ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 21 - Μάρτιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Επιβολή ποινής στους "πελάτες" θυμάτων σωματεμπορίας;

της Μαριαλένας Καμήλου,
 ασκ. δικηγόρου
 
Το γαλλικό Κοινοβούλιο εξετάζει αυτή την περίοδο την εισήγηση διακομματικής επιτροπής σχετικά με την ποινικοποίηση της πορνείας, όχι για τον εκδιδόμενο αλλά για τον πελάτη, η οποία αν υιοθετηθεί θα γίνει νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2012. Το νομοσχέδιο προβλέπει  φυλάκιση έως έξι μηνών και ποινές έως 3000 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν άνδρες ή γυναίκες για ερωτικές επαφές επί πληρωμή. Στο γαλλικό Κοινοβούλιο υπήρξε συναίνεση καθώς το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό λόγω του γεγονότος ότι 9 στις 10 πόρνες είναι θύμα trafficking. Στη σκιά της πιθανής κατάθεσης παρόμοιου νομοσχεδίου και στην Ελλάδα μελλοντικά τίθεται το εξής ερώτημα:

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιβολή ποινής σε όσους είναι «πελάτες» θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση (σωματεμπορία); Αν ναι, ποια ποινή κρίνετε ως την πλέον κατάλληλη για αυτές τις περιπτώσεις;
 
Κώστας, 53, δημόσιος υπάλληλος
Συμφωνώ με την επιβολή ποινής. Θα έπρεπε να είναι τέτοιου ύψους και είδους ώστε αυτοί να καταλάβουν μέσω της ποινής τι περνούν τα «θύματά» τους.
 
Μαίρη, 46, κομμώτρια
Συμφωνώ. Ως κατάλληλη ποινή θεωρώ την προσφορά κοινωνικής εργασίας και την ψυχολογική επίβλεψη γιατί σίγουρα αν γνωρίζει ότι οι γυναίκες αυτές περνούν όλα αυτά τα δεινά και παρόλα αυτά τις εκμεταλλεύεται μαζί με το σωματέμπορο, έχει και ψυχολογικό πρόβλημα.
 
Νίκος, 17, μαθητής Λυκείου
Συμφωνώ, πρέπει να τιμωρούνται οι πελάτες αυτοί. Κατάλληλη ποινή είναι η φυλάκιση μέχρι δώδεκα μήνες ή χρηματικό πρόστιμο της τάξης των δέκα χιλιάδων ευρώ.

Κατερίνα, 19, φοιτήτρια
Φυσικά και συμφωνώ. Η ποινή της ισόβιας φυλάκισης νομίζω πως είναι ακραία, καθώς δεν είναι ανάλογη του παραπτώματος, γι’ αυτό θα πρότεινα φυλάκιση 3 ετών και παρακολούθηση του κατηγορούμενου από ψυχολόγο ώστε να καταλάβει εις βάθος το λάθος του. Η τριετής φυλάκιση θα μπορούσε να αντικατασταθεί  με 4 χρόνια κοινωνικής εργασίας.

Αριστείδης, 23, στρατιωτικός
Βέβαια και συμφωνώ. Μπορούν να πληρώνουν κάποιο χρηματικό πρόστιμο, να προσφέρουν κοινωνική εργασία και να υποχρεωθούν σε παρακολούθηση από ψυχολόγο.

Αναστασία,53,οικιακά
Συμφωνώ με την επιβολή ποινής. Η ποινή που θεωρώ κατάλληλη είναι αυτή που θα επιβάλλει το δικαστήριο και στο σωματέμπορο που θα συλληφθεί να εκμεταλλεύεται τα θύματα.

Διονύσης, 60, συνταξιούχος
Η σωματεμπορία, με σκοπό την εξαναγκαστική εκπόρνευση αποτελεί βαρύτατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κατά την άποψή μου, οι πελάτες είναι συνεργοί διότι γνωρίζουν πολύ καλά κάτω από ποιες συνθήκες ζουν τα θύματά και ότι έχουν εξαναγκαστεί σε πορνεία. Χωρίς πελάτες δεν υπάρχει εμπόριο. Ο πελάτης, λοιπόν, είναι απαραίτητος συνεργός στο έγκλημα και θα πρέπει να τιμωρείται για συνέργεια, αναλογικά με την ποινή που επιβλήθηκε στο μαστροπό.

Μπέττυ, 47, μαθηματικός
 Νομίζω πως ναι, πρέπει να επιβάλλεται τιμωρία και στους «πελάτες» των θυμάτων εμπορίας! Δε νομίζω ότι το χρηματικό πρόστιμο είναι αρκετό, αλλά η φυλάκιση και ίσως κάποια μορφή κοινωνικής εργασίας για τα ίδια αυτά άτομα, ίσως θα απέφερε κάποια αποτελέσματα!

Βαγγέλης, 25, στρατιωτικός
Συμφωνώ με την επιβολή ποινής σε όσους είναι «πελάτες» σωματεμπορίας οποιασδήποτε μορφής .Η εν λόγω πράξη είναι αξιόποινη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι ο πελάτης αγοράζει, με χρήμα, ζεστή σάρκα εκμεταλλευόμενος τις περισσότερες φορές την ανάγκη του συνανθρώπου του να καλύψει τις ανάγκες για την επιβίωσή του. Αν ο πελάτης έχει για παράδειγμα κάποιου είδους ψυχολογικής εξάρτησης θα πρέπει η ποινή να συνδέεται με ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς. Η χρηματική ποινή δεν θα ήταν αποτελεσματική για όλους αφού τα άτομα με οικονομική ευχέρεια δεν θα την λάμβαναν σοβαρά υπόψη. Η σωστότερη ποινή θα μπορούσε να ήταν σε πρώτη φάση η προσωπική προσφορά κοινωνικού έργου σε διάφορους οργανισμούς όπως γηροκομεία, νοσοκομεία κτλ.

Δημήτρης, 20, στρατιωτικός
Στην περίπτωση που η εκδιδόμενη είναι θύμα σωματεμπορίας και δεν εκδίδεται νόμιμα, ο πελάτης θα πρέπει να τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Στην περίπτωση που η εκδιδόμενη είναι θύμα trafficking αλλά έχει τα απαραίτητα έγγραφα δεν πρέπει να τιμωρείται ο πελάτης.

Άννα, 23, φοιτήτρια
Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική τους εκμετάλλευση έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις και ιδιαίτερα με ανήλικα θύματα. Συνεπώς, εκτός από την επιβολή ποινής στον ίδιο τον έμπορο θυμάτων, συμφωνώ με την τιμωρία των "πελατών", καθώς οι ίδιοι συνήθως είναι γνώστες των περιπτώσεων. Κατάλληλη ποινή για εμένα είναι η φυλάκιση τους καθώς και η επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου, ποινές οι οποίες θα αυξάνονται σε περιπτώσεις ανήλικων θυμάτων.

Έφη, 55, οικιακά
Συμφωνώ με την επιβολή ποινής στους πελάτες θυμάτων εμπορίας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς είναι ένας τρόπος μερικής εξάλειψης του φαινομένου. Πιο κατάλληλη ποινή θεωρώ την 2ετή φυλάκιση τους, χωρίς αναστολή και εν συνεχεία 1 χρόνο κοινωνική εργασία.

Νίκος, 40, δημόσιος υπάλληλος
Γιατί να τιμωρηθεί ο πελάτης; Πολλές φορές δεν γνωρίζει αν η κοπέλα είναι θύμα σωματεμπορίας ή όχι. Επειδή οι σωματέμποροι δε συλλαμβάνονται ή τους αφήνουν μετά τη σύλληψη ελεύθερους θα την πληρώσουν οι πελάτες που μπορεί να έχουν διάφορους προσωπικούς λόγους να καταφύγουν στον πληρωμένο έρωτα;

Ιωάννα, 45, λογίστρια
Συμφωνώ  με την επιβολή ποινής. Το καλύτερο θα ήταν φυλάκιση αλλά σε κακές συνθήκες ή καταναγκαστικά έργα για να καταλάβουν τι περνούν οι γυναίκες αυτές.

Δημήτρης, 17, μαθητής Λυκείου
Ναι, είμαι σύμφωνος με την επιβολή ποινής. Δέκα χρόνια φυλάκιση, νομίζω, θα ήταν αρκετά.

Χρύσα, 54, λογίστρια
Ναι, συμφωνώ. Πρέπει να τους επιβάλλουν την ίδια ποινή με το σωματέμπορο.

Ελένη, 32, ιδιωτική υπάλληλος
Βέβαια και συμφωνώ. Η ποινή να είναι το λιγότερο ένας χρόνος φυλάκιση.

Μαρίνα, 50, φυσικοθεραπεύτρια
Αν πρόκειται για οργανωμένους οίκους ανοχής που όμως οι εκδιδόμενες είναι θύματα σωματεμπορίας δε θα έπρεπε να τιμωρείται ο πελάτης, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει το πώς έφτασαν οι γυναίκες στο να εκδίδονται. Αν εγώ αγοράσω λαθραία τσιγάρα χωρίς να το ξέρω από έμπορο γιατί να τιμωρηθώ; Είναι παρόμοια κατάσταση. Αν όμως, γνωρίζει ότι η γυναίκα είναι θύμα σωματεμπορίας, πρέπει να φυλακιστεί ή να προσφέρει κοινωνική εργασία το λιγότερο. Σε τελική ανάλυση ευθύνονται κι αυτοί για την κατάσταση. Αν δεν υπήρχε ζήτηση δεν θα υπήρχε και προσφορά.

Σίλια, 16, μαθήτρια
Πιστεύω πως πρέπει να τιμωρούνται, γιατί τα χρήματα που δίνουν δεν τα παίρνουν οι γυναίκες αυτές αλλά οι σωματέμποροι και μ’ αυτό τον τρόπο συντηρούν μια κατάσταση που είναι επιζήμια για όλους και ιδίως για τις γυναίκες αυτές που χάνουν καθημερινά την αξιοπρέπειά τους.Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA