Η θεατρική σκηνή που λειτουργεί μέσα στη φυλακή
Όσοι αγαπούν το θέατρο ανανεώνουν την πίστη, τις ελπίδες και τον σεβασμό σε αυτό.
Δημήτρης Χορν
Από τα παιδικά μου χρόνια, η αγάπη μου για το θέατρο ήταν πολύ μεγάλη. Η συμμετοχή μου σε θεατρικές παραστάσεις μού έδωσε το δικαίωμα να ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία και τη θεατρική συγγραφή, ώσπου με τα χρόνια έγινε κομμάτι της ζωής μου. Το θέατρο μού έδωσε τη δύναμη να δημιουργήσω τη μηχανή του χρόνου - ταξιδεύοντας στο παρελθόν, παρόν και μέλλον- περνώντας στο κοινό μηνύματα ζωής των ανθρώπινων συναισθημάτων, όταν αντιμετωπίζουν τα σκληρά παιχνίδια της μοίρας.
Ένα θεατρικό έργο μπορεί να δώσει το μήνυμα της ζωής. Ένα μήνυμα που θα σε φέρει κοντά σε αυτό που αγαπάς και δεν το έχεις, που θα σου χαρίσει το γέλιο εκεί που πονάς, και θα διορθώσει το λάθος που έκανες αρχίζοντας από την αρχή. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να κρατάμε από το παρελθόν τις ευχάριστες στιγμές, διαγράφοντας τις δυσάρεστες. Να οργανώσουμε το παρόν φτιάχνοντας ή δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον με δίχως τις αρνητικές στιγμές που περάσαμε στο παρελθόν. Για να πετύχουμε τον στόχο μας θα πρέπει να έχουμε υπομονή και πίστη στον εαυτό μας.
Στα εννέα έτη που κρατούμαι, ανέβασα δικά μου θεατρικά έργα με τη συμμετοχή κρατουμένων και με σκηνοθεσία δική μου. Δεχτήκαμε θετικές κριτικές για τις παραστάσεις και μου έγιναν προτάσεις συνεργασίας για μετά την αποφυλάκισή μου.
Τον Απρίλιο ζήτησα ακρόαση διευθυντή και του πρότεινα να συγκροτήσουμε θεατρική ομάδα. Έκρινε θετική την ιδέα μου και άμεσα προσπαθήσαμε μαζί με τους αρχιφύλακες κ. Παναγιώτη Σαρρή και κ. Χρήστο Χαραμαντά και με την κοινωνική λειτουργό κα. Μαρία Βάππα να εκπληρωθεί το αίτημά μου.
Το έργο είχε τίτλο ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΡΩΧΑΟΣ και η υπόθεση είναι η εξής: «Ο Ορφέας και ο Διογένης, εκτός από φίλοι, είναι και συνέταιροι στη διαφημιστική εταιρεία Ευρωχάος. Όμως έπεσαν σε λογιστή απατεώνα που τους έκλεψε τα χρήματα της Εφορίας και όχι μόνο. Τώρα αντιμετωπίζουν την ποινική δίωξη για απάτη προς το Δημόσιο και για ακάλυπτες επιταγές. Διορίζουν για δικηγόρο τους τον Φώτη Σκοτεινό, ο οποίος είναι ειδήμων σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ψάχνουν και δεύτερη λύση που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο…». Το έργο απέσπασε θετικές κριτικές από καλεσμένους για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία των ρόλων που είχαν οι συγκρατούμενοι. Όταν ανέβαιναν στη σκηνή έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους, ζώντας αυτό που κάνουν, εισπράττοντας στο τέλος της παράστασης τον θαυμασμό με το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Αυτό μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε και σε άλλες παραστάσεις.
Τα σκηνικά φτιάχτηκαν μέσα σε 10 ημέρες, κατά τις οποίες ο Αθανάσιος Λ. εργάστηκε εθελοντικά από το πρωί έως το απόγευμα για να καταφέρει να τα ολοκληρώσει επιτυχώς. Τη μακέτα την έκανε ο Λουκάς Π. και στη μουσική ήταν ο Σπύρος Τ.. Κανείς δεν περίμενε ότι η θεατρική σκηνή ΠΝΟΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, όνομα το οποίο έδωσε ο διευθυντής κ. Σπυρίδων Αθανασίου, θα είχε πολύ καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε και τον κ. Ιωάννη Π. για τη χορηγία του, η οποία ήταν οι εμφανίσεις της θεατρικής σκηνής.
Τώρα όλοι μαζί προχωράμε για το δεύτερο θεατρικό έργο με τίτλο ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ, με θέμα τους χαρακτήρες των ανθρώπων που βιώνουν την καθημερινότητα.
Στόχος μου είναι να συνεχίσω αυτό που κάνω και στο μέλλον, ως πολίτης.
Η θεατρική σκηνή του καταστήματος κράτησης Χαλκίδας ΠΝΟΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δείξει πως με δίχως βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες μπορούμε και μόνοι μας, έστω και με δυσκολίες, να καταφέρουμε αυτό που σήμερα θεωρούσαν οι περισσότεροι ακατόρθωτο. Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή κ. Σπυρίδωνα Αθανασίου, για όσα κάνει για την ανθρώπινη πλευρά των κρατουμένων.
Τα υπόλοιπα επί Σκηνής…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΛΟΥΛΟΥΡΓΑΣ
Κρατούμενος καταστήματος κράτησης Χαλκίδας