• ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • Editorial
    • Συνέντευξη
    • Μελέτες
    • Art & Crime
    • Notitiae Criminalis
    • Έγκλημα & Επιστήμες
    • Εκ των έσω
    • Νομοθεσία
    • Νομολογία
    • Με άποψη
    • Πορτραίτα
    • Βιβλιοπαρουσίαση
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΤΕΥΧΗ
    • ΝΕΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
    • ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
The Art of Crime
The Art of Crime
  • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • Editorial
    • Συνέντευξη
    • Μελέτες
    • Art & Crime
    • Notitiae Criminalis
    • Έγκλημα & Επιστήμες
    • Εκ των έσω
    • Νομοθεσία
    • Νομολογία
    • Με άποψη
    • Πορτραίτα
    • Βιβλιοπαρουσίαση
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΤΕΥΧΗ
    • ΝΕΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
    • ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
  • The Art of Crime Mag

Notitiae Criminalis

ΗΠΑ: Ατυχήματα με αυτοοδηγούμενα
(self-driving) οχήματα

Μαΐ 2018

Print Friendly, PDF & EmailΕκτύπωση

ΗΠΑ: Ατυχήματα με αυτοοδηγούμενα (self-driving) οχήματα

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο (2018) στο επίκεντρο της αμερικανικής ειδησεογραφίας βρέθηκαν ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν οχήματα με λογισμικό αυτόνομης πλοήγησης (autopilot). Στην πολιτεία της Αριζόνας προκλήθηκε –ίσως ο πρώτος- θάνατος πεζού από τα λεγόμενα αυτοοδηγούμενα (self-driving) οχήματα, δηλαδή οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να οδηγούνται από κάποιον άνθρωπο αλλά κινούνται μέσω ενός εγκατεστημένου λογισμικού αυτόνομης και αυτόματης οδήγησης. Το αυτοοδηγούμενο όχημα, στο οποίο επέβαινε βέβαια οδηγός με εποπτικό ρόλο πάνω από το τιμόνι, κατά τη διάρκεια νυκτερινής πορείας του «στον αυτόματο πιλότο» συγκρούστηκε με διερχόμενη πεζή χωρίς να προλάβει να την αποφύγει, με αποτέλεσμα το θάνατό της. Λίγες μέρες αργότερα, στην Καλιφόρνια, θύμα τροχαίου ατυχήματος με εμπλεκόμενο πάλι αυτοοδηγούμενο όχημα έπεσε ο ίδιος ο οδηγός του· κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο οδηγός του οχήματος, ενόσω το όχημα εκινείτο «στον αυτόματο πιλότο», χωρίς δηλαδή να δέχεται οποιαδήποτε εντολή από τον οδηγό, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό με αποτέλεσμα το θάνατό του. Ο οδηγός του οχήματος μπορούσε πάντως ανά πάσα στιγμή να ανακτήσει τον έλεγχο του οχήματος, αφού το εν λόγω σύστημα πλοήγησης ήταν υποστηρικτικό της συνήθους, μη αυτόνομης οδήγησης. Την μη σωστή λειτουργία του συστήματος «αυτόματου πιλότου» επικαλέστηκε προσφάτως οδηγός, επίσης στην Καλιφόρνια, κατά την πρόσκρουσή του σε σταθμευμένο αστυνομικό όχημα. Τέτοια ατυχήματα δεν αποτελούν βέβαια πρωτοφανή περιστατικά στις Η.Π.Α., αφού ήδη από τον Μάιο του 2016 οδηγός αντίστοιχου αυτοοδηγούμενου, ημιαυτόνομου οχήματος έχασε την ζωή του σε σύγκρουση με φορτηγό στη Φλόριντα· το λογισμικό του συγκεκριμένου οχήματος δεν αναγνώρισε το διερχόμενο φορτηγό με αποτέλεσμα τη σύγκρουση των οχημάτων.


Η κυκλοφορία οχημάτων με εγκατεστημένο λογισμικό (πλήρους/μερικής) αυτόνομης και αυτόματης πλοήγησης δεν αποτελούν σπάνιο, πολλώ μάλλον εξωπραγματικό φαινόμενο στους δρόμους ορισμένων αμερικανικών πολιτειών. Στη δε πολιτεία της Αριζόνας, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εκατοντάδες τέτοια οχήματα κυκλοφορούν δοκιμαστικά σε πολλούς δρόμους αμερικανικών μητροπόλεων, όπως λ.χ. στο Φοίνιξ, καθιστώντας το κυκλοφοριακό δίκτυο ένα εργαστήριο πειραμάτων σε πραγματικές συνθήκες· αντίστοιχες συζητήσεις υπάρχουν και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης προσδίδουν στο όχημα σταθερή/εναλλασσόμενη ταχύτητα, αλλά και τη δυνατότητα στο όχημα να αλλάζει πορεία χωρίς να επεμβαίνει απαραιτήτως κάποιο πρόσωπο στην οδήγηση. Πέραν τούτου όμως, έχουν ήδη αναπτυχθεί συστήματα πλήρους αυτόνομης πλοήγησης, χωρίς δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει καν οδηγός-επόπτης της πορείας του οχήματος. Τέτοιο λογισμικό χρησιμοποιούν τα αποκαλούμενα αυτόνομα οχήματα (autonomous vehicles), τα οποία  εξυπηρετούν ανάγκες για ένα λιγότερο επιβαρυμένο από την κυκλοφοριακή συμφόρηση συγκοινωνιακό δίκτυο, αλλά και για ασφαλέστερες και φιλικότερες στο περιβάλλον μεταφορές. Αμερικανικές εταιρίες σχεδιάζουν ήδη τη χρήση πλήρως αυτόνομων και όχι απλώς αυτοοδηγούμενων οχημάτων για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς του κοινού με αυτόνομα ταξί· η General Motors, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά, σχεδιάζει ήδη την σχετική υπηρεσία μεταφοράς προσώπων με αυτόνομα ταξί (robotaxi service) εντός του 2019.

Η όλη προβληματική των αυτοοδηγούμενων οχημάτων δεν αποτελεί επομένως σενάριο κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ούτε επίσης μόνο αμερικανική πραγματικότητα. Μόλις στα τέλη του περασμένου Μαΐου (2018) σημειώθηκε ένα από τα πρώτα –αν όχι το πρώτο- ατυχήματα με αυτοοδηγούμενο οχήμα στην Ευρώπη και μάλιστα στη χώρα μας. Ο οδηγός του οχήματος Tesla κατά τη διάρκεια της πορείας του στο εθνικό δίκτυο μεταξύ Κοζάνης-Φλώρινας και ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν στην λειτουργία του «αυτόματου πιλότου», έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες, χωρίς να υπάρξει κάποιο θύμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν ακόμα τα σχετικά εμπειρικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τις προσδοκίες για ασφαλέστερες μεταφορές μέσω της κυκλοφορίας ιδίως των αυτόνομων οχημάτων. Τα ατυχήματα με αποκορύφωμα τον θάνατο της πεζής στο πρόσφατο περιστατικό στην πολιτεία της Αριζόνας πάντως, πέραν των προβλημάτων ασφαλείας που θέτουν υπό συζήτηση, αφήνουν ανοικτά μια σειρά από ζητήματα ποινικής ευθύνης σε σχέση με τον υπαίτιο τυχόν αδικημάτων: Πρόκειται άραγε για τους κατασκευαστές τυχόν ελαττωματικών λογισμικών, κατ’ αντιστοιχία με τους παραγωγούς ελαττωματικών προϊόντων; Πώς αξιολογείται τυχόν συνυπαιτιότητα του επιβλέποντος οδηγού του αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου;

Εκτός αυτών όμως αλλά και των σχετικών με ζητήματα αιτιότητας αναφυόμενων προβλημάτων, πολλά ερωτήματα γεννώνται δε στην περίπτωση των πλήρως αυτόνομων οχημάτων. Όταν το αυτόνομο όχημα κινείται χωρίς επιβλέποντα οδηγό, τι θα συμβεί άραγε αν το λογισμικό πρέπει  «να λάβει μια απόφαση» την οποία θα έπαιρνε υπό τις συνήθεις συνθήκες ο οδηγός; Επί παραδείγματι, το αυτόνομα κινούμενο όχημα κατά τη διάρκεια της πορείας του πρέπει να επιλέξει, για να αποφύγει ένα ατύχημα, το θάνατο πεζού αντί της σύγκρουσης με διερχόμενο σχολικό λεωφορείο. Πολλά από τα παραπάνω αντίστοιχα ηθικά διλήμματα μπορούν να απαντηθούν ήδη στο επίπεδο της κατασκευής του σχετικού λογισμικού πλοήγησης, διότι οι υφιστάμενες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν τέτοιες προγνώσεις και αντίστοιχες λύσεις. Οι συνέπειες σε σχέση με την εφαρμογή λ.χ. των υπό συζήτηση λόγων άρσης του αδίκου/καταλογισμού και της αρχής της ενοχής συμπληρώνουν επομένως τον συνολικό προβληματισμό και θέτουν στην πράξη το ερώτημα, αν τελικά τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, πλήρως ή μερικώς αυτόνομα, θα ξαναγράψουν στον 21ο αιώνα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

 


 

ΠΗΓΕΣ

- ΒΒC (30.05.2018), Tesla hit parked police car 'while using Autopilot'
https://www.bbc.com/news/technology-44300952

- BBC (31.03.2018), Tesla in fatal California crash was on Autopilot
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-43604440

- The New York Times (19.03.2018), Self-Driving Uber Car Kills Pedestrian in Arizona, Where Robots Roam
https://www.nytimes.com/2018/03/19/technology/uber-driverless-fatality.html

- The Economist (01.03.2018), Self-driving cars offer huge benefits—but have a dark side
https://www.economist.com/leaders/2018/03/01/self-driving-cars-offer-huge-benefits-but-have-a-dark-side

- Νewsauto (27.05.2018), Στην Ελλάδα το πρώτο τροχαίο με Tesla Model 3 εκτός Αμερικής!
http://www.newsauto.gr/news/stin-ellada-proto-trocheo-tesla-model-3-ektos-amerikis/

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Next article Οι απαντήσεις στο ερώτημα του 3ου τεύχους:
Άδειες Κρατουμένων: Όροι και προϋποθέσεις
Previous article Αναζήτηση συγγενικών δεσμών: μια νέα διάσταση
της χρήσης των γενετικών αποτυπωμάτων
στη διαλεύκανση εγκληματικών πράξεων

Σχετικά άρθρα

Η έμφυλη διάσταση της νομοθετικής γλώσσας
Νοέμβριος 2021

Η έμφυλη διάσταση της νομοθετικής γλώσσας

Η τεχνολογία των deepfakes και <br/>οι επιπτώσεις τους στη ζωή μας
Νοέμβριος 2021

Η τεχνολογία των deepfakes και
οι επιπτώσεις τους στη ζωή μας

«Γυναικοκτονία»: Έννοια νομική <br/>ή όρος συμβολικής σημασίας;
Νοέμβριος 2021

«Γυναικοκτονία»: Έννοια νομική
ή όρος συμβολικής σημασίας;

Οικοκτονία(ecocide):αναφορά <br>στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο <br/>για την οικολογική καταστροφή <br/>του δάσους του Αμαζονίου
Μαΐ 2021

Οικοκτονία(ecocide):αναφορά
στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
για την οικολογική καταστροφή
του δάσους του Αμαζονίου

Τρομοκρατία τον καιρό της πανδημίας
Μαΐ 2021

Τρομοκρατία τον καιρό της πανδημίας

Η Μη Συναινετική Πορνογραφία <br/>στην Ελληνική Έννομη Τάξη
Μαΐ 2021

Η Μη Συναινετική Πορνογραφία
στην Ελληνική Έννομη Τάξη

Χρήση λυτρολογισμικού (ransomware) <br/>εναντίον νοσοκομειακών συστημάτων
Νοέμβριος 2020

Χρήση λυτρολογισμικού (ransomware)
εναντίον νοσοκομειακών συστημάτων

Ανθρωποκτονίες στις ΗΠΑ <br/>στην εποχή μετά το πρώτο lockdown
Νοέμβριος 2020

Ανθρωποκτονίες στις ΗΠΑ
στην εποχή μετά το πρώτο lockdown

Η αρρύθμιστη από το διεθνές δίκαιο <br/>δράση των σύγχρονων μισθοφόρων – <br/>Με αφορμή την εμπλοκή της Τουρκίας <br/>στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Λιβύη
Νοέμβριος 2020

Η αρρύθμιστη από το διεθνές δίκαιο
δράση των σύγχρονων μισθοφόρων –
Με αφορμή την εμπλοκή της Τουρκίας
στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Λιβύη

Η επίδραση του Covid-19 <br/>στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία
Μαΐ 2020

Η επίδραση του Covid-19
στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία

Η «πανδημία» των εξεγέρσεων <br/>στις φυλακές την εποχή του κορωνοϊού
Μαΐ 2020

Η «πανδημία» των εξεγέρσεων
στις φυλακές την εποχή του κορωνοϊού

Το «Κορωνοπτικό» - Καθεστώτα επιτήρησης <br/>στις μέρες της καραντίνας
Μαΐ 2020

Το «Κορωνοπτικό» - Καθεστώτα επιτήρησης
στις μέρες της καραντίνας

Η μετάδοση του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά <br/>καταστήματα και τα μέτρα αντιμετώπισής της
Μαΐ 2020

Η μετάδοση του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά
καταστήματα και τα μέτρα αντιμετώπισής της

Η ποινικοποίηση της επί πληρωμή<br/>εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών<br/>στην Ιρλανδία
Νοέμβριος 2019

Η ποινικοποίηση της επί πληρωμή
εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών
στην Ιρλανδία

Ο αθλητισμός ως μέσο κοινωνικής<br/>επανένταξης των κρατουμένων:<br/>Από την ξιφασκία και το τζούντο στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ
Νοέμβριος 2019

Ο αθλητισμός ως μέσο κοινωνικής
επανένταξης των κρατουμένων:
Από την ξιφασκία και το τζούντο στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ

Νewsletter

  • Professor Nicola Lacey in conversation
    with Zelia Gallo and Manolis Melissaris
  • Nicola Lacey is School Professor of Law, Gender and Social Policy at the London School […]

  • Νοέμβριος 2021 | Συνέντευξη
  • Είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η νέα ρύθμιση
    για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων;
  • του Νίκου Παπασπύρου
  • 1. Το ζήτημα Με το άρθρο 36 του ν. 4855/2021 τροποποιήθηκε το αδίκημα της διασποράς […]

  • Νοέμβριος 2021 | Μελέτες
  • Η σχεδία της Μέδουσας
  • του Στέφανου Δασκαλάκη
  • 1. Τεοντόρ Ζερικώ, «Σχεδία της Μέδουσας», 1791-1824, 491 x 716 cm, Μουσείο του Λούβρου   Η […]

  • Νοέμβριος 2021 | Art & Crime
  • Tα προγράμματα του K.K. Kορυδαλλού μέσα
    από την αφήγηση δύο πρώην κρατουμένων
  • Επιμέλεια: Ελένη Τσουνάκου-Ρουσιά
  • Ν.Σ., Χωρίς τίτλο   «Σ’ αυτόν τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται […]

  • Νοέμβριος 2021 | Εκ των έσω
  • Σπύρος Βλαχόπουλος, «Χτίζοντας το πολίτευμα.
    Η πολιτειακή ταυτότητα της αρχιτεκτονικής»
  • της Βασιλικής Χρήστου
  • Τ ο νέο βιβλίο του Καθηγητή Σπύρου Βλαχόπουλου φέρει τον ευρηματικό και παραστατικό τίτλο «Χτίζοντας […]

  • Νοέμβριος 2021 | Βιβλιοπαρουσίαση
  • Το φαινόμενο της «ατιμωρησίας»: εννοιολόγηση, αίτια
    και σύγχρονες εκδηλώσεις του στην Ελλάδα
  • του Αθανασίου Χουλιάρα
  • Ι. Εισαγωγικά Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ολοένα και συχνότερη χρήση της έννοιας της «ατιμωρησίας», κυρίως […]

  • Νοέμβριος 2021 | Μελέτες
  • Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ως κώλυμα
    έκδοσης σε τρίτα κράτη
    Σκέψεις με αφορμή την απόφαση
    του ΔΕΕ επί της υπόθεσης ΒΥ (C-398/19)*
  • του Νικολάου Κουκλουμπέρη
  • Ι. Εισαγωγή Το ζήτημα της έκδοσης ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη της ΕΕ σε τρίτα, […]

© The Art of Crime 2006-2021. All rights reserved.
Produced by The Art of Crime