ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 12 - Νοέμβριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διημερίδα με θέμα: "Εμπορία Ανθρώπων: παράγοντες και επιπτώσεις"
Πορίσματα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ΑΓΙΣ για τη ζήτηση στη σωματεμπορία



της Ειρήνης Μυλωνά,
τελειόφοιτης Νομικής Δ.Π.Θ., μέλος Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών

και της Αντωνίας Βοσκάκη,
φοιτήτριας Νομικής Δ.Π.Θ.



Ο Τομέας Ποινικών Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργάνωσε διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Εμπορία ανθρώπων: Παράγοντες και Επιπτώσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, το απόγευμα της 21ης και το πρωί της 22ης Οκτωβρίου 2009. Σκοπός τους Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των πορισμάτων της πρώτης διευρωπαϊκής έρευνας που εστιάζει στη σωματεμπορία από την πλευρά της ζήτησης, δηλ. από την πλευρά του πελάτη. Η έρευνα υπό τον τίτλο DeStoLi (Demand of Stolen Lives) διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού  Προγράμματος ΑΓΙΣ, ταυτόχρονα σε 4 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Βέλγιο). Για την Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε για την περιοχή της Ροδόπης από την ομάδα του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και για την Νότια Ελλάδα από το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών. Η διημερίδα προσέγγισε εκτός από την εμπορία ανθρώπων και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την μετανάστευση, μέρος της οποίας είναι και η εμπορία ανθρώπων. 

Κατά την πρώτη συνεδρία με γενικό τίτλο: "Παράνομη εισροή μεταναστών και Εμπορία Ανθρώπων με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ροδόπης," η εισηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου, Προϊσταμένη Ενημερωτικών Δράσεων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων από τη σκοπιά της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ ο Υποστράτηγος Αλέξανδρος Μπιτζής, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έκανε λόγο για τις επιπτώσεις της παράνομης εισροής μεταναστών, στην Περιφέρεια, για τις πλέον ευάλωτες ομάδες ανάμεσά τους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Ζαβός, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης εισροής μεταναστών στην Ελλάδα σχετίζοντάς το με την εμπορία ανθρώπων, έκανε αναφορά στις δράσεις του Ι.ΜΕ.ΠΟ. με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την αρωγή των θυμάτων εμπορίας, οι οποίες ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, ενώ στάθηκε και στην έννοια του «χαμογελαστού» trafficking (happy), εξέλιξη της συμπεριφοράς των εμπόρων προς τα θύματα, στα πλαίσια μιας ορθολογικής διαχείρισης του trafficking από το οργανωμένο έγκλημα, που πλέον επιχειρεί να διατηρεί την εξουσία του στα θύματα όχι τόσο με βία, όσο πλέον με την παροχή κάποιων στοιχειωδών «ελευθεριών» και μικρών αμοιβών προς αυτά.

Στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής ενότητας κινήθηκε και η εισήγηση του Λέκτορα ευρωπαϊκής πολιτικής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.,Ιωάννη Παπαγεωργίου, για τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προβλήματα από την είσοδο νέων μελών, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενδοευρωπαϊκή  μετανάστευση μετά το 1989.

Τέλος, η Μαρία Βουτσίνου, ειδική επιστήμων στον Συνήγορο του Πολίτη, στην εισήγησή της με τίτλο «Νομικά ζητήματα στην πράξη σχετικά με θύματα εμπορίας ανθρώπων» παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων και τις ελλείψεις που αυτό παρουσιάζει, ενώ παράλληλα ανέδειξε τα προβλήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφορών που έχουν υποβάλει θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Στη δεύτερη συνεδρία με το γενικό τίτλο «Οι επιπτώσεις της Εμπορίας Ανθρώπων στην τοπική κοινωνία», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  ΑΓΙΣ.

Το τμήμα της έρευνας που αφορούσε το Δ.Π.Θ. παρουσίασαν ο Κώστας Κοσμάτος, ειδικός επιστήμων της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. και οι Δικηγόροι Θεσσαλονίκης και μέλη του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών Χρήστος Λαμπάκης και Γιώργος Σάρλης. Οι εισηγητές παρουσίασαν το προφίλ των ερωτώμενων πελατών, οι οποίοι ήταν χριστιανοί και μουσουλμάνοι (στην πλειοψηφία τους χριστιανοί) και κατά μέσο όρο σχετικά καλής οικονομικής κατάστασης. Επίσης αναφέρθηκε η συχνότητα των επισκέψεων των ερωτώμενων στους χώρους προσφοράς των εν λόγω υπηρεσιών, η αντίληψή τους ως προς τους υπόλοιπους πελάτες, αλλά και το προφίλ των εξαναγκασμένων γυναικών, ο τρόπος εισόδου τους στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γνώση των ερωτηθέντων πελατών για το φαινόμενο του trafficking, ο εντοπισμός των χαρακτηριστικών του (εξαναγκασμός, εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης του θύματος), η γνώση της νομοθεσίας και ιδιαίτερα της ποινικοποίησης της συμπεριφοράς του πελάτη, ζήτημα για το οποίο όπως αναφέρθηκε σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι δήλωσαν άγνοια. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στη διαδικασία, την οργάνωση και τις δομές των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες εφαρμόζουν κατά κόρων τη μέθοδο του carrousel, δηλ. της μετακίνησης των θυμάτων συχνά από περιοχή σε περιοχή, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και αξιοποιώντας την πρακτική αυτή ως δικλείδα ασφαλείας για τους προαγωγούς. Τα χαρακτηριστικά των χώρων προσφοράς των υπηρεσιών των θυμάτων (bars), ο ρόλος της αστυνομίας και οι λόγοι προτίμησης των εξαναγκασμένων γυναικών από τους πελάτες ήταν επίσης αντικείμενα που πραγματεύτηκε η έρευνα και παρουσιάστηκαν από τα μέλη του Εργαστηρίου.

Τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος ΑΓΙΣ παρουσίασαν στην εισήγησή τους και ο κ. Αντώνιος Παπαντωνίου, Διευθυντής του ΚΣΠΜ, Συντονιστής όλης της έρευνας και η κα Μαρία Παπαντωνίου-Φραγκούλη, ερευνήτρια του ΚΣΠΜ. Οι εισηγητές ανέφεραν το στόχο του προγράμματος, τον εντοπισμό και την ανάδειξη των εθνικών και περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων και την σύνθεση μιας γενικότερης εικόνας για τις συμμετέχουσες χώρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα ως προς την αντίληψη του πελάτη για το trafficking, καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι περισσότεροι ταυτίζουν το trafficking με την κλασική πορνεία, αλλά και η αναφορά της περιγραφής που έδωσε πελάτης, που κατάφερε να συνοψίσει την κατάσταση λέγοντας ότι οι κοπέλες είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης, γεγονός που για να γίνει κατανοητό πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια ενός ολόκληρου συστήματος που περιλαμβάνει τον κομμουνισμό, τον καπιταλισμό, τον trafficker και τον πελάτη.

Εν συνεχεία η κα Αντωνία Ανδρεάκου, Αστυνομικός Διευθυντής, επικεφαλής της ομάδας anti-trafficking του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην διαχείριση των υποθέσεων trafficking από την ΕΛΑΣ και την κοινή δράση με τη Europol, ενώ παρουσίασε το modus operandi των δραστών.

Το διεθνές νομικό πλαίσιο για την εμπορία ανθρώπων σε σχέση με το πρόγραμμα ΑΓΙΣ  παρουσίασε στην εισήγησή της η εκλ. Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. Αθανασία Συκιώτου. Η εισηγήτρια, μετά την αναφορά των σημαντικών προβλέψεων που έχουν υιοθετηθεί σε διεθνές επίπεδο, επεσήμανε τις ελλείψεις που εντοπίζονται στα σχετικά διεθνή κείμενα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μη κύρωση των συμβάσεων από πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με συνέπεια την μη ενοποίηση του ορίου σεξουαλικής ενηλικίωσης για την προστασία των παιδιών, τη μη υιοθέτηση κυρώσεων για τα εμπλεκόμενα νομικά πρόσωπα και την έλλειψη ομοιόμορφων ρυθμίσεων διεθνούς δωσιδικίας για την τιμωρία των δραστών στο εξωτερικό. Παράλληλα επισημάνθηκε ο περιορισμός του Πρωτοκόλλου του Παλέρμο στο οργανωμένο και διακρατικό έγκλημα, η περιορισμένη εδαφική εμβέλεια των κειμένων της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, και η απαίτηση από τα θύματα για συνεργασία με τοις αρχές ως προϋπόθεση για την προστασία και την αρωγή τους.

Η εισήγηση της Αντιεισαγγελέως Εφετών Αθηνών κας Μαρίας Μαλλούχου, πραγματεύτηκε το ζήτημα της διαδικασίας αναγνώρισης της ιδιότητας του θύματος εμπορίας ανθρώπων, θέτοντας τα κριτήρια αναγνώρισης των θυμάτων από τον δικαστή. Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. Στυλιανός Παπαγεωργίου-Γονατάς παρουσίασε έναν προβληματισμό γύρω από το χειρισμό υποθέσεων σωματεμπόρων και θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ενώ κατά τη συζήτηση σε παρατήρησή του όσον αφορά τη διακρίβωση της ταυτότητας του θύματος και την τυχόν αναγνώριση τεκμηρίων, η κυρία Μαλλούχου διευκρίνισε σαφώς τη μη αναγνώριση τεκμηρίων στη συγκεκριμένη διαδικασία και την αναγκαιότητα της in concreto κρίσης του δικαστή σε κάθε εξατομικευμένη περίπτωση.

Τέλος, το τμήμα του ερευνητικού προγράμματος που αφορά τις επιπτώσεις της εμπορίας ανθρώπων στην τοπική κοινωνία και ιδίως στις σχέσεις των δύο φύλων και στην οικογένεια, παρουσίασε στην εισήγησή της η Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., δικηγόρος Ροδόπης και δημοσιογράφος Βάσω Θεολόγη. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο φύλων, η εισηγήτρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέση της συζύγου, χριστιανής και μουσουλμάνας, που πολλές φορές αντιμέτωπη με τις οικονομικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της παραμέλησης ή και του διαζυγίου οδηγείται στη χρήση ψυχοφαρμάκων. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην άνθιση μιας ιδιότυπης οικονομίας που βασίζεται στο trafficking, αλλά και στην στοχευμένη παρουσίαση των γυναικών θυμάτων trafficking από τα Μ.Μ.Ε. ως επικίνδυνων για την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα την έξαρση ρατσιστικών αντιδράσεων, αλλά και στο ρόλο της Αστυνομίας, με τις εντατικοποιημένες παρεμβάσεις της οποίας από το 2000 που μείωσαν τον αριθμό των μπαρς σε 5 στο Ν. Ροδόπης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τέθηκαν σημαντικοί προβληματισμοί για το ζήτημα της Εμπορίας Ανθρώπων, το οποίο παρά τις όποιες νομοθετικές ή άλλες προσπάθειες αντιμετώπισής του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο συνεχίζει να ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα, με αυξητικές  τάσεις παγκοσμίως, ενώ η σύνδεσή του με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης καθώς και η σύνθεση των απόψεων διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων, μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα προς τη λύση του προβλήματος.




Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA