της Βάσως Μπακάλη
φοιτήτριας Νομικής Αθηνών
Στις 23 και 24 Μαΐου έλαβε χώρα το πρώτο φοιτητικό συνέδριο εγκληματολογίας με θέμα «Ανήλικοι και Παραβατικότητα». Το συνέδριο διοργανώθηκε απ’ τον Ερευνητικό Όμιλο Φοιτητών Νομικής, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Αθηνών, το Τμήμα Εγκληματολογίας του Τομέα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Κοινωνικών Μελετών του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν δια ζώσης ο Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Νέστωρ Κουράκης και ο Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Βασίλης Πολίτης, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αντώνης Μαγγανάς.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της πρώτης θεματικής ενότητας, στην οποία προήδρευσε ο Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου κ. Χρήστος Τσουραμάνης, οι μετέχοντες φοιτητές αναφέρθηκαν στον ανήλικο παραβάτη και στους ιδιαίτερους λόγους που τον ωθούν στη διάπραξη συγκεκριμένων παραβατικών πράξεων. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα θέματα: «Ανήλικος χρήστης απαγορευμένων ουσιών» από την Αιμιλία Παπαθανασίου, «Ο ανήλικος ταραξίας γηπέδων» από την Ράνια Λιακοπούλου, «Συμμορίες ανηλίκων» από τον Θανάση Πάντο, «Bullying» από τον Φώτη Σπυρόπουλο, «The Elephant: μια ταινία για τη βία στα σχολεία» από τη Γεωργία Στεφανοπούλου, «Παραβατική συμπεριφορά ανήλικων κοριτσιών» από την Κατερίνα Μίαρη, «Σεξουαλικά εγκλήματα από ανηλίκους» από τις Αγγελική Διαμαντή και Φανή Φιλιπποπούλου, «Ο στιγματισμός του ανηλίκου ως δράστη- Η θεωρία της ετικέτας» από τη Σοφία Σαμόλη και «Η παραβατικότητα των ανηλίκων μέσα από τη λογοτεχνία» από την Μαρίνα Ευγενία Κορολή.
Στη δεύτερη συνεδρία στην οποία συντονίστρια ήταν η ειδική επιστήμων της Νομικής Σχολής Αθηνών κα Φωτεινή Μηλιώνη, παρουσιάστηκε μια πραγματικά πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνητική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Ο ανήλικος από θύμα, θύτης», (Μαρία Πατεράκη, Μαρία Αικατερίνη Καφούρου, Έντβα Μπάρκο, Μιχάλης Μαυρουδής, Κυριακή Παπασπύρου, Σεραφείμ Αγραφιώτης, Ανδρέας Δημόπουλος, Γεράσιμος Ζαπάντης, Δήμητρα Νταή). Επίσης μια από τις ομάδες εργασίας της Νομικής Σχολής Αθηνών ανέλυσαν το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα πορίσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας και πρωτότυπης πιλοτικής έρευνας που διεξήγαν οι ίδιοι στα αρχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Έλενα Μπεληγιάννη, Αγγελική Χριστοφίδη, Βασιλική Δασακλή, Κατερίνα Τόγια, Αθηνά Χριστοπούλου, Αντιγόνη Μαυραγάνη, Θανάσης Μούλιας, Σοφία Μητσιοπούλου). Το τέλος της εισήγησης, βρήκε όλους τους μετέχοντες ιδιαίτερα προβληματισμένους για τις τρομερές συνέπειες της βίας μέσα στην οικογένεια στην ψυχολογία των παιδιών.
Το παιδικό trafficking (διακίνηση παιδιών), ως μεγάλο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις που αφορούν το σύνολο του κόσμου, αποτέλεσε το θέμα που παρουσιάστηκε στην τρίτη συνεδρία -υπό την προεδρία της Κοινωνιολόγου-Εγκληματολόγου κας Μαρίνας Ρώτα- από την δεύτερη ερευνητική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου (Μοσχάνθη Χαβαλέ, Ανθούλα Μανέττα, Μαρία Βικτωρία Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ξεσφίγγη, Αλέξανδρος Γκάρλας, Χρυσάνθη Τριανταφύλλου, Αγγελική Υφαντή, Ανθή Κούπα, Μαρία Μιχαήλ, Εύη Δανιηλίδη Μαρία Καρούμπη, Αγγελική Σκορπιδέα, Χρήστος Ντέλλος). Τη συνεδρία αυτή έκλεισε η Φωτεινή Παναγιωτοπούλου με μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ζητήματος της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο.
Το συνέδριο έκλεισε με την ανάλυση των υπαρχόντων μέτρων αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας. Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρία, την οποία συντόνισε ο ειδικός επιστήμων της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Μιχάλης Μαυρής, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στον τρόπο λειτουργίας του δικαστηρίου ανηλίκων, μετά από μια επίσκεψη εκεί των φοιτητών Ντόρας Μωραΐτη και Κώστα Ντατσόπουλου. Ο Γιάγκος Παπαγεωργίου παρουσίασε την εξέλιξη του Δικαίου Ανηλίκων μέσα στην ιστορική πορεία, ενώ οι Κατερίνα Γερμάνη και Διονύσης Γιαννόπουλος ασχολήθηκαν με τα επιμέρους ζητήματα των Ιδρυμάτων Αγωγής Ανηλίκων, των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων και των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων, καθώς επίσης και με το θεσμό του Δικαστή Ανηλίκων και της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων. Τέλος ο Ανδρέας Καραμανώλης μας πληροφόρησε σχετικά με το σύστημα αντιμετώπισης των ανήλικων παραβατών της Μ. Βρεταννίας και των Πολιτειών των Η.Π.Α..
Οι εισηγήσεις των φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου χαρακτηρίστηκαν από ποιότητα και επιστημονικότητα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια δραστήρια πηγή εκκολαπτόμενων επιστημόνων με ιδιαίτερο μεράκι για το αντικείμενο της Εγκληματολογίας. Ευχή όλων ήταν το εν λόγω συνέδριο να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς ομοίων δραστηριοτήτων.