Τρεις κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης Γρεβενών μιλούν μέσω Skype στο «The Αrt of Crime» για το πώς «συναντούν» τις οικογένειές τους μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Όλοι τους πραγματοποιούν το λεγόμενο «e-επισκεπτήριο», το οποίο ορίζεται ως «επικοινωνία με τηλεδιάσκεψη» στο πλαίσιο του προταθέντος Σωφρονιστικού Κώδικα (ά. 51 §§ 8-10) και εφαρμόζεται πιλοτικά στη φυλακή Γρεβενών. Οι αποστάσεις που τους χωρίζουν από τις οικογένειές τους διαφέρουν: ο πρώτος είναι πατέρας μικρών παιδιών με την οικογένειά του σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη φυλακή, ο δεύτερος έχει τους γονείς του στην πατρίδα του στη δυτική Ασία και τη σύζυγό του στην Αθήνα και ο τρίτος μας μίλησε για τα παιδιά του που ζουν στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Όμως, μέσα από τα λόγια τους προβάλλει μία κοινή συνισταμένη: η ανάγκη τους να βλέπουν τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων, ακόμα και όταν δεν είναι εφικτό ή δεν είναι εύκολο να έχουν επισκεπτήρια. Περιγράφουν αυτή τη μορφή επικοινωνίας που μόνο οφέλη έχει σε όλα τα επίπεδα -αφού τους προσφέρει τη χαρά της επαφής με το περιβάλλον τους χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειές τους- και προτείνουν την επέκτασή της, ώστε να γίνει ακόμα πιο συχνή και να έχουν πρόσβαση σε αυτήν οι κρατούμενοι όλων των φυλακών.
Ακολουθούν οι συνεντεύξεις τους:
1η συνέντευξη
Πώς μάθατε ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε Skype για να μιλήσετε με τους συγγενείς σας;
Από την κοινωνική υπηρεσία, μέσω ανακοινώσεων. Ενδιαφέρθηκα από την πρώτη στιγμή να κάνω αίτηση γιατί το θεώρησα πολύ εύχρηστο, πάρα μα πάρα πολύ καλό. Είμαι από τους πρώτους που έκανε τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνει, για να ξεκινήσει αμέσως η επαφή.
Υπάρχει δυσκολία στο να πραγματοποιήσετε επισκεπτήριο;
Υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούμε συχνά από κοντά. Η οικογένειά μου είναι σε απόσταση από τις φυλακές, περίπου στα 450 χιλιόμετρα. Και δεν είναι μόνο ο κόπος των ανθρώπων που έρχονται από μακριά, είναι και το κόστος της μετακίνησης, της διαμονής, της διατροφής.
Κάθε πότε γίνεται η επικοινωνία;
Μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, ζητώ επικοινωνία. Πιθανόν να μην γίνει στη δεύτερη Δευτέρα, να γίνει στην τρίτη, λόγω φόρτου εργασίας και λόγω του ότι υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι οι οποίοι έχουν την ίδια ανάγκη. Είναι σημαντικό το να σού δίνεται η δυνατότητα μέσω της διοίκησης να επικοινωνείς χωρίς κόστος, γιατί τα χρήματα έχουν σημασία σε ένα κατάστημα κράτησης.
Ποιο είναι το κύριο όφελος αυτού του τρόπου επικοινωνίας;
Βοηθάει πάρα πολύ στο συναισθηματικό κομμάτι. Μου δίνει πολλή χαρά γιατί έχω τη δυνατότητα να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους, αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα κράτησης. Έχω μικρά παιδιά που μπορώ να τα βλέπω και τα ίδια ανταποκρίνονται πάρα πολύ θετικά. Το περιμένουν.
Αν μπορούσατε να προτείνετε κάποιες βελτιώσεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Αυτό που θα ήθελα, αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι συχνότερη αυτή η επαφή. Μπορεί να γίνει κάθε μέρα, μπορεί να γίνει μία φορά την εβδομάδα, όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτό θα το ήθελα πολύ, θα το επιθυμούσα. Να μπορούσα να βλέπω τους αγαπημένους μου όσο πιο συχνά γίνεται.
2η συνέντευξη
Εσείς πώς μάθατε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε με τους συγγενείς σας με Skype;
Εδώ βάλανε χαρτιά και είπανε ότι όποιος θέλει να κάνει Skype, το κάνει. Ενδιαφέρθηκα αμέσως. Μετά από τόσους μήνες, που ήμουν μέσα, το να δω τους δικούς μου είναι άλλο πράγμα.
Είναι δύσκολο να σας επισκεφθούν;
Εγώ μένω Αθήνα, εδώ είμαι φυλακή στα Γρεβενά, πολύ μακριά. Η οικογένειά μου είναι κάτω στην πατρίδα μου, δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Και η γυναίκα μου που μένει Αθήνα δεν μπορεί να έρχεται κάθε μήνα και μιλάω μαζί της κάθε 2 με 3 βδομάδες. Το να έρχεται κάποιος από Αθήνα για 20-25 λεπτά είναι δύσκολο. Είναι πολύ και το οικονομικό κομμάτι.
Πώς είναι για εσάς η επικοινωνία μέσω Skype;
Είναι πολύ τέλεια, πολύ καλά, μας έχει βοηθήσει πολύ. Οι γονείς μου χαίρονται που με βλέπουν, αφού και να θέλουν δεν μπορούν να έρθουν. Νομίζεις ότι είσαι μαζί τους, είναι πολύ καλό. Είναι πολύ καλύτερο από το τηλέφωνο, δεν έχει καμία σχέση.
Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Εγώ θέλω να γίνει και σε άλλες φυλακές, γιατί εδώ είναι όλοι πολύ ευχαριστημένοι με αυτό. Και οικονομικά συμφέρει. Θα ήθελα να έχουμε πιο πολλές ώρες και να υπάρχει σε όλες τις φυλακές –εγώ δικάζομαι στην Αθήνα και πάω κάτω κι εκεί δεν έχουν. Καλό θα είναι να γίνει για όλο τον κόσμο.
3η συνέντευξη
Εσείς από πότε μιλάτε μέσω Skype με τους συγγενείς σας;
Μιλάω καιρό έτσι με την οικογένειά μου, από τότε που ξεκίνησε. Είμαι 55 χρονών και ήταν η πρώτη φορά που βγήκα στο Skype, δεν ήξερα. Την πρώτη φορά που τους είδα μετά από καιρό μου φάνηκε πολύ καλό. Θέλω να μιλάω με την οικογένειά μου.
Πότε μιλήσατε μαζί τους τελευταία φορά;
Τελευταία φορά τους μίλησα πριν δύο εβδομάδες. Μιλάμε με τη σειρά, γιατί δεν είμαι μόνο εγώ που θέλω να μιλήσω, είναι και άλλα άτομα. Μιλάμε στο Skype και ύστερα δεν παίρνουμε και πολλά τηλέφωνα. Να κάνουμε και λίγο οικονομία, γιατί τις τηλεκάρτες τις πληρώνουμε.
Πώς σας φαίνεται αυτή η μορφή επικοινωνίας;
Εγώ μιλάω με τα παιδιά στο εξωτερικό. Τα βλέπω να αντιδρούν πολύ καλά. Άλλο να τους μιλάω στο τηλέφωνο κι άλλο να τα βλέπω. Ρωτάω για παράδειγμα τα παιδιά και από το τηλέφωνο μήπως είναι άρρωστα ή αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Αλλά όταν τα βλέπω στο Skype δεν μπορούν να κρυφτούν. Όταν τα βλέπω στη φάτσα τα καταλαβαίνω πιο καλά. Κι αν είναι άρρωστα το καταλαβαίνω.