ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τεύχος 6 - Νοέμβριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |ΧΤΙΣΙΜΟ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ;

της Αναστασίας Χαλκιά,
Κοινωνιολόγου - Εγκληματολόγου,
Υπ. Διδ. Παντείου Πανεπιστημίου

Η αντεγκληματική πολιτική μίας χώρας συνιστά δείκτη του δικαιϊκού, πολιτισμικού και δημοκρατικού της επιπέδου. Χαρακτηρίζει τους βασικούς της θεσμούς και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ομαλή λειτουργία της στο μέλλον, αφού η εγκληματικότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.
 
Η ανακοίνωση όμως, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι μέσα στο 2008 πρόκειται να λειτουργήσουν έξι νέα σωφρονιστικά καταστήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης των κρατουμένων, οφείλει να προβληματίσει,  όχι μόνο όσους ασχολούνται με την αντεγκληματική πολιτική στην Ελλάδα αλλά και το σύνολο των πολιτών.
 
Δεδομένου δε ότι, η  φυλακή αποτελεί  κεντρικό θεσμό του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και τη δεύτερη πιο αυστηρή μορφή τιμωρίας  μετά τη θανατική ποινή (εάν μπορεί να θεωρηθεί μορφή τιμωρίας η θανατική ποινή) τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
• Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων με αυτό τον τρόπο;
• Είναι ο ορθολογικότερος που μπορεί να προταθεί;
• Εντάσσεται στο πλαίσιο μίας οργανωμένης και συστηματικής άσκησης  αντεγκληματικής πολιτικής;
• ή συνιστά αποσπασματική πρόταση μίας φαινομενικής και πρόσκαιρης ‘διαχείρισης’ του υπερπληθυσμού και των όρων διαβίωσης των εγκλείστων1
• Και τέλος, μήπως έχει ιδιαίτερο κοινωνικό, πολιτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον να εστιάσουμε στο  ποιοι είναι οι έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές σήμερα και για ποιες πράξεις τους οδηγήθηκαν εκεί;
 
Οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα ίσως παρέχουν τη δυνατότητα  προσανατολισμού σε διαφορετικές λύσεις από αυτή της επέκτασης του σωφρονιστικού θεσμού στην Ελλάδα.
 
Κατ’ αρχήν, το επιχείρημα που συνδέει το σωφρονιστικό υπερπληθυσμό και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων με το χτίσιμο νέων φυλακών, απορρίπτει τη δυνατότητα, έστω και στο επίπεδο διαλόγου, ύπαρξης εναλλακτικών της φυλάκισης λύσεων και επαναπροσέγγισης των ποινικών πρακτικών απέναντι τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες εγκλημάτων. Θεωρεί επίσης, ως μόνιμο και αναπόφευκτο, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ως κάτι δηλαδή που θα συμβαίνει πάντα.
 
Επιπροσθέτως, η  διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το κτίσιμο νέων φυλακών, δεν λύνει  τα προβλήματα, ούτε του υπερπληθυσμού ούτε των κακών συνθηκών διαβίωσης, απλώς τα μεταθέτει,  μεγενθυμένα,  για λίγο αργότερα. Λίγο αργότερα, όταν δηλαδή και αυτές οι νέες φυλακές θα έχουν ήδη γεμίσει και θα πρέπει να χτιστούν κι άλλες, προκειμένου ν’ αποσυμφορηθούν οι παλιές και ούτω καθεξής… Εμπλεκόμαστε έτσι σ’ ένα φαύλο κύκλο ανορθολογισμού στην άσκηση πολιτικής και  αλόγιστης δαπάνης κρατικών κεφαλαίων, χωρίς κανένα τελικά λειτουργικό αποτέλεσμα που να αιτιολογεί αυτού του είδους τις μονομερείς πρακτικές.
 
Ο Garland D.  ονόμασε το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης του σωφρονιστικού πληθυσμού ‘μαζική φυλάκιση’. Η μαζική φυλάκιση αποτελεί πλέον έναν κοινωνικό θεσμό που δομεί την εμπειρία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι φυλετικά και εθνικά διαφορετικοί2.
 
Διεθνώς διαπιστώνεται  αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τη  τελευταία  έκδοση της World Prison Population List, (WPPL)3 ,  πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι φυλακισμένοι. Περίπου οι μισοί είναι στις Η.Π.Α. (2,19 εκ), την Κίνα (1,55 εκ.) και τη Ρωσία (0,76 εκ.). Οι Η.Π.Α. έχουν την υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 738 φυλακισμένους ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ευρώπη, η μέση τιμή  για τη νότια Ευρώπη είναι 90, ενώ για την κεντρική  και ανατολική είναι 185. Στην  Ελλάδα  ήταν 90 ανά 100.000,  σύμφωνα με την απογραφή του 2005 (σύνολο 9.984 έγκλειστοι). Νεώτερα στοιχεία όμως από το International Centre for Prison Studies, αναφέρουν σχετικά ότι, στις 01.09.2006, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ο έγκλειστος πληθυσμός ήταν 10.113, ή 91/100.000, από τον οποίο το 41,6% είναι αλλοδαποί και το 30,3% υπόδικοι4.  Η επίσημη χωρητικότητα των φυλακών είναι μόλις 8.019 άτομα.. Οι τάσεις παρουσιάζονται ιδιαιτέρως ανοδικές, εάν ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή,  ότι το 1992 οι έγκλειστοι ήταν 6.252, το 1998 ήταν  7.129 και το 2004 έφτασαν τους 8.760.
 
Βεβαίως, οι δείκτες εγκληματικότητας στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ανοδικοί κατά τα τελευταία έτη.
 
Ωστόσο, με βάση και τη διεθνή βιβλιογραφία δεν μπορούν οι δείκτες εγκλεισμού να αποδοθούν μονομερώς στην εγκληματικότητα.
 
Συγκεκριμένα, η  αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού συνδέεται κυρίως με:
α. την αύξηση της εγκληματικότητας. Όμως ο δείκτης εγκληματικότητας δεν προβάλλεται στο δείκτη εγκλεισμού, αλλά συνδέεται με τις κρατικές πολιτικές αντιμετώπισης του εγκλήματος- π.χ. η αυξητική τάση του έγκλειστου πληθυσμού δεν ανακόπηκε από την πτώση της εγκληματικότητας που σημειώθηκε από το 1990 στον αγγλοσαξονικό χώρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη5.
β. τις αλλαγές στις ποινικές πρακτικές. Αύξηση δηλαδή της πιθανότητας να οδηγηθεί κανείς στη φυλακή (κυρίως στις Η.Π.Α.), μέσω των minimum mandatory sentences, truth in sentencing, three strikes, just desserts, sentencing commission, ομάδες πίεσης)6
γ. την επιμήκυνση των περιόδων κράτησης (κυρίως στην Ευρώπη) και λιγότερο με την αύξηση των καταδικαστικών αποφάσεων7
δ. τον ποινικό έλεγχο των ναρκωτικών και των μεταναστών8
 
Παράλληλα όμως με την αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού παρατηρείται η υποχώρηση των διακηρύξεων περί αναμόρφωσης και επανένταξης του δράστη- υποχώρηση πρακτική (μείωση κονδυλίων για προγράμματα επανένταξης) και θεωρητική  (σε επίπεδο διακηρύξεων) . Βασικός σκοπός (έκδηλος ή μη) καθίσταται πλέον η αχρήστευσή του. Θα πρέπει να τονιστεί ακόμα ότι έχουν υποχωρήσει και τα καταργητικά προτάγματα προηγούμενων δεκαετιών σχετικά με τη φυλακή (βλ. π.χ. Hulsman, L. Mathiesen, T.)
 
Τελικά, μήπως οι φυλακές συνιστούν χώρο ‘αποθήκευσης’ των δραστών;
 
Στην Ελλάδα, ποια είναι ακριβώς η έκταση και η λειτουργία των σωφρονιστικών και μετασωφρονιστικών προγραμμάτων. Αξιολογούνται; Και αν ναι, συμβάλουν στη μείωση της υποτροπής;
 
Επιπλέον, μήπως είναι θέμα χρόνου ν’ ανακοινωθεί πως η ίδρυση και η λειτουργία των νέων φυλακών προϋποθέτει μεγάλες κρατικές δαπάνες και να προταθεί η ιδιωτικοποίησή τους; Ακριβώς το ίδιο δηλαδή που έχει συμβεί σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής;
 
Από το σύνολο της κριτικής που μπορεί ν’ ασκήσει κανείς για την ιδιωτικοποίηση των φυλακών, αξίζει επιγραμματικά να τονιστεί μόνο ένα σημείο, ιδιαιτέρως όμως σημαντικό: ο κίνδυνος επέκτασης του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και της συνεχούς ιδιωτικοποίησής του.
 
Ας σημειωθεί επίσης ότι μεταξύ της εξάπλωσης των ιδιωτικών φυλακών και του υψηλού επιπέδου φυλάκισης διαπιστώνεται μία πολύ στενή σχέση.
 
Η Αυστραλία και οι Η.Π.Α., με τα υψηλά επίπεδα εγκλείστων που κατέχουν, έχουν αντίστοιχα τη μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων σε ιδιωτικές φυλακές η πρώτη και τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών φυλακών η δεύτερη9.  Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη εγκλεισμού στην Ευρώπη, το 10% των φυλακισμένων κρατούνται σε ιδιωτικές φυλακές και αυτή είναι η μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων σε ιδιωτικές φυλακές στην Ευρώπη10.
 
Νέα ερωτήματα προκύπτουν  όμως και αυτή τη φορά επικεντρώνονται στον τομέα της πρόληψης:
• Ποιες είναι οι δράσεις της πρόληψης της εγκληματικότητας στην Ελλάδα;
•  Ποιες αξιολογήθηκαν ως επιτυχημένες;
• Μήπως  οι δράσεις πρόληψης εξαντλούνται αποκλειστικά και μόνο στις ‘πολιτικές ασφάλειας’, την αστυνόμευση και την προσβολή των δικαιωμάτων του ανθρώπου11;
• Υπάρχει ισορροπία μεταξύ ποινικής και κοινωνικής πρόληψης ή διαπιστώνεται  ανισοκατανομή των δράσεων υπέρ της πρώτης;
 
Στο σημείο αυτό, και προσπαθώντας να δοθεί απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει να ληφθεί πρωτίστως υπόψη ότι, πριν και πάνω απ’ όλα, χρειάζεται οργάνωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η οργάνωση αυτή, που προϋποθέτει συντονισμό δράσεων και συνεργασία πολλών και διαφορετικών φορέων, δεν μπορεί να προέλθει παρά μόνο από ένα Ινστιτούτο Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Η προαναγγελθείσα όμως, εδώ και πολλά έτη, ίδρυσή του ακόμα εκκρεμεί για την ελληνική κοινωνία.
 
Τέλος, σε αντιδιαστολή με το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης του σωφρονιστικού πληθυσμού, δεν  πρέπει να παραληφθεί η σημασία της  βασικής αρχής του νομικού μας πολιτισμού, της  επιείκειας, καθώς καθιστά ‘αποδεκτή, την, πρακτικά απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία της Πολιτείας, απονομή της Δικαιοσύνης’, συντελεί  στην ουσιαστική ‘πραγμάτωσή’ της και ‘συνιστά τη μεγαλύτερη δυνατή εξατομίκευση της ποινής’12.
 
H  δυσκολία της αντεγκληματικής πολιτικής αφορά την ικανότητά της να είναι επιεικής και ταυτόχρονα αποτελεσματική, σε αντίθεση με την ευκολία (και αναποτελεσματικότητα) που εμπεριέχουν οι σύγχρονες μορφές  αυστηρότητας της.
 
Σημαντικό είναι να εξετάσει η κυβέρνηση το σύνολο της αντεγκληματικής της πολιτικής και ειδικότερα τον τομέα της πρόληψης της εγκληματικότητας και όχι να διαιωνίζει τα υψηλά επίπεδα φυλάκισης και να επιτείνει μονομερώς την αυστηροποίηση των ποινικών και δικαστικών πολιτικών.
 
Η αντεγκληματική πολιτική απαιτείται να είναι μία συνεχώς ανανεούμενη κρατική δέσμευση προστασίας του κοινωνικού συνόλου και του μεμονωμένου πολίτη απέναντι στην προσβολή των δικαιωμάτων που προκύπτουν από το έγκλημα και μία πολυεπίπεδη επανεφεύρεση  των κοινωνικών απαντήσεων σ’ αυτό13. Τελικά, είναι από αυτές τις προϋποθέσεις που οφείλει ν’ αντλεί τη νομιμοποίηση της παρέμβασής της.
 
Η επανεφεύρεση των κοινωνικών απαντήσεων όμως δεν φαίνεται να συντελείται μέσα από την ‘παλιά δοκιμασμένη συνταγή’ του κτισίματος νέων φυλακών, ειδικά όταν δεν εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο και δυναμικό πλαίσιο ορθολογικής αντιμετώπισης του εγκλήματος.
 
Τα προαναφερθέντα με αφορμή την ανακοίνωση για το κτίσιμο νέων φυλακών, ενέχουν περισσότερο χαρακτήρα προβληματισμού και  προτάσεων για μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη προσέγγιση όσο αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, έτσι ώστε να μη μένει ‘μετέωρη’ ούτε η επιστημονική γνώση ούτε το κοινωνικό όραμα της πολιτικής στη χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής14.

 
 
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 
[1] Εξάλλου,  για το ρόλο της φυλακής στην υποτροπή και τις στιγματιστικές συνέπειες της συγκεκριμένης ποινής έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες, που αποδεικνύουν τον προβληματικό της χαρακτήρα, ειδικά δε όταν η εφαρμογή της σε μία χώρα είναι εκτεταμένη, βλ. Ζαραφωνίτου, Χ. (2004) Εμπειρική Εγκληματολογία, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 229-249
[2] Garland, D. ‘The meaning of mass imprisonment’ στο Garland, D., (ed.), (2001)  Mass Imprisonment, Sage, London, σελ. 2

[3] Walmsley, R. ‘World Prison Population List’, 7th, King’s College London, International Centre for Prison Studies,  www.kcl.ac.uk/depsta/rel/icps/world-prison-pop-seventh.pdf

[4] International Center for Prison Studies ‘Prison Brief for Greece, www.kcl.ac.uk/depsta/rel/icps/worldbrief/europe_records.php?code=141

[5] Christie, N. (1994), Crime Control as Industry: Towards Gulags Western Styles, Routledge, London, σελ. 26-29

[6] Mauer, M. ‘The causes and consequence of prison growth in the United States’ στο Garland, D. (ed.) (2001), Mass Imprisonment, Sage, London

[7] Wacquant, L. (2001), Οι φυλακές της μιζέριας, (μτφ. Διαμαντάκου, Κ.) Πατάκη, Αθήνα, σελ. 130 και Albrecht, H.J. ‘Εξελίξεις στο σύγχρονο σωφρονισμό: Φυλακή και εγκλεισμός στις σύγχρονες κοινωνίες’ επίμετρο στο Χαϊδου, Α. (2002), Το σωφρονιστικό σύστημα: Ζητήματα θεωρίας και πρακτικής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 202

[8] το ίδιο

[9] Trade Unions and Prison Services in Europe, Seminar onMay 2005, Luxenburg, Discussion Document European Fedration of Public Services Union  (EPSU), www.epsu.org/IMG/pdf/discussion_document.pdf  , σελ. 4

[10] Prison Reform Trust, PRT Briefing, ‘Private Prisons: Who Profits?’, www.prisonreformtrust.org.uk

[11] Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στην αρχαία Ελλάδα, μέσω της αριστοτελικής επίδρασης, είχε επισημανθεί η σημασία της λήψης μέτρων όχι μόνο ποινικού αλλά και εξωποινικού χαρακτήρα, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Βλ. Φαρσεδάκης, Ι. (1991) Η κοινωνική αντίδραση στο έγκλημα και τα όριά της: Μερικές ιστορικές, συγκριτικές, θεωρητικές και πρακτικές επισημάνσεις,  Νομική Βιβλιοθήκη,  Αθήνα, σελ. 13-17

[12] Μαγκάκης, Γ.Α. (2004), Η σημασία της αρχής της επιείκειας για το νομικό μας πολιτισμό’, Ποινικολόγος, 2/2004, www.poinikologos.gr/arxeio/04t2e.html

[13] Delmas-Marty, Μ. (1991), Πρότυπα και τάσεις της αντεγκληματικής πολιτικής’ Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 377

[14] Κουράκης, Ν. (2006), ‘Ο μετέωρος ρόλος του Εγκληματολόγου στη χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής, www.niotho-asfalis.gr/na, σελ 1-7:6, πρώτη δημοσίευση  Ν. Ε. Κουράκη / Ν. Κουλούρη (επιμ.), (2000) Αντεγκληματική Πολιτική ΙΙ, Α. Ν. Σάκκουλας ,Αθήνα-Κομοτηνή, σελ.  157-162  Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»
“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA