ΠΗΓΗ: https://www.timeshighereducation.com/features/can-universities-beat-contract-cheating
Πρόσφατα η Ιρλανδία ποινικοποίησε το φαινόμενο της επί πληρωμή εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών (contract cheating) φοιτητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών). Προηγουμένως είχε παρατηρηθεί ακόμα και η επί πληρωμή εξέταση άλλων ατόμων στη θέση φοιτητών κατά τη διενέργεια online εξετάσεων. Οι φοιτητές που διώκονται πειθαρχικά στην Ιρλανδία για λογοκλοπή από το 2010 υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους χίλιους.
Το πρόβλημα αυτό, βέβαια, δεν απασχολεί για πρώτη φορά μια ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση των New York Times, είναι τόσο πολλοί οι Αμερικανοί φοιτητές που βασίζονται σε άλλους ανθρώπους για να γράψουν τις εργασίες τους ώστε έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια «βιομηχανία συγγραφής εργασιών». Τέτοια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς υπολογίζεται ότι δύο από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες συγγραφής εργασιών» στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν εργασίες σε περισσότερους από 20.000 σπουδαστές τον χρόνο, με την αξία τους να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες. Η πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες κρίνεται εύκολη και άμεση, αφού γίνεται μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα διαφημίζονται αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους φοιτητές, με επίδοξους συγγραφείς κυρίως από την Κένυα, την Ινδία και την Ουκρανία.
Καθώς το φαινόμενο λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις που θίγουν το κύρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, τίθεται το ζήτημα της ποινικοποίησής του. Σε αυτήν τη λύση είχαν καταφύγει, πριν από την Ιρλανδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, στις οποίες ισχύει η απαγόρευση διαφήμισης και προώθησης υπηρεσιών επί πληρωμή εκπόνησης εργασιών ήδη από το 2011. Η λήψη μιας σειράς δραστικών μέτρων (π.χ. αποβολή από το πανεπιστήμιο, μη συμμετοχή στο ακαδημαϊκό εξάμηνο, απώλεια ταξιδιωτικής κάρτας visa για φοιτητές προερχόμενους από αλλοδαπές χώρες) οδήγησε σε μείωση τέτοιων περιστατικών στη Νέα Ζηλανδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά το γεγονός ότι η λογοκλοπή είναι παράνομη σε δεκαεπτά πολιτείες, δεν υφίσταται αυστηρό νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συστηματική ποινική καταστολή του φαινομένου. Σε όλη αυτή την κρίση που διαπερνά την ακαδημαϊκή κοινότητα, προστέθηκε το σκάνδαλο «Operation Varsity Blues»,[1] αναδεικνύοντας με γλαφυρό τρόπο τι συμβαίνει ακόμα και στα πιο περιζήτητα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα στοχεύει με τη λήψη δραστικών μέτρων να προστατεύσει το κύρος των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, την ακεραιότητα των τίτλων σπουδών, καθώς και τις αξίες που διέπουν το ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτός ο παραγκωνισμός της γνώσης και της αριστείας από την –έναντι αντιτίμου– βαθμοθηρία. Διότι έτσι δεν θίγεται μόνο η αξιοκρατία, αλλά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αφού πλέον μόνο ο έχων το αντίτιμο για τις πολυπόθητες έτοιμες εργασίες θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις σπουδές του. Ακόμα και η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει να καταστεί «άπιαστο» όνειρο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν παράνομες μεθόδους.
Για τον λόγο αυτό, η εθνική επιτροπή της Ιρλανδίας αρμόδια για τη διασφάλιση των προσόντων και της ποιότητας κατά την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναγνώρισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις της επιτροπής με αρμόδια όργανα και φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλήφθηκε το 2018 νέα διάταξη στον νόμο για τη διασφάλιση προσόντων και ποιότητας κατά την εκπαίδευση και την κατάρτιση [Qualifications and Quality Assurance (Education and Training) (Amendment) Act 2018, Section 43a]. Στην επίμαχη διάταξη προβλέπεται η αρμοδιότητα της επιτροπής να κινεί τη νομική διαδικασία για όποιον βοηθά τους σπουδαστές να αντιγράψουν ή να εξαπατήσουν, εκπονώντας εν όλω ή εν μέρει εργασία που απαιτείται από τον εγγεγραμμένο εκπαιδευόμενο για το πρόγραμμα σπουδών του, ή συμμετέχοντας σε –ή διευκολύνοντας– εξετάσεις διά τρίτου προσώπου αντί του εγγεγραμμένου εκπαιδευόμενου, ή παρέχοντας απαντήσεις σε κάποια εξέταση. Περαιτέρω, απαγορεύονται η διαφήμιση παροχής των ως άνω υπηρεσιών εξαπάτησης (cheating services) και η δημοσίευση τέτοιων διαφημίσεων. Η επιτροπή θεσμοθέτησε το Εθνικό Δίκτυο Ακαδημαϊκής Ακεραιότητας, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπους των φοιτητών. Σκοπός του είναι η προώθηση συνεργασίας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή «καλών πρακτικών» για την αναφορά και τη δίωξη των περιπτώσεων εξαπάτησης.
Ευαγγελία Βλαχοπάνου
Δικηγόρος, Απόφοιτος ΠΜΣ «Εγκληματολογία-Αντεγκληματική Πολιτική» (ΕΚΠΑ)
ΠΗΓΕΣ
https://www.telegraph.co.uk/education/2017/02/21/university-students-could-fined-handedcriminal-records-plagiarised/
https://www.qqi.ie/News/Pages/QQI-launches-National-Academic-Integrity-Network.aspx
https://www.irishtimes.com/news/education/academic-cheating-using-paid-for-essays-poses-threat-to-integrity-of-third-level-1.4083122
https://en.wikipedia.org/wiki/Quality_and_Qualifications_Ireland
https://www.qqi.ie/
https://www.turnitin.com/blog/what-is-contract-cheating-why-does-it-matter
https://sydney.edu.au/campus-life/student-news/2018/10/08/what-you-need-to-know-about-contract-cheating.html
https://ask.secure.griffith.edu.au/app/answers/detail/a_id/3297/~/what-is-contract-cheating%3F
https://edition.cnn.com/2019/03/12/us/college-admission-cheating-scheme/index.html
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
[1] Η επιχείρηση «Varsity Blues», όπως ονομάστηκε από το FBI, αποκάλυψε την τέλεση δωροδοκίας και άλλων αδικημάτων από εύπορους γονείς, προκειμένου να εισαχθούν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια της επιλογής τους μέσω της «εύκολης» οδού. Στους συμμετέχοντες έχουν επιβληθεί ποινές για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμό.