ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 15 - Ιούνιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα:
"Η αντιμετώπιση του cyberbullying από νομική σκοπιά"
 
της Διονυσίας Μουζάκη,
δικηγόρου, ΜΠΣ Πολιτικής Δικονομίας Παν/μίου Αθηνών
 
 
 
Στις 26 Μαΐου 2010 διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας του Βελγίου διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα την αντιμετώπιση του Cyberbullying από νομική σκοπιά. Η ημερίδα αποτελεί δραστηριότητα ενταγμένη στη δράση για το cyberbullying, η οποία λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας "COST ISCH domain". Η ως άνω δράση αναφορικά με θέματα cybebullying έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2008 και προεδρεύων της κίνησης αυτής είναι ο κ. Peter Smith, Καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Smith, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην έννοια και την έκταση του cyberbullying, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και στην ανάγκη ανεύρεσης τρόπων αντιμετώπισής του. Μετά την εισαγωγή του κ. Smith, ακολούθησε η εισήγηση της κ. Sally Kift, Καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας. Η κ. Kift εστίασε στο ζήτημα που απασχολεί τους κύκλους των νομικών στο θέμα του cyberbullying, που είναι η ανάλογη εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου σε καταστάσεις cyberbullying. Επιπλέον, παρουσίασε τα προβλήματα που ενέχει η αντιμετώπιση ενός bully ως εγκληματία.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Luc Beirens, επικεφαλής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας του Βελγίου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η έρευνα εξιχνίασης μιας συμπεριφοράς bullying στο χώρο του διαδικτύου, καθώς και στην ανάγκη επίτευξης μιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαιϊκών αρχών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Paul Durrant, επικεφαλής του συνδέσμου παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών της Ιρλανδίας. Η εισήγησή του αφορούσε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε μέσα από τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας, είτε σαν αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας αντιμετώπισης του cyberbullying από τους τομείς της εκπαίδευσης, της νομικής επιστήμης και της κοινωνίας.

 
Τις εισηγήσεις ακολούθησε η παρουσίαση posters από επιστήμονες διαφόρων τομέων, εκπροσώπους περίπου 20 και πλεόν χωρών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με κεντρικό θέμα τα νομικά ζητήματα που αφορούν στο cyberbullying. Το πολυπληθές κοινό, το οποίο είχε έλθει στην Αμβέρσα από διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είχε τη δυνατότητα για αρκετή ώρα να περιηγηθεί στο χώρο, να συζητά και να ανταλλάσσει απόψεις με τους παρουσιαστές των posters. Στην ως άνω παρουσίαση συμμετείχε από την Ελλάδα ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, δικηγόρος και υπ. διδάκτωρ ποινικού δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρχισυντάκτης του περιοδικού “theartofcrime.gr”. Ο κ. Σπυρόπουλος παρουσίασε τις νομικές διατάξεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν για την καταπολέμηση του cyberbullying, όπως ισχύουν στην Ελλάδα, σε ένα περιεκτικό, κατατοπιστικό και πλήρες σχεδιάγραμμα. Επίσης, άξια πολλών επάινων ήταν και η συμμετοχή της κ. Βασιλικής Γκουντσίδου, επιστημονικής συνεργάτιδος του Α.Π.Θ. στον τομέα φυσικών επιστημών και μέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, η οποία μαζί με τον Λέκτορα Γιώργο Νούσκαλη παρουσίασαν νομικά ζητήματα αναφορικά με το cyberbullying. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν posters τα οποία αναφέρονταν σε έννομες τάξεις μακριά από τις ευρωπαϊκές όπως η Αυστραλία και η Αμερική.

Κατόπιν, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας (workshops) αποτελούμενες από τους επιστήμονες που παρουσίασαν τις αφίσες, στο πλαίσιο των οποίων έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος πάνω στο ζήτημα κυρίως της νομικής αντιμετώπισης του cyberbullying. Στο τέλος, ο συντονιστής κάθε ομάδας παρουσίασε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου τα πορίσματα από το διάλογο και τις λύσεις που προτάθηκαν για την πρόληψη του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Καθηγητής Smith παραχώρησε μια mini συνέντευξη στο the art of crime αναφορικά με την έννοια και τους στόχους του Ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης “cost programme” για το cyberbullying. «To ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης είναι μια διαδικτυακή κίνηση το οποίο στη δική μας περίπτωση εξετάζει το θέμα του cyberbullying από όλες τις σκοπιές...», αναφέρει ο κ. Smith, «..Αρχίζει από τον καθορισμό της έννοιας του φαινομένου, τις επιπτώσεις που επιφέρει, τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του, τη δυνατότητα αξιοποίησης των θετικών λειτουργιών των νέων τεχνολογιών αποφεύγοντας φαινόμενα cyberbullying. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αυστραλία. Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών πραγματοποιούν τακτικές συνεδριάσεις κάθε έξι μήνες και οργανώνονται σε έξι ομάδες με διαφορετικό αντικείμενο η καθεμιά. Η μια ομάδα ασχολείται λ.χ. με θέματα που αφορούν την έννοια του φαινόμένου, άλλη ομάδα μελετά τη νομική σκοπιά του ζητήματος, άλλη ομάδα ασχολείται με θέματα επιβολής καλών πρακτικών αντιμετώπισης του φαινομένου κλ.π. Στο πλαίσιο του “cost programme” διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα βασικό συνέδριο, όπως το συγκεκριμένο, με βάση την παραπάνω θεματολογία...». Αναφορικά με το αποτέλεσμα του εν λόγω συνεδρίου, ο κ. Smith θεωρεί ότι ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο συνέδριο. «...Επιπλέον, το κοινό εισέπραξε πολύτιμες πληροφορίες για το θέμα, μέσα από τις γνώμες των ειδικών, όπως της νομικού κ. Kift, του εκπροσώπου του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Βελγίου κ. Beirens, και ήρθε σε επαφή με θέματα στα οποία δεν ήταν οικείο», μας αναφέρει ο ίδιος.

 
Η Καθηγήτρια κ. Kift μας είπε την άποψή της αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του cyberbullying: «Θεωρώ ότι δεν γίνεται να προσδιοριστεί συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης και τούτο διότι δεν είναι εύκολο να αποδώσεις την ιδιότητα του εγκληματία σε ένα παιδί που καταφεύγει στο cyberbullying. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα από τη λήψη προληπτικών μέτρων από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους κύκλους των νομικών και την κοινωνία. Η προσφυγή στα ένδικα μέσα δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα, είναι ωστόσο ένα σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος…».
 
Το συνέδριο έκλεισε με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων, ενώ όλοι ικανοποιήθηκαν πλήρως από την άριστη οργάνωσή του και την θερμή υποδοχή των συμμετεχόντων από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA