Είμαστε και πάλι κοντά σας με το δεύτερο τεύχος του περιοδικού The Art of Crime, που εκδίδεται από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ενθαρρυντικά σχόλια, αλλά και οι κριτικές παρατηρήσεις σας μας βοήθησαν πολύ και σας ευχαριστούμε. Πανεπιστημιακοί, δικαστές, φοιτητές, δικηγόροι της πράξης, εργαζόμενοι στο σωφρονιστικό σύστημα επικοινώνησαν μαζί μας ηλεκτρονικά, αλλά και προσωπικά. Ελπίζουμε ότι σε αυτό το τεύχος διορθώσαμε τις ελλείψεις που μας επισημάνατε, κρατήσαμε τα θετικά στοιχεία που σημειώσατε, διατηρήσαμε το υψηλό ποιοτικό επίπεδο, την ανεξαρτησία της γνώμης και την πολυφωνία των δημοσιευόμενων απόψεων που μας πιστώσατε.
Στην συνέντευξη αυτού του τεύχους, φιλοξενούμε, με χαρά και τιμή, έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους θεωρητικούς, τον Καθηγητή Andrew von Hirsch, που μας αναπτύσσει τις απόψεις του για την ποινή, τους σκοπούς της, τις σχέσεις του δικαίου με την ηθική, τα μέτρα ασφαλείας. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό του κύρος, ο von Hirsch είναι από τους λίγους θεωρητικούς με τόσο καλή εποπτεία τόσο του ηπειρωτικού, όσο και του αγγλοσαξονικού ποινικού συστήματος.
Ελπίζουμε ότι στο γραπτό κείμενο αποδίδεται, έστω και εν μέρει, το χαρακτηριστικό του χιούμορ, αλλά και ο συμπυκνωμένος τρόπος απλής διατύπωσης της πείρας πολλών δεκαετιών.
Στις μελέτες, φιλοξενούμε ένα άρθρο-ορόσημο του Καθηγητή Νικολάου Ανδρουλάκη. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην, συνταγματικά κατοχυρωμένη, αρχή της αναλογικότητας, στην σύνδεση εγκλήματος-ποινής και στην έννοια του εννόμου αγαθού. Στην ουσία, αποσαφηνίζει κεντρικές έννοιες του ποινικού δικαίου, επαναδιατυπώνει βασικές παραδοχές του και εντέλει προτείνει μια συγκεκριμένη ανάγνωση της ποινής και του εγκλήματος. Κυριολεκτικά, μια θεμελιώδης μελέτη.
Στην στήλη Art & Crime ο αναγνώστης θα βρει μια πολυπρισματική προσέγγιση τέχνης και εγκλήματος. Ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης μας παρουσιάζει τα χαρακτικά του Piranesi με θέμα τις «Φανταστικές φυλακές», ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης γράφει για τη νέα τηλεόραση, ο θεατρολόγος Πλάτων Μαυρομούστακος αναλύει το θεατρικό έργο «ο Άρντεν από το Φάβερσαμ» και ο νομικός Νικόλας Γανιάρης παρουσιάζει το κινηματογραφικό έργο « ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου.
Και σε αυτό το τεύχος, στις στήλες « Έγκλημα και επιστήμες» και «Εκ των Έσω» προσφέρεται άφθονη ύλη για σκέψη, προβληματισμό και ενημέρωση. Τα οκτώ συνολικά κείμενα από τις στήλες «Νομοθεσία» και «Νομολογία» μας παρουσιάζουν στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ελλάδα, αξιολογούν την κατάσταση στην Ευρώπη και σχολιάζουν σημαντικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Τέλος, στην στήλη « βιβλιοπαρουσιάσεις», ο Δημήτρης Κιούπης παρουσιάζει μια ιδιαίτερη βιογραφία (του Αμερικανού ανώτατου δικαστή Antonin Scalia) και η Μαρία Ρηγοπούλου ένα ξεχωριστό διήγημα (« Στην σωφρονιστική αποικία» του Franz Kafka).
Θα σταματήσουμε εδώ. Αναγκαστικά! Όχι γιατί δεν υπάρχουν και άλλα κείμενα εξίσου ή περισσότερο ενδιαφέροντα. Ο αναγνώστης θα τα ανακαλύψει ανατρέχοντας στα περιεχόμενα. Προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια μικρή γεύση της πλούσιας ύλης αυτού του τεύχους.
Τα καταφέραμε; Ήταν πράγματι πλούσια η ύλη μας και αξιόλογα τα κείμενά μας.
Τα εμπιστευόμαστε στην κρίση σας.
Περιμένουμε και πάλι με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας.