της Αναστασίας Χαλκιά,
Κοινωνιολόγου, υπ. Δρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Στις 31 Οκτωβρίου 2011, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε χώρα η τελετή αναγόρευσης του Ulrich Sieber, Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η έναρξη της τελετής πραγματοποιήθηκε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Καθηγητή Μ. Τσινισιζέλη. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, o οποίος παρουσίασε το επιστημονικό και πολυσχιδές έργο του Τιμώμενου Καθηγητή U.Sieber. Αναφέρθηκαν ευσύνοπτα αλλά και περιεκτικά οι επιστημονικές του δραστηριότητες αλλά και επιστημονικό του έργο στο πεδίο του ποινικού δικαίου. Συγκεκριμένα ο Τιμώμενος, είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για το Αλλοδαπό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, Ομότιμος Καθηγητής και Ακαδημαϊκό Μέλος των Νομικών Σχολών του Πανεπιστημίου Albert Ludwig του Φράιμπουργκ και του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου. Επιπροσθέτως, είναι Σύμβουλος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Renmin του Πεκίνου και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Wuhan (Κίνα). Κατά τη διάρκεια της πλούσιας ακαδημαϊκής του καριέρας σε πολλά διεθνή και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έθεσε τις βάσεις και ανέπτυξε το καινοφανές για την εποχή του πεδίο της οικονομικής εγκληματικότητας, επιχειρώντας τη συνολική θεώρηση και μελέτη του. Ειδικότερα ανέπτυξε το τμήμα της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, όταν ακόμη η τεχνολογία των Η/Υ βρισκόταν στα πρώτα της στάδια και επεσήμανε από πολύ νωρίς τους κινδύνους που εν δυνάμει περιέχει για την τέλεση ποικίλων εγκλημάτων απορρέοντα από αυτήν. Επιπροσθέτως, καταλυτική υπήρξε η συμβολή του στη θεωρητική συστηματοποίηση του ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου. Το πλήθος των μονογραφιών και το άρθρων του αποτυπώνουν τη σημαίνουσα συνεισφορά του στο ποινικό δίκαιο και η διεθνής εμβέλειά τους καταγράφεται μέσα από τις μεταφράσεις τους σε πολλές γλώσσες.
Το ψήφισμα της Συγκλήτου και το κείμενο αναγόρευσης ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Κύριος Θ.Π. Φορτσάκης. Κατόπιν ο Κοσμήτορας ενέδυσε με την τήβεννο της Σχολής τον Καθηγητή Κύριο U.Sieber και του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα.
Ο Τιμώμενος με εμφανή συγκίνηση πήρε το λόγο (lectio doctoralis) και ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την απονομή του τίτλου, για τον οποίο συνιστά ξεχωριστή διάκριση, διότι προέρχεται από το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, στην οποία η Ευρώπη οφείλει τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Στη συνέχεια ανέλυσε τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στο δίκαιο. Η ομιλία του έδειξε ότι το κλασικό και εντός της εθνικής επικράτειας περιοριζόμενο δίκαιο δεν δύναται να αντιμετωπίσει από μόνο του τις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και γι’ αυτό στη θέση του υπεισέρχονται όλο και πιο συχνά ρυθμιστικές πράξεις διεθνών και υπερεθνικών θεσμικών φορέων καθώς και ιδιωτικών οργανισμών που δεν διαθέτουν πάντα τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τις προστατευτικές δομές του εθνικού δικαίου, τις οποίες οι πολίτες ανέπτυξαν και υπερασπίστηκαν από το Διαφωτισμό και μετά.
Η επιστήμη του δικαίου οφείλει, στο πλαίσιο αυτό να ασκήσει κριτική απέναντι στα νέα διεθνή και ιδιωτικά ρυθμιστικά συστήματα, έτσι ώστε, με σκοπό τη διατήρηση του δημοκρατικού ελέγχου και των θεμελιωδών ελευθεριών, να συμβάλλει στην ανάπτυξη θεωρητικών κατασκευών νομιμοποίησης, προτύπων εξεύρεσης λύσεων και λειτουργικών ισοδύναμων για τους κλασικούς μηχανισμούς προστασίας που είχε το εθνικό κράτος, καθώς και στην επίλυση των συγκρούσεων και των αντιφάσεων μεταξύ των αποσυγκροτημένων κανόνων των διαφορετικών εθνικών, υπερεθνικών, κρατικών και ιδιωτικών συστημάτων.