ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 15 - Ιούνιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
"Ποινική Δικαιοσύνη και Σωφρονιστικό Σύστημα"
της Γεωργίας Τζίφα,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθήνας
 
Στις 16 Απριλίου 2010 διοργανώθηκε από τη Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Νομικής, στο κτήριο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ποινική Δικαιοσύνη και Σωφρονιστικό Σύστημα». Της εκδήλωσης  προήδρευσε ο καθηγητής  κ. Α. Δημητρόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής της Αθήνας, ενώ σε αυτήν έλαβαν μέρος καθηγητές Νομικής, ποινικολόγοι, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων απεξάρτησης και συμπαράστασης κρατουμένων.

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τους ομιλητές, ο προεδρεύων κ. Α. Δημητρόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου  στο Νομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ έδωσε τον λόγο στον κ. Λ. Κοτσαλή, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο ίδιο Τμήμα. Ο κ. Κοτσαλής, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την επιλογή ενός, όπως  τόνισε «διαχρονικά επίκαιρου θέματος» , με το οποίο ωστόσο η κοινωνία μας ασχολείται συνήθως σε περιόδους κρίσεων και μόνο, ανέφερε τα τρία βασικότερα θέματα με τα οποία επρόκειτο να ασχοληθεί στην ομιλία του: Τη νομική βάση και τη συστηματική θέση του σωφρονιστικού δικαίου, την εξέλιξή του και τη δημιουργία του σωφρονιστικού κώδικα καθώς και την αποστολή και τους στόχους του σωφρονιστικού δικαίου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, νομική βάση του σωφρονιστικού δικαίου στη χώρα μας είναι ο Σωφρονιστικός Κώδικας και οι τροποποιήσεις του, από το 1974 και εξής. Η συστηματική του βάση προσεγγίζεται βάσει της θεωρίας των τριών πυλώνων: Αφού ο νόμος είναι που απειλεί την ποινή για κάποιο έγκλημα, ο δικαστής  που την καταγιγνώσκει και η Πολιτεία  που την επιβάλει, γίνεται κατανοητό πως το σωφρονιστικό δίκαιο εντάσσεται συστηματικά στον τρίτο πυλώνα. Στον εν λόγω πυλώνα, όπως τόνισε ο ομιλητής,  η ποινική μεταχείριση εξατομικεύεται – ή τουλάχιστον, η εξατομίκευση της θα πρέπει να τίθεται ως στόχος- και ειδικό βάρος αποκτά πλέον,  σε αντίθεση μάλιστα με τους δύο προγενέστερους πυλώνες, η ειδική πρόληψη.

Εξετάζοντας την εξέλιξη του σωφρονιστικού δικαίου και τη δημιουργία των σωφρονιστικών νόμων, ο κ. Κοτσαλής έθιξε, κατ’ αρχάς,  το θέμα της διάστασης μεταξύ των σωφρονιστικών αναγκών κάθε εποχής και της αντίστοιχης έλλειψης προσωπικού και μέσων. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία δεν παρέχει επαρκείς πόρους για τον σκοπό αυτόν, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο σωφρονισμός των καταδικασθέντων. Όσον αφορά στον ελληνικό Σωφρονιστικό Κώδικα,  ο κ. Κοτσαλής τον χαρακτήρισε ως «καλή βάση για περαιτέρω εξελίξεις στο χώρο του σωφρονιστικού δικαίου» μιας και αποτελεί παράδειγμα πλουραλιστικής αποτύπωσης απόψεων και κατευθύνσεων στο ίδιο κείμενο. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στο θέμα της επανακοινωνικοποίησης των αποφυλακισθέντων, το οποίο ρυθμίζεται με σαφήνεια στον ποινικό κώδικα. Η Πολιτεία, υπογράμμισε, δε θα πρέπει να ξεχνά όποιον μπαίνει στη φυλακή (ούτε και τον ισοβίτη ακόμα), διότι οι αποφυλακισθέντες που δεν έχουν καμία ελπίδα γρήγορα επιστρέφουν στον παλιό τους τρόπο ζωής.

Τέλος, ο κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε στους στόχους τους οποίους θα πρέπει να επιδιώκει το σωφρονιστικό δίκαιο, καθώς και στα σημαντικότερα ζητήματα που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν: Μεταξύ αυτών, η δημιουργία ενιαίας νομικής βάσης για το σωφρονισμό καθώς και η επίλυση των σχετικών με το προσωπικό των φυλακών προβλημάτων. Από τους επιδιωκτέους στόχους, ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Κοτσαλής στην εξατομίκευση της σωφρονιστικής μεταχείρισης μέσω ρυθμίσεων όπως η θέσπιση και η ενίσχυση των προγραμμάτων εργασίας και των ψυχαγωγικών προγραμμάτων εντός των φυλακών, η χορήγηση αδειών, και η διατήρηση επαφής του κρατούμενου με τους συγγενείς του καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισης ή της κάθειρξης.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Φ. Σπυρόπουλος, ποινικολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου-Εγκληματολογίας Τμήματος Νομικής Αθήνας, ο οποίος ασχολήθηκε με το ζήτημα της αποζημίωσης των παρανόμως κρατηθέντων: Ανέφερε πως σχετικές διατάξεις υπάρχουν από το 1931, ωστόσο, ως το 2001 δε γνώριζαν καμία σχεδόν εφαρμογή. Το 2001 τροποποιήθηκαν, χωρίς όμως αυτό να σημάνει και την εξάλειψη των προβλημάτων. Οι εν λόγω διατάξεις εξακολουθούν  να χαρακτηρίζονται από ασάφεια και πολυπλοκότητα, ενώ εξακολουθούν να αφορούν στους «αδίκως κρατηθέντες». Όπως όμως αναρωτήθηκε και ο ομιλητής, πόσοι δικαστές θα χαρακτήριζαν «άδικη» μία απόφαση συναδέλφου τους; Βήμα προς την επίλυση των σχετικών προβλημάτων θα αποτελούσε, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 30 ευρώ την ημέρα και η θεώρηση της χρηματικής αυτής αποκατάστασης αποκλειστικά ως «επανόρθωσης» υπό το πρίσμα του 5 παρ. 5 της ΕΣΔΑ, η αποσύνδεσή της δηλαδή από την αστικής προέλευσης έννοια της αποζημίωσης. Για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων απαιτείται όμως, όπως υπογράμμισε και ο ομιλητής, «θάρρος, τόσο από τον νομοθέτη όσο και από τους δικαστές».
 


Ακολούθησε εισήγηση του κ. Ιωαννίδη, δικηγόρου, ο οποίος παρουσίασε το έργο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Το ΚΕΘΕΑ το οποίο λειτουργεί, ειδικότερα, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας  προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, δίνοντας έμφαση τόσο στη πρωτογενή πρόληψη όσο και στη θεραπεία. Μέρος της αντιμετώπισης αυτής αποτελεί και η παροχή νομικής στήριξης σε όσα μέλη το επιθυμούν. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης, μία από τις κυριότερες συνέπειες της εμπλοκής με τις ναρκωτικές ουσίες είναι και η ανάπτυξη παραβατικής συμπεριφοράς. Η κοινωνική επανένταξη, συνεπώς, ενός πρώην εξαρτημένου ατόμου δεν μπορεί να είναι επιτυχής εάν δε συνοδευθεί και από την «εκκαθάριση» των όποιων ποινικών του εκκρεμοτήτων, κατά κύριο λόγο εκείνων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη θεραπευτική του πορεία.

Ο κ. Ιωαννίδης, εν συνεχεία, εξέθεσε σύντομα τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ,  τονίζοντας πως,  5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, τα 2/3 από όσους συμμετείχαν σε αυτά απείχαν από τα ναρκωτικά, από παραβατική συμπεριφορά ενώ, παράλληλα, είχαν επανενταχθεί κοινωνικά.  Τέλος, επεσήμανε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών και της παραβατικότητας είναι πολυσύνθετο, πως μόνο με μία ολοκληρωμένη και συνολική προσέγγιση εκ μέρους της Πολιτείας μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς και πως έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και τις κοινωνικές παρεμβάσεις.  Ο ποινικός σωφρονισμός, όπως τόνισε, πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μέσο, εκείνο στο οποίο καταφεύγουμε αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα.

Το έργο του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» παρουσίασε η κα. Π. Εικοσιπεντάρχου, ψυχολόγος.  Η κα. Εικοσιπεντάρχου, ειδικότερα, ξεκίνησε την εισήγησή της θέτοντας ένα καίριο ερώτημα: «Μιλάμε για σωφρονισμό. Ποιοι όμως από εμάς είναι οι «σώφρονες» που έχουν το δικαίωμα να «σωφρονίσουν» τους άλλους»; Η ομιλήτρια τόνισε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κρατούμενοι, ακόμα και πριν τον εγκλεισμό τους στη φυλακή,  είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην οποία εν πολλοίς οφείλεται η ανάπτυξη παραβατικής συμπεριφοράς. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «μιλάμε για κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης δεν έχει προηγηθεί καν η ένταξή τους στην κοινωνία». Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ψυχολογική στήριξη των κρατουμένων (αλλά και των οικογενειών τους) ώστε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους, απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να προβούν, στο μέλλον, σε ορθές επιλογές. Εκτός αυτών, ο Σύλλογος στηρίζει και υλικά τους κρατούμενους με την παροχή, μεταξύ άλλων, ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, καθαριστικών, δωρεάν νομικής βοήθειας αλλά και βιβλίων, μουσικών οργάνων, υλικών εργαστηρίων κ.α.      

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο προεδρεύων κ. Α. Δημητρόπουλος, ο οποίος εξέτασε το ζήτημα της εφαρμογής των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων στις ειδικές κυριαρχικές σχέσεις, ειδικότερα, στην περίπτωση των κρατουμένων στη φυλακή. Συγκεκριμένα, εξήγησε  πως, σύμφωνα με την αρχή της βασικής ισχύος των δικαιωμάτων, τα δικαιώματα εφαρμόζονται και στις μερικότερες/ειδικές κυριαρχικές σχέσεις, με διαφορετική βέβαια έκταση. Η έκτασή τους αυτή μπορεί να οριοθετηθεί με βάση τη θεωρία της θεσμικής εφαρμογής των συνταγματικών δικαιωμάτων, της λήψης δηλαδή υπ’ όψιν, κατά την εφαρμογή ενός δικαιώματος, του θεσμικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται αυτό και με το οποίο αυτό συνδέεται αιτιωδώς και της ανάλογης προσαρμογής του.  Μπορεί δηλαδή να περιοριστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω, το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των κρατουμένων, όχι όμως, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, η ανθρώπινη αξία, το δικαίωμα επικοινωνίας τόσο με την οικογένεια/συγγενείς όσο και με τον έξω κόσμο (πχ μέσω των ΜΜΕ) καθώς και όλα τα δικαιώματα που ανάγονται στην πνευματική υπόσταση του ανθρώπου.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, η οποία περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα θέματα των ιδιωτικών φυλακών, της χρηματικής επανόρθωσης για τους αδίκως κρατηθέντες, της θανατικής ποινής και της έμπρακτης συμπαράστασης σε κρατούμενους.                     
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA