικών απολαβών των εργαζομένων, των οποίων οι μισθοί έχουν υποστεί τεράστιες οριζόντιες περικοπές, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού - γενικότερα υποστελέχωσης - όπου σε αυτό το ζήτημα παρατηρείται η εξής αντίφαση: παρ’ όλο που η πολιτική ηγεσία και οι διακομματικές της επιτροπές το αναγνωρίζουν ως πρόβλημα, ο κλάδος δεν εξαιρέθηκε  του μνημονιακού κανόνα 1 προς 10 των προσλήψεων, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων κράτησης να υπολειτουργεί και νεόδμητα καταστήματα να κινδυνεύουν να γίνουν βακούφια…Το πρόβλημα θα κορυφωθεί προς το τέλος του 2012, όπου θα υπάρξει μαζική φυγή των υπαλλήλων λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Ποιες είναι οι σχέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων με τους κρατουμένους;

Σίγουρα η σχέση προσωπικού - κρατουμένων έχει αλλάξει. Οι ελληνικές φυλακές είναι πλέον και με τη βούλα πολυφυλετικές - πάνω από το 50 τοις εκατό των εγκλείστων είναι αλλοδαποί οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από χώρες που έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συρράξεις ή βρίσκονται σε εμφύλια διαμάχη (Αφγανοί – Ιρακινοί - Βορειοαφρικανοί, Καυκάσιοι κ.ά.). Δυστυχώς, η αδυναμία επικοινωνίας με αρκετούς από αυτούς τους κρατουμένους, καθώς και η απουσία προσδοκίας ενός καλύτερου αύριο από πλευράς τους, κάνει τη σχέση αυτή καθαρά συγκρουσιακή, σε αντίθεση με τους Έλληνες και  με τους βαλκάνιους κρατουμένους. Τα κρούσματα βίας κατά προσωπικού έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι εντάσεις  μεταξύ των κρατουμένων είναι καθημερινό φαινόμενο. Βεβαίως, οι κάκιστες συνθήκες κράτησης και ο υπερπληθυσμός συντηρούν την ένταση αυτή.

Ποια είναι η κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα μας σήμερα;

Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι υπό κατάρρευση. Οι λανθασμένες διαχρονικά πολιτικές επιλογές, η κοινωνική αδιαφορία, η νομοθετική και δικαστική ακαμψία, έκαναν τις φυλακές - τον βασικότερο πυλώνα του σωφρονιστικού συστηματος - αποθήκες ανθρώπων…

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί;

Χρειάζονται άμεσα πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, αναδιάρθρωση κάποιων υπηρεσιών και ελάχιστοι πόροι. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά μας, έχουμε καταθέσει προτάσεις όσον αφορά τη λειτουργία και τη διαχείριση των καταστημάτων κράτησης με δεδομένες τις κρατούσες μνημονιακές συνθήκες, προτάσεις οι οποίες αν συνδυαστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες για μικρής κλίμακας αποσυμφόρηση και με νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, πιστεύουμε ότι μπορούν να συνδράμουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι πρέπει να ανεγερθούν νέες φυλακές;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι ταμπού για την Πολιτεία και τους πολίτες η ανέγερση νέων φυλακών. Ζήτημα εξεύρεσης πόρων υπάρχει σίγουρα., αλλά τίποτα άλλο. Δηλαδή αυτοί που η Πολιτεία έκρινε ότι πρέπει να στερηθούν την ελευθερία τους, πρέπει και να στοιβάζονται σε φυλακές του 1900 απλώς και μόνο για μην χαρακτηριστεί η κοινωνία και η χώρα μας προοδευτικά στάσιμη; Η ανέγερση νέων καταστημάτων κράτησης επιβάλλεται λόγω της φυσικής φθοράς των υποδομών, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Η εγκληματικότητα, εκτός και εντός καταστημάτων, αλλάζει διαρκώς. Η Πολιτεία, αλλάζοντας τις υποδομές και αξιοποιώντας την τεχνολογία, σε συνδυασμό με την εργασιακή εμπειρία και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει σύγχρονες, ανθρώπινες και ασφαλείς φυλακές, ασφαλείς τόσο για τους εγκλείστους όσο και για τους πολίτες. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το σωφρονιστικό σύστημα είναι ότι πρέπει να ανεγερθούν νέες φυλακές, για να μπορούν να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαïκή Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ευρωπαïκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΟΗΕ κ.ά.).

Πώς κρίνετε τον θεσμό των αδειών των κρατουμένων;

Στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η φυλάκιση δεν στοχεύει στην πολιτική και κοινωνική εξόντωση του κρατουμένου. Ο θεσμός των αδειών αποτελεί πλέον τη ναυαρχίδα της μέριμνας για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Έχει αποδειχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του θεσμού, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μόνο το 3 τοις εκατό παραβιάζει τους όρους της άδειας. Παράλληλα, ο θεσμός αυτός συμβάλλει και στην ομαλή διαβίωση του κρατουμένου εντός του καταστήματος. Επίσης για τον κρατούμενο ο θεσμός της άδειας είναι κρισιμότερης σημασίας από τις συνθήκες διαβίωσής του. Είναι γεγονός όμως ότι η ερμηνεία των κριτηρίων χορήγησης αδείας, αλλά και κάποιες παραλείψεις και κενά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς εφαρμογής του, καθιστούν αναγκαίες ορισμένες αλλαγές και βελτιώσεις.

Οι εξεγέρσεις των κρατουμένων είναι συχνότερες σήμερα;

Θα έλεγα ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι τα χαρακτηριστικά των εξεγέρσεων και όχι η συχνότητά τους. Από τις εξεγέρσεις περασμένων δεκαετιών, όπου παρατηρούνταν ελάχιστα κρούσματα τυφλής βίας, περάσαμε σε εξεγέρσεις που έχουν «άρωμα» θρησκευτικού φονταμενταλισμού, εθνοτικών διαφορών και υποκουλτούρας. Μεγάλη, πλέον, κατηγορία κρατουμένων θεωρεί την ανθρώπινη ζωή ως ένα ευτελές μέγεθος, χωρίς αξία. 

Πώς κρίνετε την εν γένει κατάσταση της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού (εγκαταστάσεις, πληθυσμός, στελέχωση προσωπικού, διοίκηση, συνεργασία με Υπουργείο);

Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική. Οι εντός αστικού ιστού εγκαταστάσεις και η σχετική παλαιότητα του κτηρίου δεν είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού - είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν φυλακές που χτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Οι ανάγκες όμως λόγω του υπερπληθυσμού έχουν διαφοροποιηθεί, και οι περισσότερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος των ίδιων των προβλημάτων: μη επανδρωμένα σημεία επιτήρησης, διαρκώς αυξανόμενος όγκος μετακινήσεων κρατουμένων, αδυναμία συντήρησης των εγκαταστάσεων, παλαιότητα τεχνικού εξοπλισμού κ.λπ. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ο, συχνά παρατηρούμενος, πολιτικός στρουθοκαμηλισμός, που εμποδίζει την επικοινωνία του Υπουργείου με στελέχη των φυλακών τα οποία είναι σε θέση και να αναδείξουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA