ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 16 - Νοέμβριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Παρουσίαση του συλλογικού τόμου
«Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία»

του Φώτη Σπυρόπουλου
Δικηγόρου (ΜΔΕ),
υπ. Διδάκτορος Ποινικού Δικαίου-Εγκληματολογίας Νομικής Αθηνών
 
 
Η ομαλή συμβίωση παιδιών και εφήβων εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας και η βία μεταξύ ανηλίκων αποτελούν τον τελευταίο καιρό μείζον θέμα για (επιστημονική και όχι μόνο) συζήτηση. Με αφορμή περιστατικά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε συνδυασμό με περιστατικά βίας σε σχολεία του εξωτερικού, πολλές φορές ακραίας μορφής, έχει ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων και σε  ερευνητικό επίπεδο για την επιθετικότητα μεταξύ ανηλίκων σήμερα και την εκδήλωση αυτής στο σχολικό περιβάλλον. Εξάλλου, οι συμπεριφορές βίας μεταξύ ανηλίκων αποδεικνύεται ότι έχουν τέτοια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να απασχολούν δικαιολογημένα την κοινή γνώμη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, χωρίς βεβαίως να «δαιμονοποιούνται» παιδιά και έφηβοι.

 
Το έργο «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» [Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου (διευθ. εκδ.), εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2010] αποτελεί μία μερική -κατ’ ανάγκη- αποτύπωση του πλούσιου και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής Μελέτης Ομαδικής Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ). Η Επιτροπή αυτή ιδρύθηκε και λειτούργησε στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Μάιο του 2010, με πρωτοβουλία και υπό την προεδρία της Καθηγήτριας κ. Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου. Στην εν λόγω Επιτροπή κλήθηκαν και συμμετείχαν όλοι οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα καθώς και ειδικοί επιστήμονες. Ενδεικτικά, συμμετείχαν ο Βοηθός Συνήγορου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιιού, εγκληματολόγοι, παιδοψυχίατροι, νομικοί, εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδων, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, κ.α.
 
Στο εν λόγω τόμο, μετά  τον πρόλογο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  κ. Κ. Παπαϊωάννου και τις προλογικές σκέψεις της Προέδρου της ΕΕΜΟΕΒ κ. Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, παρουσιάζεται, από την Αντιπρόεδρο της ΕΕΜΟΕΒ Ομότιμη Καθηγήτρια Κ.Δ. Σπινέλλη, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τις εργασίες της Επιτροπής και η ορολογία που χρησιμοποιείται στον τόμο.
 
Στη συνέχεια, το κύριο μέρος του τόμου «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» έχει δομηθεί σε τέσσερις άξονες.
Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στη φαινομενολογία της βίας και της επιθετικότητας στα σχολεία. Εκεί, παρουσιάζονται, καταρχάς, τα πορίσματα πρωτότυπης έρευνας η οποία διενεργήθηκε ειδικώς στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής κατά τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008 σε δείγμα εκπαιδευτικών. Από την έρευνα αναδεικνύονται τελικώς στατιστικά στοιχεία αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τα περιστατικά ομαδικής βίας σε χώρους του σχολείου. Μετά από αυτό το ενδιαφέρον άρθρο (των Ελένης Γλαρέντζου, Λένας Καραγιάννη, Γρηγόρη Κοταλακίδη, Σόνιας Τζελφέ-Ανέστη και Παύλου Χαραμή) που στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγιο που καταστρώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής παρουσιάζονται, επίσης, ερευνητικά δεδομένα από έρευνα του ΕΚΚΕ, η οποία περιέχει αρκετά σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τη βία σε σχολεία της Αθήνας (Ελένη Βαλάσση-Αδάμ). Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα ευρήματα διακρατικής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από την ΕΨΥΠΕ κατά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Δάφνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιωάννης Τσιάντης και Χάρης Ασημόπουλος). Τέλος, ο άξονας αυτός ολοκληρώνεται με τα πορίσματα μιας άλλης έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο, σε δείγμα 288 μαθητών (Μαρία Μπελογιάννη).
 
Ο επόμενος άξονας εισηγήσεων του συλλογικού τόμου είναι, ίσως, το πλέον νευραλγικό τμήμα του. Τρεις εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται σε εμπειρίες εκπαιδευτικών και ενός μέλους του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας. (άρθρα της Στέλλας Πρωτονοτάριου, αναφορικά με τις εμπειρίες από την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο 132ο σχολείο της Αθήνας, της Θεοδοσίας Πενταρβάνη-Υφαντή και των Σωτηρίας Τσιώτρα και Ιωάννας Κυρίτση αναφορικά με το πρόγραμμα πρόληψης για την αντιμετώπιση της ομαδικής βίας στα σχολεία από το ΚΕΘΕΑ).
 
Στον τρίτο άξονα του τόμου εντοπίζεται το θεωρητικό υπόβαθρο των ζητημάτων που εξέτασε στις εργασίες της η Επιτροπή. Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναλύει τα αίτια των βίαιων και επιθετικών στάσεων ανηλίκων. Επίσης, ακολουθεί μια θυματολογική προσέγγιση του ζητήματος της σχολικής βίας (Αλεξάνδρα Ρούσσου). Ο τρίτος άξονας κλείνει με μια ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου της σχολικής βίας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής της (Καθηγητής Ν. Κουράκης).
 
Άλλη μια ad hoc δράση της Επιτροπής είναι αυτή που παρουσιάζεται στο τέταρτο μέρος του συλλογικού αυτού τόμου. Η Επιτροπή, προκειμένου να λάβει  έγκυρες  πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει  σε αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά κράτη κατά τον χρόνο των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής, απευθύνθηκε με επιστολή της Προέδρου της σε πρεσβείες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στις 20.02.2007. Παράλληλα με την ισχύουσα νομοθεσία η Επιτροπή  ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις  λεγόμενες «καλές πρακτικές» που εφαρμόζονται στις εν λόγω χώρες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι απαντήσεις οι οποίες απεστάλησαν αποτέλεσαν ένα αξιόλογο σύνολο τεκμηριωμένων στοιχείων. Το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών  του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Επιτροπή, ανέλαβε την μετάφραση και επεξεργασία αυτού του πολύτιμου επιστημονικού υλικού, το οποίο παρουσιάζεται στον τόμο ως «καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας». Πριν την ειδική αναφορά σε κάθε χώρα ξεχωριστά, παρουσιάζεται συνοπτικά η ελληνική εκπαιδευτική νομοθεσία για τη συμπεριφορά των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον καθώς και η κριτική εναντίον του τιμωρητικού της χαρακτήρα (άρθρο του γράφοντος Φώτη Σπυρόπουλου).
 
Ο τόμος αυτός ολοκληρώνεται με τα καταληκτικά συμπεράσματα που διατυπώνει ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος. Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Παιδιού κάνει μια εκτενή αναφορά στα διεθνή νομικά κείμενα τα οποία θεμελιώνουν τα δικαιώματα του παιδιού και προβαίνει στη διατύπωση τελικών προτάσεων ως απόσταγμα των εργασιών της επιτροπής και των απόψεων που εκεί διατυπώθηκαν. Αξίζει ιδιαίτερα εν προκειμένω να προσεχθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα σχετικά με την κατάρτιση, την επιμόρφωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, τη γενικότερη λειτουργία και οργάνωση του σχολείου για την πρόληψη αλλά και το χειρισμό περιστατικών ενδοσχολικής βίας, τη σύνδεση του σχολείου με τις οικογένειες των μαθητών και άλλες δράσεις εκτός του σχολείου.
 
Η παρουσίαση της επιστημονικής προσπάθειας της επιτροπής που παρουσιάζεται σε αυτόν τον τόμο ολοκληρώνεται με τρία παραρτήματα : Το ερωτηματολόγιο της έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής, η συνοδευτική επιστολή με την οποία τούτο εστάλη στους εκπαιδευτικούς, η επιστολή που εστάλη από την Επιτροπή στις πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας καθώς και σύντομα βιογραφικά σημειώματα των  συγγραφέων.
 

Ο τόμος «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» αποτελεί το πλέον σύγχρονο πόνημα συλλογικής δι-επιστημονικής εργασίας από  επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς που αφορά το θέμα της βίας στο σχολείο. Οι προτάσεις που διατυπώνονται ως αποκύημα των εργασιών της επιτροπής αποτελούν πρακτικές προς υιοθέτηση και εφαρμογή, προκειμένου να απομειωθούν τα περιστατικά βίας στο σχολείο και να εξασφαλιστεί στους ανήλικους η προστασία των δικαιωμάτων τους. Ελπίζεται ότι οι έλληνες εργαζόμενοι τόσο  στην πρωτοβάθμια όσο και στη  δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορέσουν στον τόμο αυτό να βρουν απάντηση σε απορίες τους σχετικά με την ομαδική επιθετικότητα σε βάρος ενός συγκεκριμένου μαθητή τους που θυματοποιείται . 
 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA