Στην οθόνη του υπολογιστή σας βλέπετε το νέο τεύχος του The Art of Crime, του περιοδικού που εκδίδεται από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το τεύχος του Νοεμβρίου 2016 δεν είναι, όμως, απλώς ένα νέο τεύχος.
Από σήμερα, το περιοδικό μας, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο, εισέρχεται στην δεύτερη περίοδο της λειτουργίας του. Πολυφωνικό, ανοιχτό στην επιστημονική κοινότητα, στους εκπροσώπους της πράξης, δικηγόρους, δικαστές, εργαζόμενους και εμπλεκόμενους στο σωφρονιστικό σύστημα, στους φοιτητές της Σχολής μας, αλλά και σε όλους τους φοιτητές της χώρας και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της πρώτης περιόδου, επιχειρούμε από σήμερα ένα περαιτέρω άνοιγμα στον διεθνή ορίζοντα, εγκαινιάζουμε τον διαρκή και απροκατάληπτο διάλογο με όλους όσους ασχολούνται με τις ποινικές και εγκληματολογικές επιστήμες και, κυρίως, επιδιώκουμε την ευρύτερη και ενεργό συμμετοχή των νέων επιστημόνων.
Οι στήλες του περιοδικού μας περιγράφουν και τους στόχους του. Στην “συνέντευξη”, θα δημοσιεύονται συζητήσεις με επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο των ποινικών επιστημών (και όχι μόνο). Ξεκινάμε με μια εκ βαθέων εξομολόγηση του Ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Νικολάου Ανδρουλάκη στον Καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη. Με την συσωρευμένη εμπειρία του, τις βαθιές γνώσεις του, αλλά και την προθυμία του να μιλήσει χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές, ο Καθηγητής Ανδρουλάκης καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για το Ποινικό Δίκαιο, την ποινική δικηγορία, το πανεπιστήμιο και μας αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς του.
Στη στήλη “μελέτες” δημοσιεύονται πρωτότυπες εργασίες έγκριτων επιστημόνων, που αναλύουν σε βάθος ζητήματα από τον χώρο των ποινικών επιστημών. Την σύνδεση των ποινικών επιστημών με άλλες επιστήμες και την διεπιστημονική προσέγγιση του εγκλήματος επιχειρούμε στην στήλη “έγκλημα και επιστήμες”. Στο παρόν τεύχος συναντούμε συμβολές των νευροεπιστημών, της στατιστικής, της υπολογιστικής υφολογίας, της ανάλυσης σκηνής του εγκλήματος και της ψυχανάλυσης. Την σχέση εγκλήματος και τέχνης διερευνά η στήλη art & crime με τρία ενδιαφέροντα κείμενα, στα οποία συγκατοικούν ο David, o Oscar Wilde και ο Simenon.
Το περιοδικό μας θα παρακολουθεί με κριτικές παρουσιάσεις και αναλύσεις τις εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής, αλλά και αλλοδαπής νομοθεσίας και νομολογίας. Στο πρώτο τεύχος περιλαμβάνοται επτά συμβολές που μαζί με την ενημερωτική στήλη notitiae criminalis δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να παρακολουθήσει επίκαιρα ζητήματα, που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέσα από την στήλη “πορτραίτα” αναδεικνύονται σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών. Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση του ζεύγους Glueck.
Την σημερινή κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα περιγράφει και αναλύει η στήλη “εκ των έσω”. Η έκτιση της ποινής, οι όροι και οι συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα, εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής, προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης, διοικητικών μέτρων και πρακτικών παρεμβάσεων θα αποτελούν σημαντικό τμήμα της ύλης μας.
Τέλος, με την στήλη “βιβλιοπαρουσίαση”, την οποία εγκαινιάζουμε με τέσσερα κείμενα, φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε σύγχρονα έργα, που εμπλουτίζουν την σχετική βιβλιογραφία, αλλά και λειτουργούν ώς έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό.
Όμως, ας μην κουράζουμε άλλο τον αναγνώστη, που είναι ο τελικός κριτής. Το The Art of Crime είναι ένα περιοδικό που απευθύνεται σε όλη την διαδικτυακή κοινότητα. Σήμερα, σας καλωσορίζει, σας καλεί να το διαβάσετε και ελπίζει ότι θα συναντιόμαστε τακτικά στην διεύθυνση theartofcrime.gr, αλλά και στις εκδηλώσεις που το Εργαστήριο θα διοργανώνει.