Στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού μας παραμένουμε σταθεροί στο «σήμα κατατεθέν» του, τη θεματική και ιδεολογική πολυφωνία με την παράλληλη επιδίωξη ποιότητας στα κείμενά του. Στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε μια σημαντική συνέντευξη ή καλύτερα συζήτηση που έγινε με ένα ζευγάρι πανεπιστημιακών με μεγάλη επιρροή στον χώρο της φιλοσοφίας του ποινικού δικαίου, τον Antony Duff και την Sandra Marshall. Η επικοινωνιακή θεωρία της ποινής του Duff γίνεται αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Κιούπης και η Τόνια Τζαννετάκη.
Η αρθρογραφία του τεύχους είναι ιδιαιτέρως πλούσια. Με τον εύγλωττο τίτλο «Ακούσιες νοσηλείες στην Ελλάδα: από την ανάγκη θεραπείας στο θάνατο των Δικαιωμάτων» ο Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Αιμιλία Πανάγου, Ψυχολόγος, Ειδική Επιστημονική Συνεργάτης του Συνηγόρου του Πολίτη, αναλύουν τα κακώς κείμενα των ακούσιων νοσηλειών βαρέως ψυχικώς πασχόντων και προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών καθώς και για τη διαφύλαξη των στοιχειωδών δικαιωμάτων της κατηγορίας αυτής των ψυχικώς νοσούντων ατόμων. Ειδική μνεία χρειάζεται η εντόνου δικαιοκρατικού χαρακτήρα μελέτη του Ιωάννη Μοροζίνη για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Ο Ουίλιαμ Αλοσκόφης μας εισάγει στην προβληματική των επισκεπτηρίων σε κρατουμένους αλλά και στην εμπειρική πραγματικότητα της λειτουργίας του θεσμού στο Κ. Κ. Κορυδαλλού.
Η στήλη «Art and Crime» περιλαμβάνει το θαυμάσιο κείμενο του Πλάτωνα Ριβέλλη «Το έγκλημα και η τέχνη της φωτογραφίας», την πρωτότυπη ενασχόληση του Αντώνη Καραμπατζού με τον «ʻBρασμό γνωστικής ασυμφωνίαςʼ στην Αλληγορία του Σπηλαίου» και την εμπεριστατωμένη ανάλυση του εγκλήματος και της τιμωρίας στην ταινία Μ του Fritz Lang από την Γεωργία-Μάρθα Γκότση. Τέσσερα θέματα διεθνούς προέλευσης πραγματεύονται οι «Notitiae Criminalis», ενώ η επιστήμη συμβάλλει στη διαλεύκανση εγκληματικών πράξεων στη στήλη «Έγκλημα και Επιστήμες» με τη συμβολή της Αγγελικής Ρούσσου. Προβλήματα επανένταξης και εκπαίδευσης (από τη Σοφία Γιοβάνογλου και τον Νικόλαο Αρμένη) καθώς και θεραπευτικής αντιμετώπισης των παραβατών (από τον Λάζαρο Μπίσμπα) παρουσιάζονται στη στήλη μας «Εκ των Έσω». Πλουσιότατη είναι η προσφορά στις στήλες «Νομοθεσία» και «Νομολογία» με θέματα εντελώς επίκαιρα στις αναλύσεις νομοθεσίας του Δημήτρη Τσιλίκη (whistleblowers) και της Μαρίας Παρασκευοπούλου – Κόλλια (στοιχηματική απάτη), αλλά και νομολογίας των Γεωργίου Φουσκαρίνη, Μανώλη Αποστολάκη και Άννας Μωραΐτη. Στη στήλη με «Άποψη» φιλοξενούμε με χαρά (δύο) επιλεγμένα κείμενα φοιτητών της Νομικής, του Φοίβου Λαζαράτου και της Τίνας Δεμέστιχα, πάνω στο δύσκολο θεωρητικά – και όχι μόνον – ζήτημα των «Αδειών Κρατουμένων».
Στη στήλη «Πορτραίτα» η Σοφία Βιδάλη παρουσιάζει την «Κριτική Εγκληματολογία μέσα από τη διαδρομή του William Chambliss». Τέλος ο Γιώργος Δελλής μας στέλνει τη διεισδυτική βιβλιοκριτική του για το πόνημα του Ιωάννη Γιαννίδη «Δικαιοσύνη ως θεσμός και ως οργάνωση», ενώ ο Νίκος Παπασπύρου αναδεικνύει, μέσα και από τον δικό του φιλοσοφικό προβληματισμό, τη συμβολή του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου «Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντα μας απέναντί τους».
Σας ευχόμαστε μια παραγωγική καλοκαιρινή εμβάθυνση στο – όπως προσδοκούμε να βρείτε – ενδιαφέρον αυτό υλικό.