Με τις καλύτερες των εντυπώσεων ολοκληρώθηκε το σεμινάριο
«Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική
»
που διοργάνωσε η Ομάδα Δράσης Νέων της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας και έλαβε χώρα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 20 Φεβρουαρίου 2014. Το σεμινάριο αποτέλεσε μέρος του 3ου Κύκλου Σεμιναρίων με γενικό τίτλο
«Δύο Γενιές Εγκληματολόγων Συζητούν Επί Εγκληματολογικών Ζητημάτων
».
Ως εισηγητές του σεμιναρίου συμμετείχαν η κα.
Αθανασία Συκιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, η κ.
Μαρία Γαλανού, δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής καθώς και ο κ.
Μάνος Τεχνίτης, δικηγόρος, ΜΔΕ Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου Δι.Πα.Ε. και μεταπτυχιακός φοιτητής Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας στο ΔΠΘ. Το σεμινάριο συντόνισε η κ.
Μαρία Κρανιδιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Παν/μιου της Αθήνας.
Στην αρχή το λόγο έλαβε η
κ. Κρανιδιώτη απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκομένους και, αφού παρουσίασε τους εισηγητές και την προβληματική γύρω από την οποία κινείται το σεμινάριο, έδωσε το λόγο στην πρώτη εισηγήτρια την κ. Συκιώτου.
Η
κ. Συκιώτου ανέπτυξε την εισήγηση της με θέμα την Παγκοσμιοποίηση και την Αντεγκληματική Πολιτική και ιδιαίτερα το πώς η δεύτερη επηρεάζεται από παράγοντες όπως η δημόσια ασφάλεια, οι νέες τεχνολογίες, η ασφάλεια της αγοράς, θέτοντας το ερώτημα του αν εν τέλει υπάρχει αναπροσαρμογή του φιλελεύθερου - δημοκρατικού μοντέλου της αντεγκληματικής πολιτικής ή αν αυτό ολισθαίνει. Η κ. Συκιώτου ξεκίνησε την εισήγηση της προβαίνοντας σε ερμηνευτικό διαχωρισμό των εννοιών “παγκοσμιοποίηση” και “οικουμενοποίηση. Έπειτα αναφέρθηκε στις νέες τάσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και ειδικότερα στην γιγάντωση της ποινικής καταστολής από την μια πλευρά και την παράκαμψη των Δικαστικών - Δικαιοδοτικών Αρχών από την άλλη, διακρίνοντας περαιτέρω της επιρροές στην αντεγκληματική πολιτική σε υπερεθνικές και υπερκρατικές. Στο δεύτερο μέρος η εισηγήτρια ανέλυσε τις συνέπειες των επιρροών αυτών σε ζητήματα όπως είναι η επιβολή της πολιτικής μηδενικής ανοχής, η βιοτεχνολογία και ευγονική, η σχέση μεταξύ της ασφάλειας των αγορών και της ασφάλειας των ανθρώπων σε επίπεδο ανθρώπινων δικαιωμάτων για να καταλήξει στο πώς σταδιακά λαμβάνει χώρα μια αντικειμενικοποίηση και η αστικοποίηση της ποινική ευθύνης, ιδιαίτερα προς όφελος των διεθνών οικονομικών φορεών.
Έπειτα η κ. Κρανιδιώτη αφού ευχαρίστησε την κ. Συκιώτου για την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της, έδωσε το λόγο στον
κ. Τεχνίτη ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα την επιρροή των Πολυεθνικών εταιριών στην Αντεγκληματική Πολιτική. Στο πρώτο μέρος της εισήγησης του ο κ. Τεχνίτης έκανε λόγο στο σκοπό και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές ώστε να επηρεάζουν την αντεγκληματική πολιτική, όπως είναι η διαφθορά και το λόμπιγκ. Στη συνέχεια ο εισηγητής αναφέρθηκε σε μερικά παραδείγματα επιρροής, όπως η Monsanto, ενώ έπειτα ανέπτυξε το ζήτημα της επιρροής των Διμερών Συμφωνιών Επενδύσεων (ΒΙΤs) καθώς και το πώς οι συμφωνίες αυτές περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα του εθνικού νομοθέτη να διαμορφώνει την αντεγκληματική του πολιτική υπό τον φόβο ενδεχόμενων αποζημίωσεων σε επενδυτές. Τέλος, ο κ. Τεχνίτης έκανε αναφορά στο ζήτημα της αστικοποίησης των ποινικών ευθυνών των πολυεθνικών, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος σημαντικών ποινικών υποθέσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στην ουσία επιλύονται μέσα από τη διεθνή διαιτησία με τη μορφή καταβολής αποζημιώσεων.
Μετά την εισήγηση του κ. Τεχνίτη, το λόγο έλαβε η κ.
Γαλανού η οποία ανέπτυξε το θέμα της σχέσης μεταξύ Παγκοσμιοποίησης και Σωφρονιστικής Πολιτικής. Το πρώτο μέρος της εισήγησης της η κα Γαλανού το αφιέρωσε αναλύοντας την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ Al Nashiri κατά Πολωνίας. Η κ. Γαλανού εξήγησε αρχικά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και το πώς ο Al Nashiri, ευρισκόμενος στην Μπαγκόγκ, απήχθη από τη CIA για να μεταφερθεί σε κρυφές φυλακές της CIA στην Πολωνία όπου υπεβλήθη σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια και προχωρώντας στην ανάλυση της εν λόγω απόφασης, η κ. Γαλανού αναφέρθηκε στην έννοια του “εγγενούς κινδύνου” που το δικαστήριο αναγνώρισε στην περίπτωση αυτή, ενώ σχολίασε τη σοβαρότητα των κυρώσεων που το δικαστήριο εν τέλει επέβαλε στην Πολωνία. Στη συνέχεια, η ομιλήτρια έκανε λόγο για τις σοβαρές παραλείψεις στην απόφαση του ΕΔΔΑ το οποίο σκοπίμως παρέλειψε να επισημάνει ότι καταστρατηγήθηκαν οι κανόνες έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής καθώς και ότι δεν παρέπεμψε στην προηγούμενη απορριπτική απόφαση που το ίδιο είχε εκδώσει σχετικά με την καταναγκαστική εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου διεθνώς αρμοδίου (υπόθεση Οτσαλάν κατά Τουρκίας). Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος η κ. Γαναλού αναφέρθηκε στα καταστήματα κράτησης Γ’ Τύπου όπως αυτά εισήχθησαν με το ν. 4274/2014 και τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, όπως ενδεικτικά η ακραία δυσαναλογία της ποινικής μεταχείρισης, η διάρκεια κράτησης και η περιστολή του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατουμένων.
Μετά το τέλος της εισήγησης της κ. Γαλανού, το λόγο έλαβε και πάλι ως συντονίστρια η κ. Κρανιδιώτη η οποία αφού ευχαρίστησε την εισηγήτρια απηύθυνε το λόγο στο κοινό για τη διεξαγωγή συζήτησης. Μεταξύ άλλων, επί των λεχθέντων τοποθετήθηκαν και οι κ. καθηγήτριες
Κ. Σπινέλη και κ.
Χ. Ζαραφωνίτου οι οποίες έδωσαν το παρόν στο σεμινάριο.
Το σεμινάριο έληξε με τους παρευρισκομένους να έχουν μείνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων αναμένοντας τη διεξαγωγή και του επόμενου σεμιναρίου 3ου Κύκλου.