Στις 20 Ιουλίου 1938, ένας σεισμός έντασης 6 ρίχτερ με επίκεντρο τον Ωρωπό συγκλονίζει την Αττική. Μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής[1], το The Art of Crime επιχειρεί να ανασυνθέσει την πραγματικότητα εκείνων των ημερών, όπως την έζησαν οι κρατούμενοι των φυλακών Ωρωπού[2]. Τι έγινε τη στιγμή της καταστροφής, ποια ήταν τα θύματα και οι φθορές στο κτήριο που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος και πώς διαχειρίστηκε την κρίση η μεταξική δικτατορική κυβέρνηση; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.
Η στιγμή του σεισμού – οι πρώτες αντιδράσεις
Ο σεισμός έλαβε χώρα στις 2:25 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1938. Όταν οι κρατούμενοι αντιλήφθηκαν τη δόνηση, ξύπνησαν έντρομοι μέσα στο σκοτάδι, αφού παράλληλα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Φώναζαν να τους αφήσουν να βγουν στο προαύλιο, ώσπου ορισμένοι διέρρηξαν τις πόρτες των κελιών τους και έτρεξαν έξω για να σωθούν[3].
Τότε επενέβη η φρουρά: ο επικεφαλής ανθυπασπιστής της χωροφυλακής Α. Παναγιωτόπουλος, ανέβηκε στον τοίχο της φυλακής και με το όπλο στα χέρια, προσπαθούσε να δώσει οδηγίες για να αποτρέψει τη δραπέτευση των κρατουμένων. Η φρουρά περικύκλωσε το κτήριο και ανάγκασε τους κρατούμενους να παραμείνουν στα κελιά τους. Ο διευθυντής των φυλακών Ε. Κρίτσας διέταξε το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων, μέχρι να καταφτάσουν ενισχύσεις[4].
Πράγματι, μέσα στις επόμενες ώρες, κατέφτασαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της χωροφυλακής[5]. Μέχρι όμως να γίνουν επαρκείς, οι κρατούμενοι παρέμεναν στα κελιά τους, φώναζαν ότι έχουν νεκρούς και τραυματίες, έβριζαν και έριχναν κατάρες κρεμασμένοι από τα παράθυρα, ζητώντας να τους ανοίξουν, καθώς υπήρχε ο φόβος της πλήρους κατάρρευσης του κτηρίου[6].
Στις 9 το πρωί εν τέλει, οι κρατούμενοι εξήλθαν από το τα κελιά τους ανά δέκα στο εσωτερικό προαύλιο της φυλακής, όπου παρέμειναν φρουρούμενοι με εφ’ όπλου λόγχη μέχρι τη μεταγωγή τους στις φυλακές Συγγρού. Στο προαύλιο μεταφέρθηκαν και τα πτώματα των νεκρών κρατουμένων παραμορφωμένα και σκεπασμένα με κουβέρτες. Οι βαριά τραυματίες βρίσκονταν στην ανατολική αυλή και περίμεναν τον παπά των φυλακών να τους μεταλάβει[7].
Στην περιοχή έσπευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ταμπακόπουλος, ο επιθεωρητής των φυλακών Τριανταφυλλίδης, ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας Κισσόπουλος (ο οποίος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση στις φυλακές) και άλλοι παράγοντες προκειμένου να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Το απόγευμα κατέφτασε και ο Ι. Μεταξάς, ο οποίος επισκέφτηκε το κατεστραμμένο κτήριο και είπε: «Ἕνα κι ἕνα νὰ τὴν χαλάσῃ ὁ σεισμὸς ἦτο»[8].
Απόπειρες απόδρασης
Φυσικά, όπως αναφέραμε, δεν έλειψαν οι αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης[9]. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε Γερμανούς κρατούμενους, οι οποίοι ήταν στη φυλακή γιατί είχαν κλέψει τα κοσμήματα της κόρης του στρατηγού Π. Δαγκλή. Μετά τον σεισμό, κατάφεραν με τις πλάτες τους να ξεκολλήσουν την πόρτα από τον υπό κατάρρευση τοίχο και να βγουν στο προαύλιο μαζί με πενήντα ακόμα κρατούμενους[10].
Αξιοσημείωτη ήταν και η απόπειρα απόδρασης του κρατούμενου Δ. Μίχου, με τη βοήθεια συγκρατουμένων του. Στην προσπάθειά του να ανοίξει την πόρτα του προαυλίου της φυλακής και να διαφύγει, ο Μίχος τραυμάτισε με λάκτισμα στην κοιλιά τον υπαρχιφύλακα Δ. Καπετανάκη, καθώς και τρία ακόμα άτομα που επιχείρησαν να τον συλλάβουν. Η φρουρά πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ο επίδοξος δραπέτης συνελήφθη και κλείστηκε στο πειθαρχείο. Σημειώνεται ότι είχε καταδικαστεί σε ηλικία 17 ετών σε ισόβια δεσμά, γιατί τον Μάιο του 1933 είχε δολοφονήσει έξω από την Κοζάνη τις Ε. και Σ. Τσοκάνου[11].
Τα θύματα από την πλευρά των κρατουμένων
Οι κρατούμενοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω του σεισμού ήταν οι Δ. Δουλφής, Ι. Λαγογιάννης και Χ. Καμπαλιός, ενώ σε δημοσιεύματα αναφέρεται και ο Α. Σακελλάρης, ο οποίος ήταν τελικά ανάμεσα στους τραυματίες. Η κηδεία των θυμάτων έγινε το απόγευμα της 20ης Ιουλίου 1938 στη Σκάλα Ωρωπού[12].
Ο 56χρονος κουρέας Δ. Δουλφής, βρισκόταν στη φυλακή καθώς στις 2 Δεκεμβρίου 1930 είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τρία από τα παιδιά του (ηλικίας 7 και 3 ετών, καθώς και ένα αβάπτιστο μωρό), για να τα απαλλάξει -όπως ισχυρίστηκε εκ των υστέρων- από τη δυστυχία της ανέχειας. Το έγκλημά του είχε συγκλονίσει την αθηναϊκή κοινωνία του μεσοπολέμου και η αίθουσα του Κακουργιοδικείου Πειραιά, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση στις 17 Οκτωβρίου του επόμενου έτους, ήταν κατάμεστη. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ποινή δέκα ετών πρόσκαιρων δεσμών, καθώς το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν τις ψυχιατρικές και νευρολογικές γνωματεύσεις που προσκόμισε η υπεράσπιση[13].
Ο Δουλφής κατά τη διάρκεια του σεισμού στις φυλακές Ωρωπού έπαθε συγκοπή και πέθανε ακαριαία. Σύμφωνα με τις διηγήσεις των συγκρατουμένων του, ξύπνησε έντρομος από τον υπόκωφο τρομακτικό κρότο που ακολούθησε την πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, φώναξε «βοήθα Θεέ μου», χλόμιασε και έπεσε νεκρός στο δάπεδο «μὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς ἀνοικτούς, καθρεπτίζοντας ὅλον τὸν τρόμον, ὁ ὁποῖος τὸν συνεκλόνισε». Δεν έλειψαν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «Θεία Δίκη»[14].
Ο τέως υπολοχαγός Ι. Λαγογιάννης εξέτιε ποινή τεσσάρων ετών και τριών μηνών για φόνο. Με τον σεισμό εγκλωβίστηκε από τα ξύλα της στέγης που κατέρρευσε και καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα. Επί ώρες βογκούσε και ούρλιαζε από τους πόνους. Όταν ανασύρθηκε από τα ερείπια, ήταν ήδη νεκρός[15]. Κατά παρόμοιο τρόπο τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τον σεισμό και ο νεαρός φοιτητής Νομικής Χ. Καμπαλιός, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή δύο ετών και έξι μηνών για κλοπή[16].
Τα δύο πρώτα θύματα φέρεται να είχαν προβεί σε σοβαρές παραβιάσεις του κανονισμού, για τον λόγο αυτόν την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στα απομονωτήρια - πειθαρχεία των φυλακών Ωρωπού[17].
Δεκάδες ήταν και οι τραυματίες κρατούμενοι από τον σεισμό[18]. Οκτώ εξ αυτών ήταν βαρύτατα τραυματισμένοι· αναφέρεται ότι μούγγριζαν από τους πόνους και το σαγόνι του ενός ήταν κυριολεκτικά τσακισμένο. Παρέμειναν φρουρούμενοι σε ιδιαίτερη σκηνή του Ερυθρού Σταυρού και κατόπιν εισήχθησαν προς νοσηλεία σε νοσοκομείο[19].
Τα θύματα από την πλευρά των φυλάκων
Κατά τον σεισμό στις φυλακές Ωρωπού, τραυματίστηκε θανάσιμα από τα χαλάσματα ο χωροφύλακας Ι. Μπουρονικολός με καταγωγή από την Πάτρα. Η κηδεία του έγινε το πρωί της 21ης Ιουλίου και παρέστη αντιπροσωπεία αξιωματικών της φυλακής, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας κατέθεσε στεφάνι[20].
Πολλοί ήταν και οι τραυματίες φύλακες. Ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση ενός από τους σκοπούς των φυλακών, ο οποίος με τις πρώτες δονήσεις σωριάστηκε βαριά τραυματισμένος στο έδαφος μαζί με τη σκοπιά του, από ύψος τριών μέτρων[21].
Οι εγκαταστάσεις
Πέρα από τους κρατούμενους και τις αρχές, η κατάρρευση των φυλακών του Ωρωπού απασχόλησε την τοπική κοινωνία που «ζούσε από τις φυλακές». Φαίνεται, όμως, ότι δεν έλειψαν και αθρόοι επισκέπτες με αυτοκίνητα, οι οποίοι κατέφτασαν στις φυλακές από περιέργεια, για να δουν το «εντερεσσάν» θέαμα[22].
Το θέαμα στην πραγματικότητα ήταν τραγικό. Η μεγάλη καταστροφή είχε προκληθεί στην ανατολική πτέρυγα: ο εξωτερικός μαντρότοιχος είχε καταρρεύσει, ενώ από τη σφοδρότητα της δόνησης έπεσαν τα χωρίσματα και οι στέγες των εσωτερικών θαλάμων, εκεί εξάλλου τραυματίστηκαν θανάσιμα τα θύματα. Όλα τα κτίσματα έφεραν τεράστιες ρωγμές, κανένα τμήμα του συγκροτήματος δεν έμεινε ανέπαφο, με αποτέλεσμα να αποκλείεται στο μέλλον η ολική ή εν μέρει επισκευή των φυλακών, οι οποίες αχρηστεύτηκαν. Ανάμεσα στις άλλες φθορές, κατέρρευσε και η μαρμάρινη προτομή του Α. Συγγρού (κληροδότημα του οποίου ήταν η έκταση), που βρισκόταν στο προαύλιο[23].
Η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων εγκαταστάσεων δρομολογήθηκε, ενώ παράλληλα επιτακτική έμοιαζε η ανάγκη να χτιστούν νέες φυλακές, ή έστω να επισκευαστούν οι παλιές λόγω κόστους, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στον Ωρωπό. Το κόστος για την ανέγερση νέου κτηρίου είχε εκτιμηθεί στα 10.000.000 δραχμές[24].
Η μεταγωγή από τις φυλακές Ωρωπού
Λόγω της κατάρρευσης μεγάλου μέρους των φυλακών Ωρωπού, και για την αποτελεσματική φύλαξη των κρατουμένων αποφασίστηκε η μεταγωγή τους στις φυλακές Συγγρού. Επρόκειτο για 484 κρατούμενους (στην πλειονότητά τους βαρυποινίτες), οι οποίοι
βγήκαν από τις φυλακές Ωρωπού με ανακούφιση και εμφανώς καταβεβλημένοι. Ήταν δεμένοι με σχοινιά και χειροπέδες ανά δύο και φρουρούμενοι από ισχυρές δυνάμεις ένοπλων χωροφυλάκων[25].
Για την υλοποίηση της μεταγωγής επιτάχθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία μετάφεραν σε δύο αποστολές τους κρατούμενους. Στην πρώτη αποστολή έγινε η μεταγωγή των βαρυποινιτών, του οποίους είχε διαχωρίσει τη νύχτα η φρουρά, υπό το φως λαμπτήρων βενζίνης[26].
Η μεταγωγή άρχισε στις 4 το απόγευμα. Στις 18:20 σημειώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση. Στο προαύλιο δημιουργήθηκε αναστάτωση και όλοι έτρεχαν προς την έξοδο. Οι κρατούμενοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς τη θάλασσα, για να μην καταπλακωθούν από τον ετοιμόρροπο τοίχο των φυλακών[27].
Παρά την ισχυρή συνοδεία στρατιωτών και χωροφυλάκων και τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν και κατά την επιβίβαση στα οχήματα και κατά τη διαδρομή[28].
Η μεταγωγή ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε για αυτόν τον «πραγματικό άθλο» τη σωφρονιστική υπηρεσία του υπουργείου, καθώς και τον διευθυντή και το προσωπικό των φυλακών Ωρωπού[29].
Στις φυλακές Συγγρού
Όλοι οι κρατούμενοι των φυλακών Ωρωπού συγκεντρώθηκαν σε μία πτέρυγα (τρεις μεγάλους θαλάμους) των φυλακών Συγγρού[30]. Ο Μίχος, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην απόπειρα ομαδικής απόδρασης, κλείστηκε στο πειθαρχείο των φυλακών Συγγρού, σε αυστηρή απομόνωση, ενόσω ανέμενε να δικαστεί για τις κατηγορίες της απόπειρας δραπέτευσης, στάσης, αντίστασης κατά της αρχής, άδικης επίθεσης κ.α.[31].
Ρυθμίστηκαν τα ζητήματα της σίτισης των κρατουμένων Ωρωπού και της περίθαλψης των τραυματιών (στις φυλακές Συγγρού εγκαταστάθηκε ειδικό νοσοκομειακό συνεργείο). Ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνοδευόμενος από τον επιθεωρητή των φυλακών έδωσε οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής προς αποτροπή κινδύνου μετάδοσης ασθενειών, λόγω του συνωστισμού. Ο Ι. Μεταξάς ζήτησε να λάβει γνώση όλων των υπέρ των κρατουμένων ληφθέντων μέτρων[32].
Παρά τον συνωστισμό, αναφέρεται ότι επικράτησε απόλυτη τάξη, καθώς ενισχύθηκε η φρουρά των φυλακών Συγγρού με απόσπασμα χωροφυλάκων και δέκα φυλάκων των φυλακών Αβέρωφ. Σε αυτό βοήθησε και η πειθαρχία που επέδειξαν οι κρατούμενοι των φυλακών Συγγρού[33].
Η μεταγωγή στις άλλες φυλακές
Η διεύθυνση των φυλακών Συγγρού υπέβαλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατάσταση των καταδίκων του Ωρωπού, προκειμένου να αρχίσει – εποπτεία του υπουργού Δικαιοσύνης - η κατανομή τους σε άλλες φυλακές[34].
Πρόθεση του υπουργείου ήταν να παραμείνουν οι ελαφροποινίτες στις φυλακές Συγγρού, να επιστρέψουν στις αγροτικές φυλακές του Ωρωπού πενήντα περίπου κρατούμενοι καλής διαγωγής για να συνεχίσουν την αποδοτική καλλιέργεια του μεγάλου αγροκηπίου, καθώς και να αποφυλακιστούν δεκατρείς κρατούμενοι για μικροχρέη και δικαστικά έξοδα[35].
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε θετική απάντηση αναφορικά με τη δυνατότητα να εγκλειστούν οι βαρυποινίτες κρατούμενοι των φυλακών Ωρωπού στις φυλακές της Πύλου, παρά το ότι είχε αποφασιστεί στο παρελθόν να τεθούν σε αχρηστία. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι προορίζονταν για της φυλακές Άμφισσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου και Αίγινας[36].
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1] Πηγή αποτέλεσε η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής, και ειδικότερα ο ημερήσιος Τύπος της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Οι δυσκολίες είναι πολλές: Οι πληροφορίες είναι συχνά αντικρουόμενες, με ανακρίβειες και υπερβολές. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα μας δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε αυτές τις λίγες μέρες της ιστορίας των φυλακών του Ωρωπού, όχι με την ασφάλεια των 81 ετών που έχουν μεσολαβήσει από τότε, αλλά με αμεσότητα, σαν να είναι ένα γεγονός που το βιώνουμε σήμερα και μας αφορά.
[2] Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, οι φυλακές Ωρωπού λειτουργούσαν ως Εγκληματικές και ένα χωριστό τμήμα αυτών ως Αγροτικές, βλ. Π.Δ. της 9.8.1932 «Περί μετατροπής της Επανορθωτικής Φυλακής Σκάλας - Ωρωπού εις Εγκληματικήν» (ΦΕΚ Α΄ 273/23.8.1932).
[3] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6 ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6 ˑ «Οἱ συγκλονιστικοὶ σεισμοὶ – Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΖΗΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ – Ἡ γῆ, λές, καὶ ἀνετινάσσετο εἰς τὸν ἀέρα, ἐνῶ τὰ σπήτια ἔπεφταν σὰν τραπουλόχαρτα – ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΙ ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1· «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· Π.Τ. «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3.
[4] «ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ 2.25 ΠΡΩΪΝΗΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΣ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΩΡΩΠΟΝ – ΑΠΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΩΣ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ, ΦΑΡΜΑΚΑΙ ΚΑΙ ΣΚΗΝΑΙ – ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ ΑΜΕΣΟΝ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΙΣΧΥΡΩΤΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΑΣ ΠΡΩΪΝΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ – ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΠΛΕΙΣΤΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΑΠΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΛΛΑ ΦΟΡΕΙΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ – ΕΙΣ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ 3 ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ 4 ΠΟΛΙΤΑΙ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6· «Οἱ συγκλονιστικοὶ σεισμοὶ – Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΖΗΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ – Ἡ γῆ, λές, καὶ ἀνετινάσσετο εἰς τὸν ἀέρα, ἐνῶ τὰ σπήτια ἔπεφταν σὰν τραπουλόχαρτα – ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΙ ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1· Π.Τ. «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3ˑ «ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΛΑΙΝΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΑΣ – ΕΣΚΑΨΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ – ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΗΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[5] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Ευαγγελίδης Δ., «Ο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΗΣ ΝΥΚΤΟΣ – ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΝ “ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ” ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 5· «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΕΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΜΕΤΕΦΕΡΗΣΑΝ ΗΔΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ – Η Α.Μ. Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΖΗΤΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6· Τρουμπούνης Π., «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «Βιαιότατοι σεισμοὶ ἠρήμωσαν ὁλόκληρον περιφέρειαν τῆς Ἀττικής – 18 οἱ νεκροὶ καὶ οὶ τραυματίαι - Ἑκατοντάδες οἰκιῶν κατέρρευσαν – ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1· «ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ἀνθηρὰ χωρία ὑπέστησαν φρικτὴν καταστροφὴν», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[6] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ – Οἱ νεκροὶ καὶ τραυματίαι ἀνέρχονται μέχρι τῆς στιγμῆς εἰς δεκάδας», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ 2.25 ΠΡΩΪΝΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ Η ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ», ΣΗΜΑΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ Στούρνας Κ., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· Παπαϊωάννου Π., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ἀνθηρὰ χωρία ὑπέστησαν φρικτὴν καταστροφὴν», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[7] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Ευαγγελίδης Δ., «ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6· «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Στούρνας Κ., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ – ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 104 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΕΛΟΓΙΣΘΗ ΑΚΟΜΗ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· Π.Τ. «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3· «ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ἀνθηρὰ χωρία ὑπέστησαν φρικτὴν καταστροφὴν», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1 και 5ˑ «Η ΓΗ ΔΟΝΕΙΤΑΙ – Σ’ τὸν τόπο ποὺ ὁ Ἐγκέλαδος σκόρπισε χαλασμὸ & θάνατο», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[8] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ Κ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – Ο κ. ΑΛ. ΚΟΡΥΖΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΑΙ ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ Α.Μ. ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΔΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – 17 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6· «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΧΘΕΣ ΤΗΝ 6.20 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «Ο κ. ΚΑΙ Η κα. ΜΕΤΑΞΑ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΝ – Η ΤΑΧΕΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ – ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΘΟΛΩΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗΝ ΟΛΗ Η ΑΜΜΩΔΗΣ ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΘΡΟΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΕΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΒΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ – ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ – Ο ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «Βιαιότατοι σεισμοὶ ἠρήμωσαν ὁλόκληρον περιφέρειαν τῆς Ἀττικής – 18 οἱ νεκροὶ καὶ οὶ τραυματίαι - Ἑκατοντάδες οἰκιῶν κατέρρευσαν – ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1· «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΤΟ ΖΩΗΡΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ κ. ΜΕΤΑΞΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – ΕΠΕΣΚΕΦΘΗ ΤΑ ΧΩΡΙΑ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, 18 ΝΕΚΡΟΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΑΜΕΡΙΣΤΟΣ ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3. Σε δημοσιεύματα συναντάμε εγκωμιαστικά σχόλια για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, βλ. «Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ», ΣΗΜΑΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1 ˑΛεωτσάκος Σ.Γ., «Μετὰ τὴν θεομηνίαν τοῦ Ωρωποῦ – Πῶς περιθάλπονται οἱ σεισμοπαθεῖς – Ἡ ὑποδειγματικὴ ὀργάνωσις», ΕΘΝΟΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 1· ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4.
[9] Λ. Πετρομανιάτης και Γ. Ανδρουλιδάκης «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Τρουμπούνης Π., «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Ανδρουλιδάκης Γ. «ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΧΑΡΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ (Συνταρακτικαὶ ἀφηγήσεις σεισμοπλήκτων – Ἡ αγωνία εἰς τὰς φυλακὰς)», Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3·«ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΝ - Μοῖρα», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[10] Λ. Πετρομανιάτης και Γ. Ανδρουλιδάκης «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Τρουμπούνης Π., «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Οἱ συγκλονιστικοὶ σεισμοὶ – Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΖΗΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ – Ἡ γῆ, λές, καὶ ἀνετινάσσετο εἰς τὸν ἀέρα, ἐνῶ τὰ σπήτια ἔπεφταν σὰν τραπουλόχαρτα – ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΙ ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1 και 4· «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, 18 ΝΕΚΡΟΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΑΜΕΡΙΣΤΟΣ ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[11] «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ Ευστρατίου Σ., Σύριος Ν., Μανιατάκος Γ. «ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ – ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΘΟΛΩΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗΝ ΟΛΗ Η ΑΜΜΩΔΗΣ ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΘΡΟΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, 18 ΝΕΚΡΟΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΑΜΕΡΙΣΤΟΣ ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ Θωμόπουλος Ε., «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΕΡΟΝ ΣΕΙΣΜΟΝ – ΠΟΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΘΙΚΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ, ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΛΠ – Η ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΟΡΘΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗ ΔΙΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΟΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[12] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Ευαγγελίδης Δ., «ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ – Οἱ νεκροὶ καὶ τραυματίαι ἀνέρχονται μέχρι τῆς στιγμῆς εἰς δεκάδας», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ 2.25 ΠΡΩΪΝΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ Η ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ», ΣΗΜΑΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ Τρουμπούνης Π., «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ – Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ», Ο Τύπος, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Θωμόπουλος Ε., «Ο ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΣΚΑΛΑ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΩΡΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΧΘΕΣ ΤΗΝ 6.20 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «Βιαιότατοι σεισμοὶ ἠρήμωσαν ὁλόκληρον περιφέρειαν τῆς Ἀττικής – 18 οἱ νεκροὶ καὶ οὶ τραυματίαι - Ἑκατοντάδες οἰκιῶν κατέρρευσαν – ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΕΤΕΒΗ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ἀνθηρὰ χωρία ὑπέστησαν φρικτὴν καταστροφὴν», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[13] Δεκάδες είναι τα δημοσιεύματα για την υπόθεση Δουλφή τόσο στον τύπο της εποχής (με αποκλίσεις τόσο ως προς την ηλικία του δράστη όσο και των θυμάτων), όσο και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Βλ. ενδεικτικά συνέντευξή του: «ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟΝ ΠΑΤΕΡΑΝ – ΠΩΣ ΕΣΚΟΤΩΣΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ – ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΛΗΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΗΝ ΠΡΩΪΑΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΔΟΥΛΦΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΝ ΜΑΣ», Η βραδυνή, 6 Δεκεμβρίου 1930, σ. 1 και για τη δίκη: «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΣΚΟΤΩΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ – ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗ ΕΙΣ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΔΕΣΜΑ - ΠΩΣ ΑΦΗΓΗΘΗ ΤΗΝ ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑΝ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 18 Οκτωβρίου 1931 σ. 1 και 7.
[14] Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ [- Ο ΔΟΥΛΦΗΣ ΕΦΟΝΕΥΘΗ ΥΠΟ ΤΑΣ ΑΡΑΣ ΟΛΩΝ]», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ 2.25 ΠΡΩΪΝΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ Η ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ», ΣΗΜΑΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ Ανδρουλιδάκης Γ. «ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΧΑΡΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ (Συνταρακτικαὶ ἀφηγήσεις σεισμοπλήκτων – Ἡ αγωνία εἰς τὰς φυλακὰς)», Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ – ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΙ [- ΠΩΣ ΑΠΕΘΑΝΕΝ Ο ΔΟΥΛΦΗΣ]», Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 8ˑ «ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΝ - Μοῖρα», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3ˑ «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ἡ συμφορά που προεκάλεσεν ὁ Ἐγκέλαδος – ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ – Και σήμερον: ΝΕΚΡΟΙ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ, ΑΣΤΕΓΟΙ – Ὁ τρομερός ἀπολογισμός τῶν συγκλονιστικῶν σεισμῶν τοῦ Ωρωποῦ και τα δράματα πού ἐδημιουργήθησαν.», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[15] Θωμόπουλος Ε., «Ο ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΣΚΑΛΑ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΩΡΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ Π.Τ. «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3ˑ «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ἡ συμφορά που προεκάλεσεν ὁ Ἐγκέλαδος – ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ – Και σήμερον: ΝΕΚΡΟΙ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ, ΑΣΤΕΓΟΙ – Ὁ τρομερός ἀπολογισμός τῶν συγκλονιστικῶν σεισμῶν τοῦ Ωρωποῦ και τα δράματα πού ἐδημιουργήθησαν.», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[16] Ευαγγελίδης Δ., «ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6·«Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4.
[17] Π.Τ. «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3.
[18] Ανάμεσα σε αυτούς οι Α. Σακελλάρης (φυλάκιση 1 έτους), Γ. Αθανασίου (ειρκτή 6 ετών και 8 μηνών), Γ. Διαβολίτσης (φυλάκιση 1 έτους), Χ. Σταμάτης (φυλάκιση 15 μηνών), Χ. Δρουμπούλας (φυλάκιση 4,5 ετών), Γ. Χαϊκάλης (ειρκτή 6 ετών), Α. Μπουρδάρας (φυλάκιση 3 ετών) και Π. Ντερτές (πρόσκαιρα δεσμά 13 ετών), Π. Κανελλόπουλος (φυλάκιση 16 μηνών), Γ. Ζήτας (ειρκτή 7 ετών), Σ. Ιωάννου (φυλάκιση 4 ετών) καθώς και οι Ι. Κουτράκης, Βήτης, Λούλης και Δίτσης. Βλ. «ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ 2.25 ΠΡΩΪΝΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ Η ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ», ΣΗΜΑΙΑ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ Στούρνας Κ., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «Βιαιότατοι σεισμοὶ ἠρήμωσαν ὁλόκληρον περιφέρειαν τῆς Ἀττικής – 18 οἱ νεκροὶ καὶ οὶ τραυματίαι - Ἑκατοντάδες οἰκιῶν κατέρρευσαν – ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΕΤΕΒΗ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ἀνθηρὰ χωρία ὑπέστησαν φρικτὴν καταστροφὴν», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[19] Τερζόπουλος Ε.Χ., «ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΕΝΩ Η ΓΗ ΧΟΡΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ (Ἡ μεταφορὰ τῶν φυλακισμένων τοῦ Ὠρωποῦ)», Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1· Λεωτσάκος Σ., «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΪΑΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΟΝΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΜΙΚΡΟΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ – ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ, ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗ Η ΔΙΑΚΟΠΕΙΣΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΗΣΦΑΛΙΣΘΗ Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 6· «Ο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΘΟΛΩΝΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ Σκορδίλης Κ., «ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΖΑΝ ΚΑΘ’ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΑΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑΝ – ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ ΕΒΥΘΙΣΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», Η Πρωΐα, 22 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ«ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 5.
[20] «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6· Θωμόπουλος Ε., «Ο ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΣΚΑΛΑ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΩΡΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΥΜΑ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6 ˑ«ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑΣ ΖΗΜΙΑΣ – ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΧΘΕΣ ΤΗΝ 6.20 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3· «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΗΡΟΝ ΤΟΠΟΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕΝ Η ΣΥΜΦΟΡΑΝ – ΚΑΙ ΜΙΑΝ ΑΚΟΜΗ ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ – Συνεχίζονται αἱ μικροδονήσεις - Ἄνθρωποι ἐν απογνώσει σκαλίζουν στὰ ἐρείπια - Οἱ σκαπανεῖς κατεδαφίζουν. Καὶ ἄλλοι πεθαίνουν καὶ ὅλοι θρηνοῦν! – ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΟΥΤΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[21] Στον σεισμό τραυματίστηκαν -μεταξύ άλλων- οι Μπουραντωνάκης (υπέστη κάταγμα μηρού), Δ. Παπαλέξης, Α. Σταυριανός, Π. Σκίπης, Ι. Κολλάρος, Κ. Ζάγκας, Π. Βησσαρίων και Β. Λαγός. Βλ. Ανδρουλιδάκης Γ. «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΝΕ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΤΑ 99% ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ Θωμόπουλος Ε., «Ο ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΣΚΑΛΑ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΩΡΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ Στούρνας Κ., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4·«ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ Ευστρατίου Σ., Σύριος Ν., Μανιατάκος Γ. «ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ – ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΘΟΛΩΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗΝ ΟΛΗ Η ΑΜΜΩΔΗΣ ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΘΡΟΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «Βιαιότατοι σεισμοὶ ἠρήμωσαν ὁλόκληρον περιφέρειαν τῆς Ἀττικής – 18 οἱ νεκροὶ καὶ οὶ τραυματίαι - Ἑκατοντάδες οἰκιῶν κατέρρευσαν – ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΕΤΕΒΗ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ἀνθηρὰ χωρία ὑπέστησαν φρικτὴν καταστροφὴν», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, 18 ΝΕΚΡΟΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΑΜΕΡΙΣΤΟΣ ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3· Θωμόπουλος Ε., «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΕΡΟΝ ΣΕΙΣΜΟΝ – ΠΟΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΘΙΚΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ, ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΛΠ – Η ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΟΡΘΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗ ΔΙΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΟΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 3. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3· Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[22] Ευαγγελίδης Δ., «Ἡ τραγωδία τοῦ σεισμοῦ στὴν περιοχὴ τοῦ Ὠρωποῦ – Ἐντυπώσεις ἀπὸ μίαν σπαρακτικὴν περιοδείαν», Έθνος, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3· Ακρίτας Λ., «ΕΙΚΩΝ ΠΕΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗΝ – ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ , ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ», Η Πρωΐα, 22 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[23] «ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ 2.25 ΠΡΩΪΝΗΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΝ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΣ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΩΡΩΠΟΝ – ΑΠΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΩΣ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ, ΦΑΡΜΑΚΑΙ ΚΑΙ ΣΚΗΝΑΙ – ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ ΑΜΕΣΟΝ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ Κ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – Ο κ. ΑΛ. ΚΟΡΥΖΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΑΙ ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΕ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΝ ΩΡΩΠΩ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΑΙ ΠΛΗΣΤΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΘΥΜΑΤΑ – ΕΞΕΤΥΛΙΧΘΗΣΑΝ ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 20 Ιουλιου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ – ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», ΘΑΡΡΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 4· «Η Αττική συνεκλονίσθη – ΦΟΒΕΡΑ ΥΠΗΡΞΕΝ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ ΗΤΙΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ο ΩΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΕΡΑ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 20 Ιουλιου 1938, σ. 1ˑ «ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ ΠΡΟΥΞΕΝΗΣΕ ΤΗΝ 2.24΄ Π.Μ. ΜΕΓΑΛΑΣ ΖΗΜΙΑΣ ΕΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΗΡΕΙΠΩΘΗΣΑΝ ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ», Η Πρωΐα, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Ο ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ – ΕΠΙ 20 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΕΔΟΝΕΙΤΟ Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ – ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΝ ΩΡΩΠΟΥ-ΕΥΒΟΙΑΣ – ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ – ΤΑ ΚΙΟΥΡΚΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΤΑΤΟΪ, ΤΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ, ΤΟ ΚΑΚΟΣΑΛΕΣΙ ΕΔΟΚΙΜΑΣΘΗΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΕΞ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ», Ο ΤΥΠΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· Π.Τ. «ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ – Εἰς τὸν τόπον τῆς τραγικῆς καταστροφῆς μαζὶ μὲ τοὺς πληγέντας ἀπό τὸν σεισμὸν – Εἰς τὰ ἐρείπια τῶν χωριῶν τῆς Ἀττικῆς. – Ἡ ἀπόγνωσις τῶν κατοίκων. – Πῶς ἐπῆλθεν ἡ φρικτὴ συμφορά. – Αἱ δραματικαὶ στιγμαὶ τῆς καταστρεπτικῆς δονήσεως. – Οἱ νεκροὶ καὶ οἱ τραυματίαι. – Ὁ θρῆνος τῶν παιδιῶν καὶ τῶν μητέρων – “ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ” – ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938 σ. 3· «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΟΚΗΤΟΥ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΝ – ΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3· «Ἡ συμφορά που προεκάλεσεν ὁ Ἐγκέλαδος – ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ – Και σήμερον: ΝΕΚΡΟΙ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ, ΑΣΤΕΓΟΙ – Ὁ τρομερός ἀπολογισμός τῶν συγκλονιστικῶν σεισμῶν τοῦ Ωρωποῦ και τα δράματα πού ἐδημιουργήθησαν.», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 1· Θωμόπουλος Ε., «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΕΡΟΝ ΣΕΙΣΜΟΝ – ΠΟΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΘΙΚΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ, ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΛΠ – Η ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΟΡΘΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗ ΔΙΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΟΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 3. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· Ο ΤΥΠΟΣ, 25 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[24] Θωμόπουλος Ε., «Ο ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΣΚΑΛΑ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΩΡΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3· «ΖΩΗΡΟΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ Κ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – Ο κ. ΑΛ. ΚΟΡΥΖΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΑΙ ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ», Η βραδυνή, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ», ΕΘΝΟΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 6 ˑ «Μετὰ τὴν τραγωδίαν – Συνεχίζεται ἡ κατεδάφισις τῶν ἑτοιμόρροπων οἰκιῶν Ὠρωποῦ – Αἱ νέαι δονήσεις», Η ΕΘΝΙΚΗ, 24 Ιουλίου 1938, σ. 2· «Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 25 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[25] Παπαϊωάννου Π., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΧΘΕΣ ΤΗΝ 6.20 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΕΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΒΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ – ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ – Ο ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Βιαιότατοι σεισμοὶ ἠρήμωσαν ὁλόκληρον περιφέρειαν τῆς Ἀττικής – 18 οἱ νεκροὶ καὶ οὶ τραυματίαι - Ἑκατοντάδες οἰκιῶν κατέρρευσαν – ΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1· «Οἱ συγκλονιστικοὶ σεισμοὶ – Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΖΗΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ – Ἡ γῆ, λές, καὶ ἀνετινάσσετο εἰς τὸν ἀέρα, ἐνῶ τὰ σπήτια ἔπεφταν σὰν τραπουλόχαρτα – ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΙ ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· Μανιατάκος Γ. «Η ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΥΞ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΑΓΩΝΙΑ ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΠΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΤΥΧΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ – ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ – Η ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ. – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ – Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μεταγωγή στις φυλακές Αίγινας και Πύλου, βλ. Ευαγγελίδης Δ., «ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ ΔΟΥΛΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 20 Ιουλίου 1938, σ. 6. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Η Πρωΐα, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3.
[26] Παράλληλα, διευθετήθηκε η μεταφορά των σκευών της φυλακής και των πραγμάτων των καταδίκων καθώς και η φύλαξη του υλικού των φυλακών. Βλ. «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ – ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΙ», Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 8ˑ «ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ Ευστρατίου Σ., Σύριος Ν., Μανιατάκος Γ. «ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ – ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΘΟΛΩΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗΝ ΟΛΗ Η ΑΜΜΩΔΗΣ ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΘΡΟΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΕΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΒΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ – ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ – Ο ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΘΟΛΩΝΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5.
[27] Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο ο επιθεωρητής των φυλακών Τριανταφυλλίδης έμεινε στο τηλεφωνικό κέντρο να ρυθμίζει τα της μεταγωγής. Βλ. Θωμόπουλος Ε., «Ο ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ – Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 80 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – Η ΣΚΑΛΑ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΤΑ Ν. ΠΑΛΑΤΙΑ, Η ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΩΡΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 3· Παπαϊωάννου Π., «ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ – ΣΚΗΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΧΘΕΣ ΤΗΝ 6.20 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «Οἱ συγκλονιστικοὶ σεισμοὶ – Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΖΗΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ – Ἡ γῆ, λές, καὶ ἀνετινάσσετο εἰς τὸν ἀέρα, ἐνῶ τὰ σπήτια ἔπεφταν σὰν τραπουλόχαρτα – ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΙ ΣΚΗΝΑΙ ΦΡΙΚΗΣ», ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 1.
[28] «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ – ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΙ», Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 8ˑ «ΧΘΕΣ ΤΗΝ 6.20 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· Μανιατάκος Γ. «Η ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΥΞ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΑΓΩΝΙΑ ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΠΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΤΥΧΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ – ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ – Η ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ. – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ – Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6.
[29] «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ – ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΙ, Η βραδυνή, 21 Ιουλίου 1938, σ. 8ˑ «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΘΟΛΩΝΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5.
[30] «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5.
[31] «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΘΟΛΩΝΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5.
[32] «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5· «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», Η Πρωΐα, 22 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «Ο Α.Β.Υ. ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΔΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΕΙΣ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ – ΟΙ κ.κ. ΜΠΑΓΙΑΡ ΚΑΙ ΡΟΥΣΔΗ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΝ ΤΩΝ – ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ», Ο ΤΥΠΟΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΩΡΩΠΟΥ», Ο ΤΥΠΟΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 6.
[33] «ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΣ – ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5.
[34] «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΘΟΛΩΝΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», Η Πρωΐα, 22 Ιουλίου 1938, σ. 4· «Ο Α.Β.Υ. ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΔΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΕΙΣ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ – ΟΙ κ.κ. ΜΠΑΓΙΑΡ ΚΑΙ ΡΟΥΣΔΗ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΝ ΤΩΝ – ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ», Ο ΤΥΠΟΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 6.
[35] «ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙ’ ΕΙΔΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ – ΣΥΝΕΠΛΗΡΩΘΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΕΞ ΩΡΩΠΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΥΓΓΡΟΥ – Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· Θωμόπουλος Ε., «ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΕΡΟΝ ΣΕΙΣΜΟΝ – ΠΟΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΘΙΚΤΑ ΕΙΣ ΩΡΩΠΟΝ, ΧΑΛΚΟΥΣΙ ΚΛΠ – Η ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΟΡΘΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗ ΔΙΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΟΣ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 3· «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΑΛΨΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΔΥΟ ΝΕΑΙ ΜΙΚΡΟΔΟΝΗΣΕΙΣ – 50 ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ», Η βραδυνή, 23 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΑΡΑΙΩΣΙΣ ΤΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟΝ – ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ – Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ», ΘΑΡΡΟΣ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 4· «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ – ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ», ΣΗΜΑΙΑ, 23 Ιουλίου 1938, σ. 4.
[36] «Η “ΠΡΩΪΑ” ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», Η Πρωΐα, 21 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ», ΕΘΝΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ», Ο ΤΥΠΟΣ, 21 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΕΤΣΙ ΘΕΛΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. – ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΡΑΝΩΝ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΩΡΩΠΟΥ – ΗΡΧΙΣΕΝ Ο ΑΝΤΙΤΥΦΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΚΗΝΑΣ», Η ΕΘΝΙΚΗ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 3ˑ «Ο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΘΟΛΩΝΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ – ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5· «ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΙΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ», Η Πρωΐα, 22 Ιουλίου 1938, σ. 4ˑ «Ο Α.Β.Υ. ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ – ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΔΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΕΙΣ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ – ΟΙ κ.κ. ΜΠΑΓΙΑΡ ΚΑΙ ΡΟΥΣΔΗ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΝ ΤΩΝ – ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ», Ο ΤΥΠΟΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 6· «ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΤΟ ΦΩΣ, 22 Ιουλίου 1938, σ. 5ˑ «ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ», Η βραδυνή, 23 Ιουλίου 1938, σ. 5.