του Γιώργου Καζάζη,
θεολόγου - εγκληματολόγου
υπ. Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου
Σε επίσημη τελετή που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στις 20 Δεκεμβρίου 2010 στη συνεδριακή αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ» των εκδόσεων «Νομική
Βιβλιοθήκη» επιδόθηκε
Τιμητικός Τόμος στον Ομότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Ιάκωβο Φαρσεδάκη με τίτλο «
Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Επιστήμη της Εγκληματολογίας» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Ο εν λόγω τόμος εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Τομέα Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αποτελείται από τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου που οργανώθηκε προς τιμήν του κ. Φαρσεδάκη από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ του 9ου τεύχους του
www.theartofcrime.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://theartofcrime.gr/?pgtp=1&aid=1225915613).
Ο τόμος απαρτίζεται από δύο μέρη και περιλαμβάνει -σε πάνω από δύο χιλιάδες σελίδες- 123 εισηγήσεις, τόσο διακεκριμένων Καθηγητών και επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, όσο και νέων και πολλά υποσχόμενων Ελλήνων Εγκληματολόγων. Αναμφισβήτητα το υπό συζήτηση έργο δύναται να χαρακτηριστεί ως μια πλήρης και ολοκληρωμένη επιστημονική έκδοση, καθώς πραγματεύεται ποικίλες σύγχρονες θεματικές που αφορούν στην επιστήμη της εγκληματολογίας και στην αντεγκληματική πολιτική.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου
Αναπλ. Καθηγήτρια κα. Βάσω Αρτινοπούλου, η οποία εστίασε, κυρίως, σε αξιομνημόνευτα προσωπικά της βιώματα με τον τιμώμενο Καθηγητή, εξιστορώντας με γλαφυρό τρόπο γεγονότα που καλύπτουν μια τριαντατριάχρονη πορεία από τα φοιτητικά της χρόνια, τη μετέπειτα εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής με επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Φαρσεδάκη, μέχρι και την εξέλιξη της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας, κατά την οποία ο τιμώμενος υπήρξε συνοδοιπόρος, φίλος και συνεργάτης .
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας Καθηγητής κ. Αντώνης Παπαρίζος, εξαίροντας τη σημαντική προσφορά του κ. Φαρσεδάκη στην επιστήμη της εγκληματολογίας.
Εν συνεχεία, την εκδήλωση προς τιμήν του κ. Φαρσεδάκη χαιρέτησε η
Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας κα. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Με έμφαση η κα. Μαραγκοπούλου τόνισε τα πλούσια
χαρίσματα, τη βαθειά και ευρεία παιδεία και την πολυεπίπεδη μόρφωση του τιμωμένου, το γεγονός ότι υπήρξε πολυγραφότατος, την πολύτιμη συνεισφορά του στην πρόοδο της επιστήμης μέσω των θέσεων που υπηρέτησε εκτός των άλλων ως Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και ως Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Εγκληματολόγων, τη συμβολή του στην ίδρυση του Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και τη μετέπειτα αναβάθμισή του, ώστε να φτάσει να είναι περιζήτητος στις μέρες μας, καθώς και στην αποκοπή της επιστήμης της Εγκληματολογίας από την αποκλειστικά νομική προσέγγιση. Τέλος, η κα. Μαραγκοπούλου ανέφερε τη διπλωματία που χαρακτήριζε τον τιμώμενο στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του στην πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να εξομαλύνονται κάποιες έντονες αντιπαραθέσεις.
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό το στέλεχος των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη» κα. Λίλα Καρατζά, ευχαριστώντας τον κ. Φαρσεδάκη για τη σταθερή, μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο.
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας
Καθηγητής κ. Αντώνης Μαγγανάς (ο οποίος ήταν και συντονιστής της τελετής) και παρουσίασε την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του τιμώμενου με ουσιαστικότητα και ζωντανό τρόπο. Μέσα από μια αναδρομή ο κος Μαγγανάς παρέθεσε γεγονότα από τη φιλική και
συναδελφική σχέση του με τον τιμώμενο, όπως ένα γεύμα τους με τον Καθηγητή κ. Ευγένιο Τριβιζά και τη στήριξη που έλαβε από τον τιμώμενο, όταν πριν από 17 χρόνια ήρθε από τον Καναδά στην Ελλάδα και χρειαζόταν να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Ο κ. Μαγγανάς σημείωσε πόσο μεγάλο κενό άφησε πίσω του η παύση του τιμώμενου από την ενεργό δράση ως Τακτικού Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Ομότιμος Καθηγητής θα συνεχίσει να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον, ο κ. Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας αναφέρθηκε στη δράση του τιμώμενου ως ειρηνοποιού, ο οποίος συμφιλίωνε τους συναδέλφους του, ενώ όποτε χρειαζόταν είχε το σθένος και το επιστημονικό κύρος να επιβληθεί. Εν κατακλείδι, ο κ. Μαγγανάς με συγκίνηση τόνισε και την ανθρώπινη πλευρά του τιμώμενου, ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο του έχει συμπαρασταθεί πολλάκις.
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας Καθηγήτρια κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου ανέλαβε το πραγματικά δύσκολο έργο να παρουσιάσει τον υπό επίδοση τιμητικό τόμο περιληπτικά, χωρίς ωστόσο να παραλείψει καμία από τις επιμέρους ενότητες που διατρέχουν αυτό το ογκώδες έργο, με μεστό και ακριβή λόγο.
Η επίδοση του τιμητικού τόμου, ακολούθως, δεν έγινε όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Τσίρη (ο οποίος την ίδια ώρα έπρεπε να παρευρίσκεται σε μία παράλληλη εξίσου σημαντική εκδήλωση) αλλά από την Αντιπρύτανη Αναπλ. Καθηγήτρια κα Βάσω Αρτινοπούλου. Το γεγονός της επίδοσης του τόμου από την νυν Αντιπρύτανη στον δάσκαλό της συγκίνησε τους παρευσρισκόμενους στην αίθουσα.
Τέλος,
ο τιμώμενος Ομότιμος Καθηγητής κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης αντιφώνησε ευχαριστώντας θερμά όλους τους φίλους και συνεργάτες του και με μετριοφροσύνη παραδέχτηκε ότι αυτό που πράγματι αναγνωρίζει στον εαυτό του
είναι η ολοκληρωτική αφοσίωσή του στην επιστήμη της Εγκληματολογίας, ενώ μετέδωσε το πλέον αισιόδοξο μήνυμα, ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη στην εξαγωγή εξαιρετικών επιστημόνων στο εξωτερικό.
Άξια αναφοράς είναι και η παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι μαζί και με τους υπολοίπους παρευρισκομένους έδωσαν το παρόν μετά το τέλος της εκδήλωσης στη δεξίωση που ακολούθησε, προς τιμήν του κ. Ιακώβου Φαρσεδάκη.