ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 17 - Φεβρουάριος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στον Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Ιάκωβο Φαρσεδάκη

 
του Γιώργου Καζάζη,
θεολόγου - εγκληματολόγου
υπ. Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου
 
 
 
Σε επίσημη τελετή που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στις 20 Δεκεμβρίου 2010 στη συνεδριακή αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ» των εκδόσεων «Νομική
Βιβλιοθήκη» επιδόθηκε Τιμητικός Τόμος στον Ομότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Ιάκωβο Φαρσεδάκη με τίτλο «Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Επιστήμη της Εγκληματολογίας» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Ο εν λόγω τόμος εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Τομέα Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αποτελείται από τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου που οργανώθηκε προς τιμήν του κ. Φαρσεδάκη από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ του 9ου τεύχους του www.theartofcrime.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://theartofcrime.gr/?pgtp=1&aid=1225915613).
 

Ο τόμος απαρτίζεται από δύο μέρη και περιλαμβάνει  -σε πάνω από δύο χιλιάδες σελίδες- 123  εισηγήσεις, τόσο διακεκριμένων Καθηγητών και  επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, όσο και νέων και πολλά υποσχόμενων Ελλήνων Εγκληματολόγων. Αναμφισβήτητα το υπό συζήτηση έργο δύναται να χαρακτηριστεί ως μια πλήρης και ολοκληρωμένη επιστημονική έκδοση, καθώς πραγματεύεται ποικίλες σύγχρονες θεματικές που αφορούν στην επιστήμη της εγκληματολογίας  και στην αντεγκληματική πολιτική.

 
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Αναπλ. Καθηγήτρια κα. Βάσω Αρτινοπούλου, η οποία εστίασε, κυρίως, σε αξιομνημόνευτα προσωπικά της βιώματα με τον τιμώμενο Καθηγητή, εξιστορώντας με γλαφυρό τρόπο γεγονότα που καλύπτουν μια τριαντατριάχρονη πορεία από τα φοιτητικά της  χρόνια, τη μετέπειτα εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής με επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Φαρσεδάκη, μέχρι και την εξέλιξη της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας, κατά την οποία ο τιμώμενος υπήρξε συνοδοιπόρος, φίλος και συνεργάτης .
 
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας Καθηγητής κ. Αντώνης Παπαρίζος, εξαίροντας τη σημαντική προσφορά του κ.  Φαρσεδάκη στην επιστήμη της εγκληματολογίας.
 
Εν  συνεχεία, την εκδήλωση προς τιμήν του κ. Φαρσεδάκη χαιρέτησε η Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας κα. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Με έμφαση η κα. Μαραγκοπούλου τόνισε τα πλούσια χαρίσματα, τη βαθειά και ευρεία παιδεία και την πολυεπίπεδη μόρφωση του τιμωμένου, το  γεγονός ότι υπήρξε πολυγραφότατος, την πολύτιμη συνεισφορά του στην πρόοδο της επιστήμης μέσω των θέσεων που υπηρέτησε εκτός των άλλων ως Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και ως Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Εγκληματολόγων, τη συμβολή του στην ίδρυση του Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και τη μετέπειτα αναβάθμισή του, ώστε να φτάσει  να είναι περιζήτητος στις μέρες μας, καθώς και στην αποκοπή της επιστήμης της Εγκληματολογίας από την αποκλειστικά  νομική προσέγγιση. Τέλος, η κα. Μαραγκοπούλου ανέφερε τη διπλωματία που χαρακτήριζε τον τιμώμενο στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του στην πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να εξομαλύνονται κάποιες έντονες αντιπαραθέσεις.
 
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό το στέλεχος των εκδόσεων «Νομική  Βιβλιοθήκη» κα. Λίλα Καρατζά, ευχαριστώντας τον κ. Φαρσεδάκη για τη σταθερή, μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο.
 
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας Καθηγητής κ. Αντώνης Μαγγανάς (ο οποίος ήταν και  συντονιστής της τελετής) και παρουσίασε την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του τιμώμενου με ουσιαστικότητα και ζωντανό τρόπο. Μέσα από μια αναδρομή ο  κος  Μαγγανάς παρέθεσε γεγονότα από τη φιλική και συναδελφική σχέση του με τον τιμώμενο, όπως ένα γεύμα τους με τον Καθηγητή κ. Ευγένιο Τριβιζά και τη στήριξη που έλαβε από τον τιμώμενο, όταν πριν από 17 χρόνια ήρθε από τον Καναδά στην Ελλάδα και χρειαζόταν να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Ο κ. Μαγγανάς σημείωσε πόσο μεγάλο κενό άφησε πίσω του η παύση του τιμώμενου από την ενεργό δράση ως Τακτικού Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Ομότιμος Καθηγητής θα συνεχίσει να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον, ο κ. Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας αναφέρθηκε στη δράση του τιμώμενου ως ειρηνοποιού, ο οποίος συμφιλίωνε τους συναδέλφους του, ενώ όποτε χρειαζόταν είχε το σθένος και το επιστημονικό κύρος να επιβληθεί. Εν κατακλείδι, ο κ. Μαγγανάς με συγκίνηση τόνισε και την ανθρώπινη πλευρά του τιμώμενου, ο  οποίος σε προσωπικό επίπεδο του έχει συμπαρασταθεί πολλάκις.
 
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας Καθηγήτρια κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου ανέλαβε το πραγματικά δύσκολο έργο να παρουσιάσει τον υπό επίδοση τιμητικό τόμο περιληπτικά, χωρίς ωστόσο να παραλείψει καμία από τις επιμέρους ενότητες που διατρέχουν αυτό το ογκώδες έργο, με μεστό και ακριβή λόγο.
 
Η επίδοση του τιμητικού τόμου, ακολούθως, δεν έγινε όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Τσίρη (ο οποίος την ίδια ώρα έπρεπε να παρευρίσκεται σε μία παράλληλη εξίσου σημαντική εκδήλωση) αλλά από την Αντιπρύτανη Αναπλ. Καθηγήτρια κα Βάσω  Αρτινοπούλου. Το γεγονός της επίδοσης του τόμου από την νυν Αντιπρύτανη στον δάσκαλό της συγκίνησε τους παρευσρισκόμενους στην αίθουσα.

Τέλος, ο τιμώμενος Ομότιμος Καθηγητής κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης αντιφώνησε ευχαριστώντας θερμά όλους τους φίλους και συνεργάτες του και με μετριοφροσύνη παραδέχτηκε ότι αυτό που πράγματι αναγνωρίζει στον εαυτό του είναι η ολοκληρωτική αφοσίωσή του στην επιστήμη της Εγκληματολογίας, ενώ μετέδωσε το πλέον αισιόδοξο μήνυμα, ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη στην εξαγωγή εξαιρετικών επιστημόνων στο εξωτερικό.
 

Άξια αναφοράς είναι και η παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι μαζί και με τους υπολοίπους παρευρισκομένους έδωσαν το παρόν μετά το τέλος της εκδήλωσης στη δεξίωση που ακολούθησε, προς τιμήν του κ. Ιακώβου Φαρσεδάκη.


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA