ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
εκ των έσω...

Τεύχος 4 - Φεβρουάριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



"Γίναμε οι καλύτεροι συνεργάτες. Μαζί κλέβαμε, μαζί ξοδεύαμε!"
 
της Φωτεινής Ντούρα,
δικηγόρου, υπ. διδ. Νομικής
 
Για να εντοπίσουμε τα ίχνη του Αλή και του αδελφού του στραφήκαμε σε κοινωνικούς λειτουργούς που δουλεύουν σε πρόγραμμα στήριξης των τουρκόφωνων. Η οικογένεια των δύο παιδιών ήταν γνωστή και έτσι μπορέσαμε να πάρουμε αρκετές πληροφορίες γι΄ αυτά από την κυρία Μυρτώ Λαιμού (κοινωνική λειτουργό). Ο  Αλή έχοντας σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά βρίσκεται και πάλι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Για τον Αλή μας είπαν πως έμενε, μέχρι και πριν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου, σε ένα παλιό σπίτι στον, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Επισκεφθήκαμε την γειτονιά που μας υπέδειξαν αλλά στο συγκεκριμένο σπίτι ήταν εμφανές πως δεν έμενε πια κανείς.
Απευθυνθήκαμε σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία. Η κυρία Μάτω, μια ζωγράφος που εργάζεται εκεί, έτυχε να σχετίζεται άμεσα με την οικογένεια έχοντας βαφτίσει και αναλάβει υπό την προστασία της το μικρό γιο της αδελφής του Αλή, τον Στέφανο. Ήξερε πολλά για την οικογένεια… τον τρόπο που ζουν, τη νοοτροπία τους. Προβλήματα με τις αρχές δεν έχουν μόνο τα δύο αδέλφια αλλά σχεδόν όλη η οικογένεια..
 
Στην κυρία Μάτω έχει προκαλέσει εντύπωση μάλιστα, η -παρά τα αμέτρητα προβλήματα της οικογένειας- διαρκής διάθεση αυτών των ανθρώπων να "χορεύουν και να γλεντάνε"  σε κάθε ευκαιρία όπως επίσης και η παντελής έλλειψη διάθεσης εκ μέρους της μητέρας των παιδιών να τα βοηθήσει να βγουν από την παρανομία και να βάλουν σε τάξη τη ζωή τους. Αντίθετα τα παιδιά μεγαλώνουν με μια προδιάθεση, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, να στραφούν στο έγκλημα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μας ανέφερε τον μικρό Στέφανο, που ενώ ύστερα από προσπάθειες της τον κατάφερε να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα σε σχολείο της περιοχής δίνοντας του την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της υπόλοιπης οικογένειας, μια μέρα της έφερε μία σελίδα όπου έγραφε πολλές φορές την φράση "Όταν μεγαλώσω θα γίνω κλέφτης" - ύστερα από υπόδειξη της γιαγιάς του, όπως παραδέχθηκε το ίδιο το παιδί.
 
Λόγω των σεισμών η οικογένεια κατάφερε να πάρει επιδότηση ενοικίου από το κράτος και μετακόμισε από τη μισογκρεμισμένη μονοκατοικία  σε ένα παλιό διώροφο στην περιοχή της Καλλιθέας.
 
Λίγες ημέρες αργότερα πήγαμε στην Καλλιθέα. Η Κυρία Μάτω μας είχε πει ότι το σπίτι, παρά το ότι έμοιαζε σαν εγκαταλελειμμένο, είχε στο μπαλκόνι του εγκατεστημένη μία δορυφορική κεραία, ενώ έξω από το σπίτι θα βρίσκαμε σταθμευμένα παλιά δίκυκλα. Με αυτά τα στοιχεία στην διάθεση μας δεν δυσκολευτήκαμε να το βρούμε.
 
Βρήκαμε την εξώπορτα ανοιχτή και με δισταγμό ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Μέσα από το σπίτι ακουγόταν δυνατά ανατολίτικη μουσική. Αμέσως ήρθαν στο μυαλό μας όσα η κυρία Μάτω μας είχε πει λίγες ημέρες πριν για την συνεχή διάθεση  που διακρίνει την οικογένεια για "γλέντι".
 
Χτυπήσαμε στην πόρτα και κατόπιν για αρκετή ώρα στο παράθυρο του σπιτιού προκειμένου να μας ακούσει κάποιος και να μας ανοίξει. Εμφανίστηκε τελικά στην πόρτα μία γυναίκα. Υποθέσαμε ότι ήταν η μητέρα της οικογένειας. Αρχίσαμε να της εξηγούμε για ποιο λόγο είχαμε πάει εκεί. Μας έδειξε πως δεν είχε καμία διάθεση να μας μιλήσει και πως θα ήταν καλύτερα να φύγουμε. Στο σημείο αυτό αναφέραμε πως είχαμε μιλήσει πρωτύτερα στην Κυρία Μάτω. Το στοιχείο άλλαξε κάπως τη διάθεση της γυναίκας που έδειξε τώρα να μας εμπιστεύεται λίγο παραπάνω. Στην πόρτα εντωμεταξύ εμφανίστηκε και ο μικρός Στέφανος, ο οποίος στο άκουσμα του ονόματος της νονάς του ενθουσιάστηκε και άρχισε να κουνάει καταφατικά το κεφάλι κάθε φορά που ρωτάγαμε εάν ήταν στο σπίτι ο Αλή. Τελικά, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις μας η γυναίκα έκανε νόημα στον μικρό να μας οδηγήσει στον θείο του.
 
Ο Στέφανος κατευθύνθηκε στην ταράτσα του σπιτιού και μας είπε να τον ακολουθήσουμε. Άνοιξε την πόρτα ενός μικρού δωματίου και αντικρίσαμε τον Αλή να κοιμάται στο πάτωμα μαζί με τη γυναίκα του.
 
Ξύπνησε φανερά αναστατωμένος από αυτή την εισβολή και ζήτησε να μάθει το λόγο της επίσκεψης μας. Προσπαθήσαμε να του εξηγήσουμε και αρχικά έδειξε να ενοχλείται. Ωστόσο μας άφησε να περάσουμε μέσα. Έκπληξη νιώσαμε όταν είδαμε ότι το  μικρό δωμάτιο, που απ΄ έξω έδινε την εντύπωση μισογκρεμισμένου δώματος, ήταν εξοπλισμένο στο εσωτερικό του με κάθε είδους ηλεκτρική συσκευή.
 
Ο Αλή κάθισε απέναντι μας περιμένοντας τις ερωτήσεις μας. Στην αρχή απαντούσε κάπως επιφυλακτικά αλλά στη συνέχεια, με την κουβέντα, αναπτύχθηκε μια σχετική οικειότητα. Μας ρώτησε αν θέλαμε να μας προσφέρουν κάτι. Έδειξε πως άρχισε να μας εμπιστεύεται.
 
Λέγοντας μας τί έχει αλλάξει στη ζωή του από την τελευταία φορά που μίλησε μαζί μας, μας ανέφερε ότι παντρεύτηκε. Η γυναίκα του είναι πια ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του. Η νεαρή κοπέλα ήταν εκεί σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Από τις κινήσεις και τα βλέμματα που αντάλλαζαν μεταξύ τους συμπεράναμε  ότι πρόκειται πράγματι για ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι.
 
Και οι σχέσεις του με την υπόλοιπη οικογένεια, όπως μας είπε, είναι αρκετά καλές. Οι  γονείς του έχουν χωρίσει και η μητέρα του είναι ξαναπαντρεμένη. Δεν έδειξε να έχει κανένα παράπονο ούτε από αυτήν ούτε από τον πατριό του. Με τον πατέρα του όμως δεν έχει καμία σχέση.
 
Φίλους και συναναστροφές πέρα από την οικογένεια του δεν έχει. Μοναδικό του φίλο θεωρεί τον Ιμπραήμ με τον οποίο είναι μαζί από παιδιά. Μαζί μεγάλωσαν και μαζί βρέθηκαν το 1993 στην φυλακή. Παρόλο που ο Αλή ρίχνει στον Ιμπραήμ τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εμπλοκή του ίδιου στην παρανομία [αφού αυτός τον μύησε σε αυτήν, όπως υποστηρίζει] αισθάνεται ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του.
 
Στα 12, και ενώ ζούσαν μια ζωή πολύ στερημένη, ο Αλή  με τον Ιμπραήμ έκλεψαν κάποιον… Βρέθηκαν ξαφνικά  με πολλά χρήματα. Τα ξόδεψαν σε μια μέρα… "Σινεμάδες, γλυκά, διασκεδάσεις…θόλωσε το μάτι μου… δεν είχα ξαναδεί… γλυκάθηκα !"  Μετά από αυτό ο Ιμπραήμ του έμαθε διάφορα κόλπα. "…Γίναμε οι καλύτεροι συνεργάτες… μαζί κλέβαμε.. μαζί ξοδεύαμε!"
 
Κάποια στιγμή αυτός, ο αδελφός του ο  και ο Ιμπραήμ στην προσπάθεια τους να πάρουν τα χρήματα μιας ηλικιωμένης, την σκότωσαν και βρέθηκαν και οι τρεις στην φυλακή για ληστεία.
 
Από εκείνη την εποχή δεν θέλει να θυμάται τίποτα. Το μόνο που σκεφτόταν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του ήταν να βρεθεί και πάλι έξω για να είναι μαζί με την γυναίκα του, την τότε αρραβωνιαστικιά του. Ιδιαίτερα προβλήματα με τους φύλακες δεν είχε. Θυμάται έντονα όμως ένα βράδυ που μπήκε στο κελί ξαφνικά ένας φύλακας και εντελώς αδικαιολόγητα χτύπησε πάρα πολύ τον αδελφό του.
 
Έχοντας σαν παράδειγμα προς αποφυγή τον αδελφό του αλλά και άλλους γνωστούς του κατόρθωσε να μην μπλεχτεί ο ίδιος με τα ναρκωτικά. Μόνο μια φορά δοκίμασε, όπως παραδέχτηκε, χασίς, αλλά δεν συνέχισε. Θεωρεί ότι όσοι μπλέκονται με τα ναρκωτικά είναι εξαρχής "τελειωμένοι".
 
Δεν μπόρεσε να βρει καμία σχέση ανάμεσα στην φυλακή και την κοινωνία έξω από αυτήν. Δεν μπόρεσε να εντοπίσει κανέναν κανόνα που να χρησιμοποιεί στη ζωή του και τον οποίο να έμαθε κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του. Το σίγουρο είναι πάντως πως ο εγκλεισμός του δεν τον απότρεψε από το να στραφεί και πάλι στο έγκλημα μετά την αποφυλάκιση του. Πάλι σε "συνεργασία" με τον Ιμπραήμ συνέχισαν τις πριν από τον εγκλεισμό "δραστηριότητες" τους.
 
Κάποια φορά, όμως, προσπαθώντας να διαφύγουν ύστερα από μια κλοπή με το αυτοκίνητο, ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα. Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε μια κολώνα με αποτέλεσμα να βρεθούν και οι δύο με κατάγματα σε όλο τους το σώμα. Για πολλούς μήνες παρέμειναν κατάκοιτοι στο σπίτι του Αλή όπου τους φρόντιζε και τους δύο η μητέρα του.
 
Το ατύχημα αυτό προκάλεσε και στους δύο μεγάλο φόβο και αποφάσισαν από κοινού να αλλάξουν ζωή. Ο Ιμπραήμ, μάλιστα, στράφηκε μετά από αυτό στην εκκλησία θεωρώντας πως το ατύχημα ήταν τιμωρία του Θεού για όσα στο παρελθόν είχαν κάνει.
 
Ο Αλή σταμάτησε από τότε να κλέβει και αποφάσισε να ζει τίμια, όπως υποστήριξε. Εξακολουθεί βέβαια μέχρι σήμερα να μην έχει μόνιμη δουλειά. Είναι παλιατζής. Βρίσκει παλιά πράγματα "ανοίγοντας" σπίτια [που ο ίδιος χαρακτήρισε ως "εγκαταλελειμμένα"] και τα πουλάει έπειτα στο Μοναστηράκι. Μας είπε, μάλιστα, ότι η αστυνομία πολλές φορές τον έχει δει να επιχειρεί να μπει σε τέτοια σπίτια χωρίς να αντιδράσει. Από αυτήν την δραστηριότητα του συγκεντρώνει περίπου 60.000δρχ το μήνα. Από αυτά δίνουν 40.000δρχ για ενοίκιο. Σε ερώτηση μας για το πώς καλύπτουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους απάντησε πως τους βοηθάνε οικονομικά και οι γονείς τους.
 
Θα ήθελε να βρει μια καλύτερη, σταθερή δουλειά αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του παρελθόντος του."…Άμα λερωθεί το μητρώο σου… τελείωσε! Δεν σε δέχονται πουθενά…!"
 
Παρά τις κάποιες αντιφάσεις στις οποίες έπεσε ο Αλή (στην προσπάθεια του κυρίως να μας δώσει την εικόνα του συνετού οικογενειάρχη που δεν έχει πια καμία σχέση με την παρανομία) σε γενικές γραμμές καταλάβαμε ότι απάντησε με ειλικρίνεια σε όσα τον ρωτήσαμε. Η κουβέντα μας κράτησε σχεδόν δύο ώρες.
 

 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA