ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 27 - Μάρτιος 2015


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Σεμινάριο με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική"

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων ολοκληρώθηκε το σεμινάριο «Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική» που διοργάνωσε η Ομάδα Δράσης Νέων της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας και έλαβε χώρα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 20 Φεβρουαρίου 2014. Το σεμινάριο αποτέλεσε μέρος του 3ου Κύκλου Σεμιναρίων με γενικό τίτλο «Δύο Γενιές Εγκληματολόγων Συζητούν Επί Εγκληματολογικών Ζητημάτων».


Ως εισηγητές του σεμιναρίου συμμετείχαν η κα. Αθανασία Συκιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, η κ. Μαρία Γαλανού, δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής καθώς και ο κ. Μάνος Τεχνίτης, δικηγόρος, ΜΔΕ Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου Δι.Πα.Ε. και μεταπτυχιακός φοιτητής Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας στο ΔΠΘ. Το σεμινάριο συντόνισε η κ. Μαρία Κρανιδιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Παν/μιου της Αθήνας.


Στην αρχή το λόγο έλαβε η κ. Κρανιδιώτη απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκομένους και, αφού παρουσίασε τους εισηγητές και την προβληματική γύρω από την οποία κινείται το σεμινάριο, έδωσε το λόγο στην πρώτη εισηγήτρια την κ. Συκιώτου.
Η κ. Συκιώτου ανέπτυξε την εισήγηση της με θέμα την Παγκοσμιοποίηση και την Αντεγκληματική Πολιτική και ιδιαίτερα το πώς η δεύτερη επηρεάζεται από παράγοντες όπως η δημόσια ασφάλεια, οι νέες τεχνολογίες, η ασφάλεια της αγοράς, θέτοντας το ερώτημα του αν εν τέλει υπάρχει αναπροσαρμογή του φιλελεύθερου - δημοκρατικού μοντέλου της αντεγκληματικής πολιτικής ή αν αυτό ολισθαίνει. Η κ. Συκιώτου ξεκίνησε την εισήγηση της προβαίνοντας σε ερμηνευτικό διαχωρισμό των εννοιών “παγκοσμιοποίηση” και “οικουμενοποίηση. Έπειτα αναφέρθηκε στις νέες τάσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και ειδικότερα στην γιγάντωση της ποινικής καταστολής από την μια πλευρά και την παράκαμψη των Δικαστικών - Δικαιοδοτικών Αρχών από την άλλη, διακρίνοντας περαιτέρω της επιρροές στην αντεγκληματική πολιτική σε υπερεθνικές και υπερκρατικές. Στο δεύτερο μέρος η εισηγήτρια ανέλυσε τις συνέπειες των επιρροών αυτών σε ζητήματα όπως είναι η επιβολή της πολιτικής μηδενικής ανοχής, η βιοτεχνολογία και ευγονική, η σχέση μεταξύ της ασφάλειας των αγορών και της ασφάλειας των ανθρώπων σε επίπεδο ανθρώπινων δικαιωμάτων για να καταλήξει στο πώς σταδιακά λαμβάνει χώρα μια αντικειμενικοποίηση και η αστικοποίηση της ποινική ευθύνης, ιδιαίτερα προς όφελος των διεθνών οικονομικών φορεών.
Έπειτα η κ. Κρανιδιώτη αφού ευχαρίστησε την κ. Συκιώτου για την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της, έδωσε το λόγο στον κ. Τεχνίτη ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα την επιρροή των Πολυεθνικών εταιριών στην Αντεγκληματική Πολιτική. Στο πρώτο μέρος της εισήγησης του ο κ. Τεχνίτης έκανε λόγο στο σκοπό και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές ώστε να επηρεάζουν την αντεγκληματική πολιτική, όπως είναι η διαφθορά και το λόμπιγκ. Στη συνέχεια ο εισηγητής αναφέρθηκε σε μερικά παραδείγματα επιρροής, όπως η Monsanto, ενώ έπειτα ανέπτυξε το ζήτημα της επιρροής των Διμερών Συμφωνιών Επενδύσεων (ΒΙΤs) καθώς και το πώς οι συμφωνίες αυτές περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα του εθνικού νομοθέτη να διαμορφώνει την αντεγκληματική του πολιτική υπό τον φόβο ενδεχόμενων αποζημίωσεων σε επενδυτές. Τέλος, ο κ. Τεχνίτης έκανε αναφορά στο ζήτημα της αστικοποίησης των ποινικών ευθυνών των πολυεθνικών, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος σημαντικών ποινικών υποθέσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στην ουσία επιλύονται μέσα από τη διεθνή διαιτησία με τη μορφή καταβολής αποζημιώσεων.Μετά την εισήγηση του κ. Τεχνίτη, το λόγο έλαβε η κ. Γαλανού η οποία ανέπτυξε το θέμα της σχέσης μεταξύ Παγκοσμιοποίησης και Σωφρονιστικής Πολιτικής. Το πρώτο μέρος της εισήγησης της η κα Γαλανού το αφιέρωσε αναλύοντας την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ Al Nashiri κατά Πολωνίας. Η κ. Γαλανού εξήγησε αρχικά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και το πώς ο Al Nashiri, ευρισκόμενος στην Μπαγκόγκ, απήχθη από τη CIA για να μεταφερθεί σε κρυφές φυλακές της CIA στην Πολωνία όπου υπεβλήθη σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια και προχωρώντας στην ανάλυση της εν λόγω απόφασης, η κ. Γαλανού αναφέρθηκε στην έννοια του “εγγενούς κινδύνου” που το δικαστήριο αναγνώρισε στην περίπτωση αυτή, ενώ σχολίασε τη σοβαρότητα των κυρώσεων που το δικαστήριο εν τέλει επέβαλε στην Πολωνία. Στη συνέχεια, η ομιλήτρια έκανε λόγο για τις σοβαρές παραλείψεις στην απόφαση του ΕΔΔΑ το οποίο σκοπίμως παρέλειψε να επισημάνει ότι καταστρατηγήθηκαν οι κανόνες έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής καθώς και ότι δεν παρέπεμψε στην προηγούμενη απορριπτική απόφαση που το ίδιο είχε εκδώσει σχετικά με την καταναγκαστική εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου διεθνώς αρμοδίου (υπόθεση Οτσαλάν κατά Τουρκίας). Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος η κ. Γαναλού αναφέρθηκε στα καταστήματα κράτησης Γ’ Τύπου όπως αυτά εισήχθησαν με το ν. 4274/2014 και τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, όπως ενδεικτικά η ακραία δυσαναλογία της ποινικής μεταχείρισης, η διάρκεια κράτησης και η περιστολή του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατουμένων.

Μετά το τέλος της εισήγησης της κ. Γαλανού, το λόγο έλαβε και πάλι ως συντονίστρια η κ. Κρανιδιώτη η οποία αφού ευχαρίστησε την εισηγήτρια απηύθυνε το λόγο στο κοινό για τη διεξαγωγή συζήτησης. Μεταξύ άλλων, επί των λεχθέντων τοποθετήθηκαν και οι κ. καθηγήτριες Κ. Σπινέλη και κ. Χ. Ζαραφωνίτου οι οποίες έδωσαν το παρόν στο σεμινάριο.

Το σεμινάριο έληξε με τους παρευρισκομένους να έχουν μείνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων αναμένοντας τη διεξαγωγή και του επόμενου σεμιναρίου 3ου Κύκλου.Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA