ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 11 - Ιούνιος 2009  
Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής Σχολείου ΕΚΚΝΑ

"Την επόμενη δεκαετία δε θα υπάρχει φυλακή στην Ελλάδα που να μην έχει σχολείο".

διαβάστε περισσότερα...
Αναστοχαζόμενοι τον Κώδικα Δεοντολογίας Εγκληματολόγων

Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη
Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας
Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ
 
Επανερχόμαστε (βλ. theartofcrime, τεύχος 10) στη συζήτηση για τον Κώδικα Δεοντολογίας Εγκληματολόγων για δύο βασικούς  λόγους. Πρώτον γιατί επιθυμούμε να έχουμε μια διαδραστική, μέσω του the art of crime, επικοινωνία με τους αναγνώστες μας αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη ενός τέτοιου Κώδικα. Και δεύτερον γιατί άλλα  επαγγέλματα, περισσότερο ή λιγότερο συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της εγκληματολογίας έχουν ήδη τους δικούς τους δεοντολογικούς κανόνες.
 
διαβάστε περισσότερα...

“Ποια η γνώμη σας για την αυστηρότερη τιμωρία δραστών που φορούν κουκούλα;”

Το ζήτημα αν η χρήση της κουκούλας από τον δράστη συγκεκριμένων εγκλημάτων κατά την τέλεσή τους πρέπει να αποτελέσει επιβαρυντική περίσταση (σύμφωνα με την εγχώρια νομοθετική-πολιτική συζήτηση) ή ιδιώνυμο έγκλημα (κατά το παράδειγμα της Γαλλίας) απασχόλησε και απασχολεί τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Οι δικές σας απόψεις βρίσκουν χώρο έκφρασης...

διαβάστε περισσότερα...

Louk Hulsman (1923-2009)
 
Ο Louk Hulsman γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1923, στην πόλη Kerkrade της Ολλανδίας. Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, θέτει ως κεντρικούς του στόχους την ανάπτυξη ενός προγράμματος νομικών σπουδών, βασιζόμενο στη διεπιστημονικότητα και στην έρευνα, προκρίνοντας την ισότητα στη συνεργασία καθηγητών και φοιτητών.

Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της ιδέας του ποινικού καταργητισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα με θέμα: "Εμπορία Ανθρώπων - Παράγοντες και Επιπτώσεις"...

... διοργανώνεται από τον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2009 ...

 
Συνέδριο με θέμα:
"Ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη" ...


... διοργανώνεται προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή κ. Στέργιου Αλεξιάδη στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2009 ...

 
5ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα:
"Ειδικές (παρα)δικονομικές ρυθμίσεις: Εκσυγχρονισμός ή αποσάθρωση της ποινικής διαδικασίας;"


... διοργανώνεται στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2009 στο Μέγαρο ΟΛΠ στον Πειραιά ...

 
Μορφές σχολικής βίας και δυνατότητες αντιμετώπισής της


του Νέστορα Κουράκη
Καθηγητή Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Ε.Κ.Π.Α.

Ο Καθηγητής στην παρούσα μελέτη ασχολείται με συμπεριφορές ανηλίκων στο σχολικό περιβάλλον που ασφαλώς εκφεύγουν από το πλαίσιο της «φυσιολογικής» σχολικής βίας και που αποκαλύπτουν ένα βαθύτερο πυρήνα προσωπικότητας ...


διαβάστε περισσότερα...
Επιθετικότητα και βία στα σχολεία: στρατηγικές αντιμετώπισης

Τα αυξανόμενα προβλήματα συμπεριφοράς, η επιθετικότητα, η βία, φαινόμενα που ενδεχομένως να συνδέονται και με παραβατικές συμπεριφορές αποτελούν μια ανησυχητική πραγματικότητα στο σύγχρονο σχολικό τοπίο.

Ο Αναστάσιος Ματσόπουλος (Ph.D.), Σχολικός Ψυχολόγος με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και Μόν. Επίκ. Καθηγητής Σχολικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προτείνει στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινόμένου.

διαβάστε περισσότερα...

 
 
Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Ε.Ε.Π.Π.: "Σας γνωστοποιούμε την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού επιστημονικού σωματείου με την επωνυμία Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.), σύμφωνα με την υπ.’ αριθμ. 2539/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών..."

διαβάστε περισσότερα...
 
 
Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας με θέμα:
«Η Εγκληματολογία απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις»

 
Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαΐου διεξήχθη στο Μέγαρο Θεοχαράκη στην Αθήνα επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Εγκληματολογία απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις», με αφορμή την 30η επέτειο ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Η εκδήλωση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν υψηλού επιπέδου, η δε συμμετοχή του κοινού ήταν αξιοσημείωτη.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Κύκλος προβολής κινηματογραφικών ταινιών
 
To Εργαστήριο  Π. & Ε. Ε. με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Ν. Κουράκη και  αναπλ. Διευθύντρια την Ομότιμη Καθηγήτρια. κα. Κ. Σπινέλλη σε συνεργασία με τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την Καθηγήτρια κα. Χ. Ζαραφωνίτου και το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου και τον Καθηγητή ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Χ. Τσουραμάνη υλοποίησε το ακαδημαϊκό έτος που διανύσαμε σεμιναριακό κύκλο προβολής κινηματογραφικών ταινιών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος σε δύο μέρη...
 
διαβάστε περισσότερα...

Επιστημονικό Συνέδριο με θεμα:
«Ποινικό σύστημα και σωφρονιστικά μέτρα για τοξικοεξαρτημένα άτομα. Η Ελληνική και διεθνής εμπειρία»


... διοργανώθηκε από το ΚΕ.Θ.Ε.Α. σε συνεργασία με το τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Αμφιθέατρο της Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης, το απόγευμα της 31ης Μαρτίου και το πρωινό της 1ης Απριλίου 2009 ...

διαβάστε περισσότερα...
 

«Έγκλημα και πολιτισμός»
6ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Η πολιτισμική διάσταση της διαφθοράς - η σημασία των κοινωνικών αντιλήψεων για την πρόληψή της" ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2006 και τελειώνει τον Ιούλιο 2009. Στόχος του προγράμματος είναι η συγκριτική μελέτη των αντιλήψεων για τη διαφθορά μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για την ασφάλεια των ηλικιωμένων

 
Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.


 
Επικαλούμενοι τις ευθύνες των νεότερων απέναντι στους μεγαλύτερους συγγενείς τους ή και απευθυνόμενοι στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ελπίζοντας ότι κάποιοι απ΄ αυτούς είναι ενδεχομένως χρήστες του internet, παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία τους ...

διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΟΧΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
 
 
  • «Είμαι ένα μεγάλο κτήνος, αφού κατάφεραν τα χέρια μου με απάνθρωπο τρόπο να κάνουν αυτό που έκαναν. Για μένα δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε σωτηρία ούτε λύπηση, μόνο βασανισμός μέχρι να πεθάνω»
  • «Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου με τον οποίο σκοτώσατε το Νίκο. Πληρώνω το γεγονός ότι δεν σε μαρτύρησα και βρίσκομαι στη φυλακή αν και είμαι αθώος»
  • «Ο Μανώλης για μένα και για τα παιδιά μου είναι αθώος. Δύο αθώες ψυχές βρίσκονται στο χώμα και οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι»

Οι παραπάνω φράσεις συνιστούν μερικές μόνο από τις πολλές αντι-φάσεις της υπόθεσης της δολοφονίας του μικρού Νίκου Δουρή, η οποία βγήκε στο φως στις 31 Δεκεμβρίου 1993 κι έκανε σκόνη και θρύψαλλα το εορταστικό κλίμα εκείνης της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα.

διαβάστε περισσότερα...Η ροκ σκηνή στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄90


Ο κοινωνιολόγος - Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Ανδρέας Αλμπάνης πρωτοτυπεί και παραθέτει ορισμένες σκέψεις αναφορικά με τη μελέτη της Ροκ Σκηνής στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 κι ειδικότερα επικεντρώνεται στην υπόθεση της Μετάβασης από την Παρεκκλίνουσα Συμπεριφορά στην Εγκληματική Πράξη.
 
Το κείμενο που ακολουθεί αποτέλεσε την εισήγησή του συγγραφέα στο Συμπόσιο Ελλήνων Εγκληματολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι τον Μάιο του 2009.

 

διαβάστε περισσότερα...
Η περιέργεια σκοτώνει...
 
 
Η στήλη "εκ των έσω" εκπληρώνει σε αυτό το τεύχος την ιδέα βάσει της οποίας δημιουργήθηκε: να φιλοξενεί κείμενο εγκλείστου. Ο Α.Κ., 17 ετών, έγκλειστος στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα γράφει ... : 

"Θα προσπαθήσω με μια συνοπτική αφήγηση να περιγράψω πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και βρέθηκα στη φυλακή για εμπόριο ναρκωτικών. ... "
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA