Κατά τη διάρκεια του έτους 2007 και στο πλαίσιο των εργασιών του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκροτήθηκε μια ερευνητική ομάδα από μεταπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους της Εγκληματολογίας με σκοπό τη διερεύνηση και καταγραφή των προγραμμάτων στις εγκληματολογικές επιστήμες, και δη των μεταπτυχιακών, σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης, καθώς και επιλεγμένων προγραμμάτων των ΗΠΑ και του Καναδά.
Οι λόγοι για το εγχείρημα αυτό ήσαν πολλοί. Καταρχάς θέλαμε να διαπιστώσουμε το επίπεδο και τις κατευθύνσεις της ανάπτυξης της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου σήμερα, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν χρηστικό οδηγό σπουδών σε φοιτητές Νομικής και ευρύτερα Κοινωνικών Επιστημών που ενδιαφέρονται για σχετικές σπουδές στο εξωτερικό. Από την άλλη, θέλαμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και να διευρύνουμε τους δεσμούς των Ελλήνων εγκληματολόγων και των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων με τις σχολές αυτές του εξωτερικού. Έτσι, από ευρωπαϊκής πλευράς, η έμφαση δόθηκε στη Δυτική Ευρώπη και η έρευνα επικεντρώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ περιελήφθησαν εξίσου Νομικές Σχολές, Σχολές Κοινωνιολογίας και ευρύτερα Κοινωνικών Επιστημών, Ψυχολογίας, ακόμη και Επαγγελμάτων Υγείας καθώς και εξειδικευμένα Ινστιτούτα που προσφέρουν αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ως πηγές για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν έντυποι οδηγοί σπουδών των Πανεπιστημίων, κυρίως, όμως, η αναζήτηση έγινε μέσω διαδικτύου, ώστε να εξασφαλισθεί η επικαιρότητα της πληροφορίας και να είναι ευχερής και η παραπομπή του χρήστη της πληροφορίας στην πηγή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά πανεπιστήμιο, σχολή και τμήμα και ταυτόχρονα μέσω αναζήτησης της ξενόγλωσσης ορολογίας που συνήθως εμπεριέχεται στους σχετικούς μεταπτυχιακούς τίτλους και κατά την επιστημονική παράδοση των χωρών. Κατεγράφησαν, με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, το πρόγραμμα σπουδών, οι ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις εγγραφής και σημαντικές πρακτικές πληροφορίες.
Μέσα από την έρευνα, που αποτυπώνεται σε ένα κείμενο 610 σελίδων, αναδεικνύεται το πανόραμα των εγκληματολογικών επιστημών και μάλιστα σε μεταπτυχιακό επίπεδο εξειδίκευσης και εμβάθυνσης. Τα προγράμματα σπουδών χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα όσον αφορά τα επιμέρους πεδία που συντίθενται, ώστε να κατανοηθεί η πολυπλοκότητα της μελέτης του εγκληματικού φαινομένου και η κοινωνική αντίδραση σε αυτό. Επιβεβαιώνεται, γενικά, η διατήρηση κάποιων παλαιών τάσεων στον κλάδο και στη διδασκαλία, όπως είναι η επικράτηση της νομικής, της ψυχιατρικής ή της κοινωνιολογικής προσέγγισης, ανάλογα με την επιστημονική παράδοση της κάθε χώρας, αλλά αναδεικνύονται και νέες τάσεις, που απασχολούν την εγκληματολογική σκέψη και την αντεγκληματική πολιτική και αφορούν σε ειδικά πεδία όπως π.χ. στο οργανωμένο έγκλημα, την έμφυλη βία, την προβληματική της ασφάλειας στην παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης κ.λπ.
Ο Οδηγός είναι ενημερωμένος για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.