ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 3 - Νοέμβριος 2006  
Επικ. Καθηγητής ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ
 "Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ως επιστημονική κοινότητα"

διαβάστε περισσότερα...
Βήμα τρίτο
 
Το περιοδικό μας κάνει αισίως το τρίτο βήμα του κι όλοι εμείς που απαρτίζουμε την ομάδα σύνταξης νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον και την προσοχή που του δώσατε σε αυτούς τους πρώτους μήνες διαδικτυακής κυκλοφορίας. Αναμένουμε τα σχόλια, τις  παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας...
 
διαβάστε περισσότερα...

Βγαίνουμε στο δρόμο και ΣΑΣ ρωτάμε:

Συμφωνείτε με την έκταση που δόθηκε από τα ΜΜΕ στην υπόθεση βιασμού στην Αμάρυνθο;


διαβάστε περισσότερα...

Ραφαέλε Γκαρόφαλο

Ο  Βαρόνος Ραφαέλε Γκαρόφαλο,  νομικός και εγκληματολόγος,  γεννήθηκε στη Νάπολη στις 18 Νοεμβρίου 1851. Σπούδασε στη Νάπολη και αργότερα δίδαξε εκεί νομικά και ποινική δικονομία (από το 1887 κατείχε έδρα Ποινικού δικαίου). Σε πολύ νεαρή ηλικία μπηκε στο δικαστικό στίβο ως ειρηνοδίκης για να καταλήξει Πρόεδρος του Ακυρωτικού δικαστηρίου...

διαβάστε περισσότερα...
«Το πρόβλημα της ευθανασίας στην Ελλάδα σήμερα»
 
Το Εργαστήριο Ποινικών κι Εγκληματολογικών Ερευνών και η Ελληνική Εταιρία εγκληματολογίας έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα :«Το πρόβλημα της ευθανασίας στην Ελλάδα σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
 
 
Φυλακισμένος χρόνος

Την  Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007 εγκαινιάζεται η έκθεση του Νίκου Τρανού στην γκαλερί Α.Δ. (Παλλάδος 3, Ψυρρή) με τίτλο Crimen Majestatis (Ενας Μικρός Βασιλοκτόνος). Στη νέα δουλειά του, ο καλλιτέχνης μάς βάζει στον νου ενός φυλακισμένου. Με επιμέλεια εγκλείστου, θέτει το ζήτημα της σχετικότητας του χρόνου που μέσω της εργασίας στη φυλακή στοχεύει να μεταβάλει τον βίαιο, αγαλήνευτο, απερίσκεπτο κρατούμενο σε διαφορετικό άνθρωπο.

 
Δράση κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων: Πρόληψη, Προστασία και Δίωξη

H Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Δράση κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων: Πρόληψη, Προστασία και Δίωξη».

 
Συνέδριο: Ψυχιατρική & Δίκαιο 15-16 Δεκεμβρίου 2006

Τα Τμήματα Ιατρικής και Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: "Ψυχιατρική και Δίκαιο, ΙΙ. Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Μια διεπιστημονική προσέγγιση".

 
Το έγκλημα του βιασμού

Στην παρούσα ενότητα εξετάζεται το έγκλημα του βιασμού με αφορμή και την πρόσφατη περίπτωση της Εύβοιας, με την οποία ασχολείται το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
Η γενετήσια ελευθερία αποτελεί υπέρτατο αγαθό που προστατεύεται τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην εσωτερική έννομη τάξη σε συνταγματικό επίπεδο αρκετά αποτελεσματικά.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της γυναικείας κακοποίησης γενικά, διαδραματίζουν πρωταρχικά τα προγράμματα αντεγκληματικής πολιτικής και πρόληψης, τα οποία βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες, καθώς και η ίδια η αστυνομία.

διαβάστε περισσότερα...
Η Συνταγματική αναθεώρηση και η διαφάνεια του δημόσιου βίου
 
της κ. Βιργινίας Τσουδερού,
Προέδρου της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς»
 
Έχουμε επισημάνει από καιρό ότι η διαφθορά    όχι   μόνο   υπονομεύει
τους δημοκρατικούς θεσμούς δημιουργώντας συναίσθημα αδικίας αλλά επιβαρύνει υπέρμετρα και ανώφελα τους φορολογούμενους και ωθεί στη μη συμμόρφωση με το νόμο και τελικά αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενώ συγχρόνως απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή.
 
 
διαβάστε περισσότερα...

Ψυχιατρική και Δίκαιο - Εξαρτησιογόνες ουσίες

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην  αίθουσα Δρακοπούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών τη διημερίδα «Ψυχιατρική και δίκαιο» – μία διεπιστημονική προσέγγιση με κέντρο βάρους τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Διοργανωτές υπήρξαν τα Τμήματα Νομικής και Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

διαβάστε περισσότερα...
 
 
Διεθνές Cours Εγκληματολογίας

Στις 20 και  21 Νοεμβρίου 2006 διεξήχθη το διεθνές συνέδριο εγκληματολογίας με θέμα «Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου», με φορείς διοργάνωσης τη Διεθνή Εταιρία Εγκληματολογίας, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας.

διαβάστε περισσότερα...
Η κλοπή της ιστορίας
 
Στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενήθηκε από τις 12 Σεπτεμβρίου 2006 έως τις 22 Οκτωβρίου 2006 έκθεση multimedia με θέμα το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και με τίτλο “Η Κλοπή της Ιστορίας”.
 
διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για την αποφυγή και την αποτροπή των βιασμών
 
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα και την πολλή συζήτηση που επακολούθησε, ήρθε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το έγκλημα του βιασμού. 

Χωρίς καμία διάθεση τρομολαγνείας, ιδού κάποιες πρακτικές συμβουλές για να μην βρεθούμε - και ιδιαιτέρως οι φίλες αναγνώστριες -  στην, αν μη τι άλλο, δυσμενή θέση του θύματος μα και για προλάβουμε όχι μόνο το έγκλημα μα και τις τηλε-συζητήσεις που έπονται αυτού...!
 
διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΥΓΗΣ
 
(σημ.: φώτο από stencil στα Εξάρχεία)
 
 
4η  Ιουλίου 2006. Κυριακή στην Αθήνα, βασιλεύουσα η θερινή μεσημεριανή ραστώνη, μπάνια στις κοντινές παραλίες για όσους ξέμειναν στην πρωτεύουσα, ράλι  Ακρόπολις για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κάλυψη του αγώνα κι από αέρος. Ελικόπτερα πηγαινοέρχονται στον αττικό ουρανό, ώσπου ένα από αυτά κατευθύνεται προς την περιοχή του Κορυδαλλό και – προσοχή! – προσγειώνεται στο προαύλιο της Κλειστής Δικαστικής Φυλακής προς έκπληξη όλων, υπαλλήλων και κρατουμένων. Για την ακρίβεια όχι όλων....
 
διαβάστε περισσότερα...Η "ΑΝΑΙΤΙΑ ΒΙΑ"
   
 
 
Ποιές εξηγήσεις προσφέρει η σύγχρονη κινηματογραφική μυθοπλασία για το φαινόμενο των σειριακών δολοφόνων;
 
Κάναμε την απόπειρα να δούμε τους σειριακούς δολοφόνους στον κινηματογράφο από ένα πρίσμα διαφορετικό από αυτό που έχουν ως τώρα θεωρηθεί: από το κοινωνιοψυχολογικό πρίσμα της απόδοσης αιτίων στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
 
διαβάστε περισσότερα...
Αφήνοντας έναν δρόμο χωρίς επιστροφή...
 
Η Αντιγόνη φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτός, με πολλές φιλίες εντός της φυλακής κι ευαίσθητος, που ακόμη κι αν προδόθηκε με πολύ βαρύ τίμημα, την ίδια της την ελευθερία, παραδέχεται ότι συνεχίζει να ξεγελιέται. Παρά τις καθημερινές μικρές μάχες που έχει κερδίσει...

 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA