ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ

Τεύχος 26 - Σεπτέμβριος 2014


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Η οριακή μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές: Προς τη διατύπωση μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας αναφορικά με την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης

του Κωνσταντίνου Ι. Πανάγου, 
Νομικού – Εγκληματολόγου 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των αντεγκληματικών πολιτικών που έτυχαν εφαρμογής στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70 και το εξής αποτελούν η διεύρυνση του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και η γενικότερη αυστηρότητα έναντι του εγκληματικού φαινομένου (Αρχιμανδρίτου, 2000, Ζαγούρα, 2010, Ζαραφωνίτου, 2008, Garland, 2001, Barker, 2009, Lancaster, 2011). Οι αμερικανικές κυβερνήσεις επέλεξαν την επένδυνση σημαντικών κονδυλίων με στόχο την επιβολή του «νόμου και της τάξης» (law and order), ακόμη μεγαλύτερα συγκριτικά με αυτά που διέθεσαν σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη (Waller, 2011). Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος, ενώ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες τα πολιτικά πρόσωπα υπήρξαν απρόθυμα να προσδώσουν πολιτική διάσταση σε ένα πρόβλημα το οποίο φαινόταν ως άλυτο (Knepper, 2007). 

Πιο συγκεκριμένα, το 1983 εισήχθησαν στην αμερικανική ομοσπονδιακή έννομη τάξη ορισμένες νομοθετικές πράξεις που προέβλεψαν την επιβολή συγκεκριμένων αυστηρών περιοριστικών της ελευθερίας ποινών, οι οποίες είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένες (mandatory sentences). Οι δικαστές και οι ένορκοι έπαψαν να αποτελούν τους κεντρικούς διαμορφωτές της επιβαλλόμενης ποινής και ο ρόλος τους περιορίστηκε στην απόφανση περί της αθωότητας της ενοχής του κατηγορουμένου (Κουράκης, 2009, Torny, 1987, Forer, 1994). Ενδεικτική είναι επίσης η περίπτωση της πολιτικής “Three strikes and you are out”, που επέφερε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της χρονικής διάρκειας του εγκλεισμού των υπότροπων δραστών (Κουράκης, 2009, Ζαραφωνίτου, 2008, Jones & Newburn, 2006, Welch, 2005). Κατά την ίδια περίοδο εντείνεται ο «αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά». Το συγκεκριμένο ζήτημα προβλήθηκε στον πολιτικό λόγο με όρους κοινωνικού ελέγχου παρά ως κοινωνικό πρόβλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών (Beckett, 1997). Εκτός της αυστηρότητας των κυρώσεων, στα φυσιογνωμικά γνωρίσματα της αμερικανικής αντεγκληματικής πολιτικής συγκαταλέγεται η διεύρυνση του δικτύου του τυπικού κοινωνικού ελέγχου τόσο στο προεγκληματικό στάδιο όσο και στο μετασωφρονιστικό. Χαρακτηριστικές είναι αφενός η πολιτική της μηδενικής ανοχής, όπως έτυχε εφαρμογής στη Νέα Υόρκη (Τζαννετάκη, 2006) και αφετέρου η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των αποφυλακισθέντων – δραστών γενετήσιων εγκλημάτων (Μήτρου, 2012). 

Ο αριθμός των εγκλεισθέντων στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές το έτος 1925 ανερχόταν σε 92.000. Ύστερα από πέντε δεκαετίες (1975), ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τις 241.000. Η συγκεκριμένη άνοδος συμβαδίζει με την αύξηση του γενικού πληθυσμού στην αμερικανική ήπειρο και δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση (Useem & Piehl, 2008). Ταυτόχρονα, στο πέρασμα της δεκαετίας του 1970 παρατηρούνταν μια τάση αποφυλακίσεων. Κατά τη δεκαετία του 1990 αντίθετα, ο σωφρονιστικός πληθυσμός υπερέβη το 1.200.000 (Αρχιμανδρίτου, 2000, Currie, 1998). Η πορεία του ήταν επίσης αυξητική κατά την επόμενη δεκαετία• ο αριθμός των τελούντων υπό κράτηση προσώπων συνολικά ξεπερνούσε το έτος 2002 τα δύο εκατομμύρια (Newburn, 2006). Τα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα καθιστούν τις ΗΠΑ το κράτος με το μεγαλύτερο δείκτη εγκλεισμού σε διεθνές επίπεδο (Hartney, 2006). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το έτος 2005 ο σχετικός δείκτης άγγιξε τους 737 κρατούμενους ανά 100.000 κατοίκους. Την ίδια στιγμή, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ο αντίστοιχος μέσος όρος ανήλθε σε 166 και 135 αντίστοιχα (Raphael & Stoll 2009). Ο βαθμός εγκλεισμού διαφοροποιείται ανάμεσα στις επιμέρους πολιτείες. Ειδικότερα, στην κορυφή έγκεινται η Λουιζιάνα και το Τέξας (776 και 762 ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα). Στη χαμηλότερη θέση (με δείκτη 125 άτομα) έγκειται η πολιτεία της Minnesota (Rushefsky, 2002). 

Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εγκλεισθέντων στα σωφρονιστικά καταστήματα αποδίδεται στην εφαρμογή των ανωτέρω πολιτικών (Froast, 2006), γεγονός που επέφερε δραματικές επιπτώσεις στις συνθήκες κράτησης λόγω του προβλήματος του υπερπληθυσμού (Sifakis, 2003). Δεν μπορεί παρά να ληφθεί επίσης υπόψη πως η εφαρμογή μακροχρόνιων ποινών επέφερε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου τύπου κρατουμένου, ο οποίος γνωρίζει εκ των προτέρων πως οι πιθανότητες επιστροφής του στην κοινωνία είναι ελάχιστες (αν όχι μηδαμινές) καθιστώντας ανώφελη κάθε προσπάθεια σωφρονισμού (Bonta & Gendreau, 1990). Η εφαρμογή των ως άνω πολιτικών οδήγησαν ταυτόχρονα στον εγκλεισμό τμημάτων του πληθυσμού που εντάσσονται στα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, γεγονός που επιδείνωσε και επισφράγησε το φαινόμενο της κοινωνικής ανισότητας (Reiman & Leighton, 2009, Beckett & Sasson, 2004). Στην πραγματικότητα, το αίτημα περί κλιμάκωσης της ποινικής καταστολής ταυτίστηκε με την ποινική μεταχείριση των ατόμων που ανήκουν στις μειονότητες (Chiricos, 2004). Τα ανωτέρω αποτελούν καλώς εμπεδωμένες παρατηρήσεις, με τις οποίες έχει καταπιαστεί ένας σημαντικός αριθμός εγκληματολόγων διεθνώς. Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι το ακανθώδες πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αμερικανικών σωφρονιστικών καταστημάτων έχει κατά τα τελευταία χρόνια ξεκινήσει να υποχωρεί, γεγονός στο οποίο αξίζει να στρέψει κανείς την προσοχή του. 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009 ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε για πρώτη φορά ύστερα από το 1972. Η μείωση συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων (Phelps, 2013: 51-52). Το 2012 σημειώθηκε μείωση του σωφρονιστικού πληθυσμού – της τάξεως του 1,7%. Κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της εισαγωγής επιεικέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων περί της τιμώρησης των παραβάσεων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες (Newburn, 2013) και ειδικότερα της προώθησης κατ’ παρέκκλιση διαδικασιών και προγραμμάτων δοκιμασίας (Simon, 2013). Αντίστοιχες μεταβολές έχουν υλοποιηθεί στον τομέα του επίσημου ελέγχου της παραβατικότητας των ανηλίκων μέσω της μείωσης των κρατουμένων στις πολιτειακές φυλακές (από 5.400 το 1997 σε 2.280 το 2007) και της επαναφοράς προνοιακών μέτρων, γεγονός που έχει ευνοηθεί από την κοινωνική αξίωση περί επανένταξης των υπό εξέταση δραστών (Merlo & Benekos, 2010). Από το 2013 και εξής είναι εναργής η πολιτική δέσμευση περί μείωσης της εφαρμογής υποχρεωτικών ποινών (mandatory sentences) με απώτερο στόχο τη συρρίκνωση του σωφρονιστικού πληθυσμού (Newburn, 2013). Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στις συγκεκριμένες μεταβολές δεν μπορούν να κριθούν ως σαφείς. Η μείωση των κρατικών κονδυλίων που απαιτούνται για τη συντήρηση του συστήματος έκτισης των ποινών και η διοχέτευσή τους σε έτερους κοινωνικούς τομείς (όπως η δημόσια παιδεία) θεωρείται χωρίς αμφιβολία ως ένας σημαντικός παράγοντας (Newburn, 2013). Ταυτόχρονα, η εκλογή του Barak Obama έχει σηματοδοτήσει την έναρξη της επιστημονικής συζήτησης για το εάν οι αμερικανικές πολιτείες διανύουν πλέον μια μετα-ρατσιστική εποχή (“post-racial era”) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της ποινικής καταστολής (Yousman, 2009: 179). 

Σημαντική κρίνεται επιπρόσθετα η παρατηρούμενη άμβλυνση των επιπέδων της εγκληματικότητας κατά τα τελευταία χρόνια στις αμερικανικές πολιτείες (π.χ. κατά τη διάρκεια της περιόδου 2002 – 2011 καταγράφηκε πτώση των βίαιων εγκλημάτων κατά 15%, ενώ επίσης το αντίστοιχο ποσοστό για τα αδικήματα ενάντια στην ιδιοκτησία ανήλθε σε 20%), όπως επίσης σε έτερα βιομηχανοποιημένα κράτη (Newburn, 2013, Τseloni κ.ά., 2010, Blumstein & Wallman, 2000, Zimring, 2007). Μια σειρά εξηγήσεων έχει δοθεί από επιστήμονες για τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, δίχως να έχει επιτευχθεί η διαμόρφωση ενός επαρκώς ικανοποιητικού θεωρητικού πλαισίου. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει χαρακτηριστεί ως «ντροπιαστικό» για την επιστήμη της εγκληματολογίας (Farrell κ.ά., 2010: 25). Οι διαθέσιμες θεωρητικές υποθέσεις δεν έχουν τύχει απόλυτης αποδοχής (π.χ. μείωση του εγκλήματος εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, της εφαρμογής αυστηρών αστυνομικών πρακτικών, της οικονομικής ανάπτυξης που συνεπάγεται τη συρρίκνωση του φαινομένου της ανεργίας, των αυξημένων επιπέδων θρσηκευτικότητας, της ανόδου του αριθμού των μεταναστών που διαβιούν στην αμερικανική επικράτεια υπό σημαντική επίσημη επιτήρηση και της νομιμοποίησης των αμβλώσεων που οδηγούν στην αποφυγή ανεπιθύμητων τοκετών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανατροφή ενός ανηλίκου και την κοινωνική του εξέλιξη). Ως πειστικότερη φαίνεται η αποκαλούμενη ως «υπόθεση της ασφάλειας» (“security hypothesis”), που αποδίδει την πτώση στην αυξημένη (τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη) λήψη εγκληματολοπροληπτικών μέτρων από τους ίδιους τους πολίτες (Farrell κ.ά., 2010, 2011, Levitt, 2004). 

Ανεξάρτητα, όμως, από την αδυναμία παροχής μιας επιτυχημένης αιτιολογικής προσέγγισης, οι πτωτικές τάσεις της εγκληματικότητας έχουν συμβάλει στην πολιτική βούληση περί της αλλαγής του προσανατολισμού στον τομέα της καταστολής. Μόλις που χρειάζεται να επισημανθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει χώρα μια ριζική μεταβολή στον ποινικό έλεγχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζουν να διαθέτουν την πρώτη θέση στον πίνακα του μεγέθους των σωφρονιστικών πληθυσμών ανά τον κόσμο (Newburn, 2013). Η εφαμοργή εναλλακτικών μέτρων (ή όσων εκτίονται στην κοινότητα) δεν έχει οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το εκτιτικό σύστημα (όπως αυτό του υπερπληθυσμού), αλλά αντίθετα στη διεύρυνση των ορίων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου – φαινόμενο το οποίο περιγράφεται στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία ως “net-widening” (Κουράκης, 2009, Phelps, 2013, Caputo, 2004). Εντούτοις, οι παρατηρήσεις περί οριακής μείωσης του σωφρονιστικού πληθυσμού κατά τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχουν τη βάση για την έκφραση μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας περί μελλοντικής βελτίωσης του τρόπου απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και των συνθηκών κράτησης (Newburn, 2013). 


Βιβλιογραφικές αναφορές 
Αρχιμανδρίτου Μ., Η ανοιχτή έκτιση της ποινής, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2000
Barker V., The politics of imprisonment – How the democratic process shapes the way America punishes offenders, Oxford University Press, Oxford-New York, 2009
Beckett K., Making crime pay: Law and order in contemporary American politics, Oxford University Press, Oxford-New York, 1997
Beckett K. & Sasson T., The politics of injustice: Crime and punishment in America, SAGE, Thousand Oaks, 2004  
Blumstein A. & Wallman J., The crime drop in America, Cambridge University Press, Cambridge, 2000
Bonta J. & Gendreau P., Reexamining the cruel and unusual punishment of prison life, Law and Human Behavior 4/1990, σ. 357-372
Caputo G., Intermediate sanctions in corrections, University of North Texas Press, Denton, 2004
Chiricos T., Welch K., Gertz M., Racial typification of crime and support for punitive measures, Criminology 2/2004, σ. 358-390
Currie E., Crime and punishment in America, Metropolitan Books, New York, 1998
Farrell G., Tilley N., Tseloni A., Mailey J., Explaining and sustaining the crime drop: Clarifying the role of opportunity-related theories, Crime Prevention and Community Safety 1/2010, σ. 24-41
Farrell G., Tilley N., Tseloni A., Mailey J., The crime drop and the security hypothesis, Journal of Research in Crime and Delinquency 2/2011, σ. 147-175
Forer L., Rage to punish: The unintended consequences of mandatory sentencing, W. W. Norton, New York, 1994
Froast N., The punitive state: Crime, punishment, and imprisonment across the United States, LFB Scholarly, New York, 2006
Garland, D., The culture of control, Oxford University Press, Oxford-New York, 2001
Hartney C., US rates of incarceration: A global perspective, FACT SHEET – Research from the National Council on Crime and Delinquency, USA, 2006, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.nccdglobal.org  
Jones T. & Newburn T., Three Strikes and You’re Out: Exploring symbol and substance in American and British crime control politics, British Journal of Criminology 5/2006, σ. 781-802
Knepper P., Criminology and social policy, SAGE, Los Angeles, 2007
Κουράκη Ν., Ποινική καταστολή, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2009 
Lancaster R., Sex panic and the punitive state, University of California Press, Berkley, 2011
Levitt S., Understanding why crime fell in the 1990s: Four factors that explain the decline and six that do not, Journal of Economic Perspectives 1/2004, σ. 163-
Merlo A. & Benekos P., Is punitive juvenile justice policy declining in the United States? A critique of emergent initiatives, Youth Justice: An International Journal 1/2010, σ. 3-24 
Μήτρου Λ., Η δημοσιότητα της κύρωσης ή η κύρωση της δημοσιότητας, Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2012
Newburn T., Criminal justice policy, στο G. Peters & J. Pierre (επιμ.), Handbook of public policy, SAGE, London, 2006, σ. 365-380
Newburn T., The politics of punishment in America are slowly moving away from the mass incarceration policies of the past, USAPP – American Politics and Policy – LSE, 4/9/2013, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://blogs.lse.ac.uk
Phelps M., The paradox of probation: Community supervision in the age of mass incarceration, Law & Policy 1-2/2013, σ. 51–80
Raphael S. & Stoll M., Why are so many Americans in prison?, στο S. Raphael & M. Stoll (επιμ.), Do prisons make us safer? The benefits and costs of the prison boom, Russel Sage Foundation, New York, 2009, σ. 
Reiman J. & Leighton P., The rich get richer and the poor get prison: A reader, Pearson, New York, 2009
Rushefsky M., Public policy in the United States – At the dawn of the twenty-first century, M.E. Sharpe, New York-London, 2002
Sifakis C., The encyclopedia of American prisons, Checkmark Books, New York, 2003
Simon J., The “Hard back” of mass incarceration – Fear, structural racism, and the overpunishing of violent crime, στο D. McDowell, C. Harold, J. Battle (επιμ.), The punitive turn – New approaches to race and incarceration, University of Virginia Press, Charlotesville-London, 2013. σ. 192-209
Tseloni A., Mailey J., Farrell G., Tilley N., Exploring the international decline in crime rates, European Journal of Criminology 5/2010, σ. 375-394
Τζαννετάκη Τ., Ο νεοσυντηρητισμός και η πολιτική της μηδενικής ανοχής – Μια κριτική θεώρηση των θέσεων του James Q. Wilson, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή, 2006
Torny M., Sentencing reform impacts, Abt Associates, USA, 1987
Useem B. & Piehl A., Prison state: The challenge of mass incarceration, Cambridge University Press, Cambridge, 2008
Waller I., Rights for victims of crime: Rebalancing justice, Rowman & Littlefield, Plymouth, 2011
Welch M., Ironies of imprisonment, SAGE, London, 2005
Yousman B., Prime time prisons on U.S. TV – Representation of incarceration, Peter Lang, New York, 2009
Ζαγούρα Π., Συγκλίνουσες πολιτικές αυστηριοποίησης στην ποινική δικαιοσύνη για ανηλίκους. Ομοιόμορφα φαινόμενα, εισαγόμενες πολιτικές και νέες προκλήσεις για την Ευρώπη, στον Τιμητικό Τόμο της Καλλιόπης Δ. Σπινέλλη – Εγκληματολογικές διεπιστημονικές προσεγγίσεις, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή, 2010, σ. 823-858  
Ζαραφωνίτου Χ., Τιμωρητικότητα, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2008 
Zimring F., The great American crime decline, Oxford University Press, Oxford-New York, 2007

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA