ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 10 - Φεβρουάριος 2009  
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης
 "Το θέμα δεν είναι να έχεις καλούς εγκληματολόγους, αλλά να έχεις καλή εγκληματολογία"
διαβάστε περισσότερα...
...του Καθηγητή Νέστορα Κουράκη
 
Το σημερινό μας τεύχος είναι αφιερωμένο στις φυλακές και το σωφρονιστικό μας σύστημα όχι τόσο για λόγους επικαιρότητας (κινητοποιήσεις Νοεμβρίου 2008, απόδραση Παλαιοκώστα τον Φεβρουάριο 2009), όσο κυρίως διότι αποτελεί χρέος κάθε κοινωνίας, όπως πιστεύουμε, να έχει συνεχώς και σε πρώτη προτεραιότητα τον βασικό στόχο για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.
 
διαβάστε περισσότερα...

«Πιστεύετε πως πρέπει να επέλθουν αλλαγές στις συνθήκες κράτησης στη χώρα μας;»

Η απεργία πείνας των κρατούμενων και οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο του 2008 για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας μας  δεν μπορούν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Ιδού η ευκαιρία να ρωτήσουμε την δική σας γνώμη  επί ενός τόσου  σημαντικού θέματος.

διαβάστε περισσότερα...

Κωνσταντίνος Γαρδίκας
 
Ο Κωνσταντίνος Γαρδίκας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1896 και πέθανε στην Αθήνα το 1984. Ως γιος του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργίου Γαρδίκα, εξελίχθηκε σε έναν άρτιο επιστήμονα με στέρεα κλασική παιδεία.
 
Σπούδασε νομική στην Αθήνα, για να συνεχίσει στη Ζυρίχη και τη Γενεύη με σπουδές αποκλειστικά επικεντρωμένες στο ποινικό δίκαιο. Μόλις στα είκοσι δύο του χρόνια, αναγορεύθηκε διδάκτωρ και στη συνέχεια υφηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
 
διαβάστε περισσότερα...
Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: "Εγκληματολογία: Διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα"

... διοργανώνεται από το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του AΤΕΙ Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι στις 28 και 29 Μαΐου 2009.

Δείτε ζωντανα το συμπόσιο στο Διαδίκτυο... 

 
Ημερίδα με θέμα: "Ο ανήλικος ως θύμα -
O ανήλικος ως δράστης και κρατούμενος"

 
... διοργανώνεται από το Πρόγραμμα "ΕΠΑΦΗ" του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του τμήματος Νομικής ΑΠΘ την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009 και ώρα 17:30 στη Θεσσαλονίκη ...
 
 
Εκδήλωση με θέμα: «Η Εγκληματολογία απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις»
 
 ... διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας, με αφορμή την 30η Επέτειο της ίδρυσης της την Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Μαΐου 2009,  στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (οδός Βασ. Σοφίας και Μέρλιν 1)...
 
 
Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα:
"Εγκληματολογία: Διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα"

... διοργανώνεται από το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του AΤΕΙ Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι στις 28 και 29 Μαΐου 2009. Υποβάλετε πρόταση για παρουσίαση εισήγησης...

 
Φυλακές και εγκληματολογικοί προβληματισμοί

Μετά από επιτόπια επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού δίνεται το έναυσμα για την ανάπτυξη ευρύτερου εγκληματολογικού προβληματισμού σχετικά με το σωφρονιστικό ζήτημα.
Η σχέση αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής και οι επιδράσεις που ασκούν στη λειτουργία των φυλακών, κριτική σε σημεία της Σωφρονιστικής νομοθεσίας, κοινωνιολογικές παρατηρήσεις και προτάσεις de lege ferenda αποτελούν στοιχεία του πονήματος των Ναταλία Ηλία και Σοφία Σπυρέα
 

διαβάστε περισσότερα...
Σφραγισμένα τείχη
 
«Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω» ήταν η ιαχή του κρατουμένου από  τη φυλακή της Χίου η οποία υπενθύμισε την ουμανιστική  βάση στην οποία θα πρέπει να τίθεται η προβληματική  της σωφρονιστικής πολιτικής.
 
H εγκληματολόγος Φωτεινή Μηλιώνη αρθρογραφεί αναφορικά με την κοινά ομολογουμένη χρόνια αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να ανταποκριθεί στις συνθήκες και απαιτήσεις των καιρών και των ανθρώπων.
 
 
διαβάστε περισσότερα...

 
 
Κώδικας Δεοντολογίας Εγκληματολόγων
 
Οι περισσότεροι επαγγελματίες-επιστήμονες (ιατροί, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) έχουν ένα Κώδικα Δεοντολογίας στον οποίο καθορίζονται οι αρχές και απαιτήσεις που περιβάλλουν το ρόλο, τις ευθύνες και τα δικαιώματά τους. Ιδού η πρώτη συλλογή τέτοιων αρχών και κανόνων για τους εγκληματολόγους από την Ομ. Καθ. Καλλιόπη Σπινέλλη και την Επικ. Καθ.  Μαρία Κρανιδιώτη.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
  
Εκδήλωση "ΕΠΑΝΟΔΟΥ" και Ε.Π. & Ε.Ε.
Δήλωση συμπαράστασης στον Γιάννη Πανούση

 
Αντί για ρεπορτάζ σχετικά με την  εκδήλωση του φορέα "Επάνοδος" και του Εργαστηρίου Ποινικών κι Εγκληματολογικών Ερευνών, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους εναντίον του Γιάννη Πανούση, παραθέτουμε δήλωση...
 
διαβάστε περισσότερα...

 
Ημερίδα με θέμα: «Συνθήκες κράτησης και δικαιώματα
των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές»

Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008 διεξήχθη ημερίδα με θέμα «Συνθήκες κράτησης και δικαιώματα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές» στο Αμφιθέατρο «Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας, υπό την αιγίδα της  Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Αφορμή η 60η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ...

διαβάστε περισσότερα...
 
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ»
 
Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: « 60 Χρόνια της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας» με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου.
 
διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για τις σχέσεις με τα παιδιά σας
 
 
"Κάθε κοινωνία έχει τα παιδιά που της αξίζουν" έχει δηλώσει σε συνεντευξή του ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς. Οι ευθύνες των "μεγάλων", επομένως, είναι κατά κάποιον τρόπο αποκλειστικές σε περιπτώσεις όπου θέμα της συζήτησης είναι οι ανήλικοι.
 

Το θέμα σε αυτό το τεύχος είναι ιδιαίτερο. Οι σχέσεις γονέων και παιδιών είναι αυστηρά προσωποκεντρικές και άπτονται των ιδιαιτεροτήτων κάθε οικογένειας. Εν πάση περιπτώσει, το the art of crime θα αποπειραθεί να δώσει ιδέες για σύσφιξη των σχέσεων και για επίτευξη γαλήνης σε τυχόν ταραγμένες ή προβληματικές οικογενειακές σχέσεις.
 
διαβάστε περισσότερα...

Ο Μαινόμενος
 
«Πήγαινα μπροστά για τις πληροφορίες. Πίσω μου ακολουθούσαν ο κρατούμενος και οι δύο αρχιφύλακες. Ξαφνικά ακούω μπαμ-μπαμ, γυρνάω· είδα τον κρατούμενο να στρέφει πάνω μου ένα όπλο φορώντας χειροπέδες. Μετά δέχτηκα τις σφαίρες και δεν θυμάμαι τίποτε άλλο...»
 
Οι δύο συνάδελφοι του αφηγούμενου το περιστατικό Ανδρέα Φυσέκη ήταν ήδη νεκροί. 
 
 
«Δεν πιστεύω στον όρο "κακοποιός", πιστεύω στον όρο "παράνομος"...Δεν πιστεύω στη δικαιοσύνη, πιστεύω στην αυτοδικία…Γνωρίζω ότι το να πεθάνω ή να μπω στη φυλακή με ισόβια έχει να κάνει με το λογικό υπολογισμό των πιθανοτήτων…Από τη στιγμή που ξέρουν δύο χώρες το όνομά μου, προφανώς έκανα κάτι λάθος …»
 
Σκόρπιες σκέψεις τού Κώστα Πάσσαρη, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μερικά χρόνια αργότερα.
  
διαβάστε περισσότερα...



"Boy Α" – Τελικά το κοινωνικό στίγμα μένει ανεξίτηλο;
Η κινηματογραφική ταινία του John Crowly, βασισμένη στη νουβέλα του Βρετανού συγγραφέα Jonathan Trigell, πραγματεύεται την ιστορία ενός ενήλικα νεαρού, ο οποίος ύστερα από πολύχρονη φυλάκιση, ελευθερώνεται και δίνει τη δική του μάχη για την αρμονική επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Προσπαθώντας να δούμε πίσω από τις ρεαλιστικές σκηνές του προσωπικού ψυχολογικού δράματος του ήρωα της ταινίας, θα αναφερθούμε εξελικτικά στο σχήμα: παιδική εγκληματικότητα, αναφορά σε κάποια από τα σημαντικά αίτια – σωφρονισμός – κοινωνική προσαρμογή και επανένταξη.
 
διαβάστε περισσότερα...
ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ (2008)
 
Με ταραχές ξεκίνησε το 2008 για τις φυλακές: απανωτοί θάνατοι και αυτοκτονίες ακόμη και στην απομόνωση, αποχές συσσιτίου και ξεσηκωμοί για το στοίβαγμα, απεργίες πείνας για τη μη χορήγηση αδειών, καταγγελίες ακόμη και για βασανιστήρια, ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη και μία έκθεση από το Συμβούλιο της Ευρώπης που περιγράφει την άσχημη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Αυτά συνιστούν σωφρονισμό;
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA