ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
EDITORIAL

Τεύχος 14 - Απρίλιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



(Αν)Αξιοπιστία των αστυνομικών στατιστικών;
Μια επισήμανση για τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


του Νέστορα Κουράκη,
Καθηγητή Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής
τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών


"There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics".

Mark Twain, Chapters from my Autobiography (1907)


Μια σοβαρή καταγγελία για τις αστυνομικές στατιστικές είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 5.3.2010 (σελ. 6): Μία γυναίκα, έχοντας υποστεί το οδυνηρό βίωμα να της αρπάξουν την τσάντα ενώ πάρκαρε το αυτοκίνητό της, μετέβη λίγο μετά στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για να αναφέρει το γεγονός και να υποβάλει μήνυση. Χρειάστηκε να περιμένει πάνω από δύο ώρες μέχρις ότου «ένας αστυνομικός από τη νυχτερινή βάρδια της πρότεινε να υπογράψει δήλωση απωλείας, προκειμένου να είναι τυπικά καλυμμένη και να πάει σπίτι της και την επομένη να επιστρέψει στο Τμήμα και να υποβάλει τη μήνυση όπως επιθυμούσε (…)». Όμως την επομένη, όταν η γυναίκα πήγε και πάλι στο Τμήμα για τη μήνυση, «προς έκπληξή της άκουσε τον αξιωματικό της πρωινής βάρδιας να της ανακοινώνει ότι δεν έχει πλέον αυτή τη δυνατότητα καθώς την παραμονή υπέγραψε δήλωση απωλείας!».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι κλοπές βαφτίζονται απώλειες…» και υπογράφεται από τον Γιάννη Σουλιώτη, επιχειρεί να δώσει μιαν εξήγηση αυτής της, αν μη τι άλλο, παραπλανητικής τακτικής των αστυνομικών. Με τη μεθόδευση δηλ. αυτήν οι αστυνομικοί όχι μόνον αποφεύγουν τη γραφειοκρατική διαδικασία που συνεπάγεται η υποβολή μιας μήνυσης, αλλά κυρίως επιτυγχάνουν να μειώνουν πλασματικά τους δείκτες εγκλήματος του τμήματός τους, εμφανίζοντας εμμέσως καλύτερες επιδόσεις στον τομέα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Την εξήγηση αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Κατερινόπουλος. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο Β.Γ. Λαμπρόπουλο (εφημ. «Το Βήμα» της 11.10.2007, σελ. Α17), «Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται είναι αναξιόπιστα και πλασματικά. Απώτερος στόχος των αξιωματικών είναι να μειώσουν τον αριθμό των αδικημάτων και να εξωραΐσουν την εικόνα της Αστυνομίας, έτσι ώστε να φανεί ότι είναι αποδοτικοί».

Υπενθυμίζεται μάλιστα στο σημείο αυτό ότι το πρόβλημα της μη καταγραφής ή μη ορθής καταγραφής των αδικημάτων άρχισε την περίοδο 1999-2000, όταν η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε θεσπίσει ορισμένους στόχους ετήσιας μείωσης της εγκληματικότητας (π.χ. κλοπών και διαρρήξεων σε ποσοστό 5%-10%) για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Έπειτα από την εντολή αυτή, η απροθυμία των αστυνομικών αρχών να καταγράφουν τα καταγγελλόμενα σ’ αυτές αδικήματα υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε τον Ιούνιο 2005 ένας διαρρήκτης της περιοχής Χανίων να ομολογήσει 27 διαρρήξεις και κλοπές, από τις οποίες ούτε μία δεν είχε καταχωρηθεί στα βιβλία συμβάντων των τοπικών αστυνομικών αρχών! (βλ. δημοσίευμα του Β.Γ. Λαμπρόπουλου στην εφημ. «Το Βήμα» της 9.6.2005, σελ. Α15, με τίτλο «Σκάνδαλο ‘αόρατων εγκλημάτων’ στην ΕΛ.ΑΣ.»). Επίσης, από εμπιστευτική έκθεση, με ημερομηνία 22.10.2007 και με υπογραφή του τότε γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής υποστράτηγου Ιωάννη Μπούτσικα, προκύπτει αφενός ότι πολλές φορές οι πολίτες προσφεύγουν στα αστυνομικά τμήματα και «αντί αρωγής και ενδιαφέροντος εισπράττουν αδιαφορία και αδράνεια», και αφετέρου ότι τα επίσημα στοιχεία που δίδονται κατά καιρούς από την ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα στην Αττική δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (βλ. εκτενές δημοσίευμα των Λίας Νεσφυγέ και Στέλιου Βραδέλη στην εφημ. «Τα Νέα» της 19.11.2007, σελ. 1, 14-15 και κύριο άρθρο στη σελ. 3).

Ενόψει των δεδομένων αυτών, εμφανίζονται εύλογες και αναμενόμενες οι ερευνητικές διαπιστώσεις των Κ.Δ. Σπινέλλη / Μ. Κρανιδιώτη (Greek Crime Statistics) και των Κ.Δ. Σπινέλλη, Α. Χάιδου και Τ. Σεράση (Victim Theory and Research in Greece), στο C.D. Spinellis, Crime in Greece in Perspective, A.N. Σάκκουλας, 1997, αντιστοίχως 45-62, ιδίως 57 και 197-228, ιδίως 220, του Βασ. Χ. Καρύδη (Η αθέατη εγκληματικότητα. Εθνική Θυματολογική Έρευνα, Α.Ν. Σάκκουλας, σειρά Εγκληματο-Λογικά, αρ. 28, 2004, σελ. 128) και των Αντ. Μαγγανά, Γρ. Λάζου και Θεανώς Μανουδάκη («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 1.2.2009, σελ. 49, δημοσίευμα της Νάντιας Βασιλειάδου με τίτλο «Μιλούν σε φίλους, αλλά όχι στην αστυνομία»), ότι: Μόλις 38,98% των αδικημάτων καταγγέλλονται στην αστυνομία (έρευνα Μαγγανά) και ότι σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνονται οι ειδικότερες καταγγελίες πολιτών για ληστείες και προσωπικές κλοπές, δηλ. αντιστοίχως 41,8% και 40,3% (έρευνα Καρύδη – πρβλ. αναλυτικότερα Ν.Ε. Κουράκη, Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων, Α.Ν. Σάκκουλας 2004, σελ. 190).

Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι πολίτες, διαπιστώνοντας πως η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την όποια καταγγελία τους ελλείψει αποδείξεων ή και λόγω ανεπάρκειας στη λειτουργία της, αποφεύγουν να γνωστοποιούν τα εις βάρος τους αδικήματα, θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν απλώς χάσιμο χρόνου (πρβλ. Β.Χ. Καρύδη, όπ.π., σελ. 133 επ.).

Όμως συνεπεία αυτής της κατάστασης, οι αστυνομικές στατιστικές καταντούν αναξιόπιστες, καθώς απεικονίζουν μόνον ένα μικρό μέρος των διαπραττομένων αδικημάτων, κάτι σαν την κορυφή του παγόβουνου, και δυσχεραίνουν έτσι ουσιωδώς τόσο την ακριβή διάγνωση του προβλήματος της εγκληματικότητας, όσο και τη συνακόλουθη αποτελεσματική αντιμετώπισή του.  Καιρός είναι λοιπόν, μαζί με τις Εθνικές Στατιστικές για την οικονομική κατάσταση της χώρας, να αποκτήσουν επιτέλους αξιοπιστία και οι αστυνομικές μας στατιστικές, ιδίως δε να εγκαταλειφθούν τα τερτίπια της «δημιουργικής λογιστικής», που δεν ωφελούν κανέναν και αποτελούν απλώς στρουθοκαμηλισμό.


Υ.Γ. Να σημειώσουμε εδώ, με αυτή την ευκαιρία, ότι στοιχεία για τις αστυνομικές στατιστικές περιέχονται στην έντυπη "Στατιστική Επετηρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας" κάθε έτους (επίσης, περιληπτικά, στην ιστοσελίδα www.astynomia.gr>στατιστικά στοιχεία), καθώς και στις σχετικές στήλες της "Στατιστικής της Δικαιοσύνης", που εκδίδει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (σε έντυπη μορφή έως το 1996 και σε ηλεκτρονική www.statistics.gr καθώς και e-mail για πληροφόρηση: data.dissem@statistics.gr).


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA